«Верховна Рада 21.06.22 прийняла два законопроекти, над якими я працював кілька років»,- повідомляє заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський.

«Для Дніпра це дає можливість створення кількох тисяч нових робочих місць на лівому березі - вочевидь, вже після перемоги. Індустріальний парк міська влада планує розвивати в районі Слобожанського проспекту на місці колишнього мартенівського цеху НТЗ та прилеглої території.

Ці закони треба було прийняти, не чекаючи перемоги. І я радий, що це вдалось. Тепер, коли Україна відбиває напад агресора, індустріальні парки набули нового змісту. Коротко поясню, чому.

Релокація підприємств. Індустріальні парки створюють сприятливі умови для їх запуску. Дозволяє приймаючим громадам ефективно організувати промислову інфраструктуру під релоковані підприємства.

На відміну від ініціатив по відкриттю імпорту індустріальні парки стимулюють внутрішнє виробництво.

Для деокупованих і постраждалих територій індустріальні парки стануть зручним інструментом організації промислової забудови і відновлення роботи підприємств. На момент деокупації всі закони і підзаконні акти вже мають бути прийняті. Інакше втратимо мінімум пів року на розробку.

Індустріальні парки стануть зручним інструментом для диференціації державної підтримки територій в залежності від ступеню втраті від війни: для парків на звільнених територіях можна впроваджувати додаткові стимули.

Час від часу я дискутую зі свідками “невидимої руки ринку”, яка начебто має все зробити сама, в тому числі відродити зруйновану росією українську промисловість. Нажаль, навіть війна не всіх вилікувала від цих шкідливих ілюзій. Стосовно даної конкретної теми - практично всі країни навколо України мають індустріальні парки. Саме в них сьогодні створюється третина ВВП Угорщини. А Туреччина взагалі виростила всю свою промисловість, включно з виробництвом компонентів для Байрактарів, в індустріальних парках. Тож не треба вигадувати велосипед, а треба робити те, що інші країни робили, щоб стати успішними.

Тепер коротко по суті прийнятих Радою стимулів для учасників індустріальних парків:

Звільнення від імпортного ПДВ і мита на обладнання за переліком кодів УКТЗЕД.

Звільнення від податку на прибуток на 10 років за переліком видів діяльності.

Право органів місцевого самоврядування надавати пільги по місцевим податкам.

Запобіжники і обмеження:

Обладнання має використовуватись виключно в межах ІП без права надання в оренду, лізинг чи передачу в користування на будь-яких інших умовах терміном 5 років;

Звільнення від податку на прибуток дозволяється за умови реінвестування частини прибутку, еквівалентної розміру податку на прибуток; не можна нараховувати і виплачувати дивіденди.

Окрема юридична особа, яка фізично і юридично знаходиться всередині парку.

Вочевидь, деякий час піде на розробку підзаконки, яка дозволить повноцінно впровадити прийняті сьогодні закони в життя. Дуже сподіваюсь, що на той момент ми вже дискутуватимемо виключно над пріоритетами відродження промисловості України, яка перемогла перемогла агресора і вигнала окупантів зі свої землі.

А поки чекаємо на підписання прийнятих законів Президентом.”,- підсумував Dmitriy Kisilevskiy

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 09:40
27 березня 2024 14:04
26 березня 2024 12:27
26 березня 2024 11:04
25 березня 2024 13:27
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 18:43
20 березня 2024 16:19
20 березня 2024 13:14
19 березня 2024 14:10