Глобальний економічний форум, присвячений Україні – «The Global Economic Impact Forum on Ukraine», який відбувся 21 – 22 липня 2022 року в Стамбулі (Туреччина), об’єднав високопоставлених політичних діячів, лідерів державного сектору та бізнес-лідерів з усього світу з метою розглянути питання відновлення України, обговорити інвестиційні та торговельні можливості, а також вирішити проблеми регіональних і глобальних ланцюгів поставок.

Про свою участь у зазначеному заході розповів Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха: «Добрався до Стамбулу з однією єдиною метою - озвучити на The Global Economic Impact Forum on Ukraine, який тут проходить, тезу: “Unchain Ukraine’s supply chain”. Дослівно це можна перекласти як: «скинути ланцюги з українських ланцюгів поставок».

Сьогодні це центральне питання цього форуму у Стамбулі, організованого Міжнародною торгівельною радою (IТC), а це, на секунду, 45 мільйонів(!) компаній зі ста країн світу. А ще 10 міжнародних та 13 українських палат, включно з Торгово-промисловою палатою України / Ukrainian CCI та European Business Association.

І такі форуми надзвичайно важливі хоча б з однієї простої причини.

Відновлення — справа не тільки нашої держави та закордонних партнерів. Те, як відбуватиметься післявоєнне відновлення, в якому форматі та як швидко — залежить у першу чергу від бізнесу. Як українського, так й іноземного. Тому ми повинні комунікувати із ними вже зараз, аби не гаяти час. Та поки війна не завершилась - всіх цікавить у першу чергу гасіння пожеж.

Тому, я модерував дискусію з іноземними колегами на тему: «Підтримка економічної безперервності: інвестиції, експорт, глобалізація та можливості».

Може здатися дивним, але головний дефіцит сьогодні — не газ, добрива, нафта чи зерно. Головний дефіцит — передбачуваність. Це аргумент для українських підприємців, які вимушені працювати в умовах шалених ризиків. Це аргумент для наших колег з Естонії та Латвії, де інфляція вже подолала бар’єр у 20%.

Сьогодні світова торгівля лишається закованою російськими військовими ланцюгами, у першу чергу - в українських портах. Від того, чи зможемо ми повернути цю передбачуваність залежить майбутнє всієї світової економіки.

Це не лише про нас. Це - значно більше за нас.

І якщо хтось з іноземців не розуміє цього, ми приїжджаємо і проводимо роз’яснювальні бесіди. Можливо тому сьогодні у залі буда доволі несподівана, але дуже щира інтервенція однієї угорської пані - співробітниці однієї урядової агенції, яка встала, взяла мікрофон і публічно сказала:

«Мені соромно за те, що відбувається. Війна Росії проти України - це варварство, які ми всі маємо зупинити. Можливо, мене звільнять за те що я зараз скажу, але мені соромно, що мій угорський уряд робить недостатньо для того, щоб це зупинити. Що ми всі робимо недостатньо.

Я підтримую Україну і бажаю, щоб ця війна закінчилась якомога швидше вашою перемогою»

Ми пересилимо!»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 09:40
27 березня 2024 14:04
26 березня 2024 12:27
26 березня 2024 11:04
25 березня 2024 13:27
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 18:43
20 березня 2024 16:19
20 березня 2024 13:14
19 березня 2024 14:10