Комітет з питань економічного розвитку 26 жовтня 2022 року провів слухання в Комітеті на тему: «Відновлення та післявоєнний сталий розвиток України». Мета проведення – вироблення рекомендацій і консолідація суспільних зусиль щодо розробки сценаріїв дій, спрямованих на забезпечення сталого повоєнного розвитку України через інституційні, нормативно-правові, економічні та бюджетні важелі для досягнення Цілей сталого розвитку.

В засіданні взяли участь понад 100 учасників – народні депутати України, представники Міністерства економіки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства у справах ветеранів України, Дослідницької служби Верховної ради України, освітніх та наукових установ, громадських об’єднань, бізнес-організацій, експертного середовища та громадянського суспільства.

Відкриваючи захід Голова Комітету Дмитро НАТАЛУХА сфокусував увагу на тому, як зробити Україну «fast state», тобто забезпечити швидкість та ефективність управлінських рішень. Перший заступник Голови Комітету Сергій ТАРУТА під час свого виступу нагадав про створену в квітні 2022 року Указом Президента України Національну раду з відновлення України від наслідків війни та зазначив необхідність пошуку джерел фінансування тих кроків, які запропоновані.

Важливі питання щодо реальних кроків з відновлення інфраструктури та створення на основі Комітету з питань економічного розвитку постійної платформи з координації зусиль міністерств, відомств, експертів порушили народні депутати України Людмила БУЙМІСТЕР та Андрій НІКОЛАЄНКО.

Представники Мінекономіки Наталя ГОРШКОВА, Роман КРОПИВНИЦЬКИЙ, та Денис ШЕМЯКІН розповіли присутнім про ті розробки, які вже напрацьовані в межах однієї з робочих груп Національної ради з відновлення України і спрямовані на досягнення певних Цілей сталого розвитку (2, 8, 9, 12, 17). Перший заступник Мінагрополітики Тарас ВИСОЦЬКИЙ сфокусував свій виступ на аграрній сфері як основі для перебудови енергетичної системи України через нові види сировини і біопалива. Представник Міністерства у справах ветеранів України Альона СКОРЗОВА відзначила важливість навчання ветеранів, менторської підтримки ветеранського підприємництва в Україні. Директор ДУ «Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАНУ» Елла ЛІБАНОВА відзначила, що найбільший виклик попередніх років, і, особливо, тепер, це збереження, відновлення, повернення, розвиток, відтворення людського капіталу – це лишається найважливішим питанням на порядку денному. Голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій НУ «Києво-Могилянська академія» Ігор БУРАКОВСЬКИЙ підтримав думку Голови Комітету щодо «fast state», проте обов’язково на основі чітких процедур, правил та нормативів.  Долучилися і представники України в США Юлія ДАВІЙ, засновниця Українського клубу в Університеті Берклі (Berkley Haas), які готові допомагати Україні в пошуку інвестиційних коштів для проектів сталого розвитку в Україні.

Загалом під час проведення засідання виступили 30 учасників слухань від наукових і освітніх установ, професійних асоціацій, громадських організацій, експертів екологічного та енергетичного секторів, представники регіонів України. До обговорення долучилася команда експертів та членів робочої групи Доктрини збалансованого розвитку Україна-2030. Експерти Доктрини також згадали про напрацювання, викладені в «Білій книзі економічної політики України до 2030 року: національний та регіональний виміри», яка є імплементацією механізмів Доктрини та людиноцентричної моделі на регіональному рівні. Ці дослідження координував Перший заступник Голови Комітету Сергій ТАРУТА.

Модерувала засідання Олександра ГУМЕННА, ректор Арт академії сучасного мистецтва імені Сальвадора Далі, експерт робочої групи Доктрини збалансованого розвитку Україна 2030.

Висловлені під час обговорення пропозиції, крім створення на базі Комітету з питань економічного розвитку платформи для розробки, обговорень та координації алгоритму практичних дій щодо відновлення України у післявоєнний період, включали також проведення заходів за даною тематикою на постійній основі з певною регулярністю за участі експертного середовища.

За результатами проведених слухань у Комітеті з питань економічного розвитку будуть напрацьовані відповідні рекомендації.

Всі обговорені ідеї, пропозиції, матеріали прохання надсилати на Email:osinchukt@gmail.com, Осінчук Тетяна (тел. 0672090960) до 1 листопада 2022 року для формування рекомендацій слухань у Комітеті з питань економічного розвитку.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 12:59
16 квітня 2024 14:13
16 квітня 2024 10:01
15 квітня 2024 12:33
12 квітня 2024 11:04
12 квітня 2024 10:30
11 квітня 2024 15:59
11 квітня 2024 13:10
10 квітня 2024 15:37
10 квітня 2024 11:54