Українському уряду вдається сповільняти процес падіння економіки, однак через війну поки що неможливо її стабілізувати на такому рівні, щоб розуміти, що за місяць буде краще. І навіть у таких умовах уже зараз є інвестори, які готові заходити в нашу державу.

Про це розповів народний депутат, член Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський.

«На період війни, на жаль, наші основні стабілізаційні методи – це допомога Світового банку, МВФ, європейських партнерів. Важливо, що Україна зараз завдяки своїй потужності, силі та волі до перемоги виборює для себе найкращі умови, що існують за такими різновидами допомоги. 40-50% наданих нам коштів ми не повертатимемо. Також повернення значної частини допомоги відтерміноване в часі», – сказав політик.

За його словами, і Президент Володимир Зеленський, і представники уряду, і наші дипломати постійно спілкуються з потенційними інвесторами. Партнери готові до співпраці, розглядають пропозиції, однак інструментарій, що захистить їхні інвестиції, в Україні ще на стадії розвитку, наприклад, страхування від воєнних ризиків.

«Наразі ми працюємо над тим, щоб відразу після звільнення наших територій залучати досить великі інвестиції. Багато і приватних інвесторів, і країн-партнерів уже ведуть перемовини, відпрацьовуються механізми. У цьому контексті найчастіше говорять про військово-промисловий комплекс, бо Україна сьогодні єдина потужна держава в європейському просторі, яка перебуває у війні й має велику експертизу. Тож мілітарний сектор буде розвиватися. Ми чуємо новини, що вже є така синхронізація з НАТО», – зазначив парламентарій.

На його думку, другим напрямом є перспективні сектори економіки, які у нас уже були розвинені, а надалі їх треба поглиблювати.

«Наприклад, диджиталізація, необхідний перехід від аутсорсу до продуктового, тобто виробництво власного продукту ІТ. Те ж стосується агросектора – від сировинного експорту треба переходити до глибокої переробки. Я особисто як член комітету веду переговори з багатьма українськими та іноземними інвесторами, котрі кажуть, що за сприяння готові не експортувати не просто картоплю й буряк, а експортувати заморожену картоплю-фрі», – зауважив Олександр Маріковський.

Він додав, що Україна є ресурсомісткою державою із великими природними багатствами.

«У нас є ліси, земля, мінерали – тобто наявний потенціал, щоб залучити сюди значні інвестиції за умови, що ми гарантуватимемо захист, гідне поводження, не буде рейдерства тощо. Ці ключові напрямки дозволять нам досить швидко відновлювати економіку», – наголосив народний депутат.

На його думку, в України є всі шанси використати війну як драйвер, стимул для власного розвитку, для переходу до альтернативної енергетики, водневих технологій, енергозбереження та енергоефективності, остаточно залишивши в минулому спадок від СРСР.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 14:04
26 березня 2024 12:27
26 березня 2024 11:04
25 березня 2024 13:27
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 18:43
20 березня 2024 16:19
20 березня 2024 13:14
19 березня 2024 14:10
19 березня 2024 13:23