"Ця історія почалася ще 2020 року. Тоді парки розглядалися як одна з найбільш перспективних галузей для інвестицій, здатна залучити мільярди в реальний сектор економіки,  - повідомляє Голова Комітету Дмитро Наталуха.
Сьогодні вони стали питанням виживання, бо вдовільняють дуже складні виклики релокаціі і запуску бізнесу під час війни.
Ми мусимо зберегти бізнес. Фізично.
Війна зачепила кожен куток країни. Але особливо сильно страждають регіони з потужним сектором виробництва. Збитки інфраструктури та бізнесу подолали мільярдну позначку у перші години війни.
Потреба у релокації стоїть як ніколи гостро. Міністерство економіки запустило для цього спеціальну платформу, але у нас не командна економіка, тож неможливо просто взяти і перевезти підприємства на тисячі робітників одним рішенням. Для цього потрібно створювати умови, щоб бізнес з мінімальними витратами евакуювався у безпечне місце.
Бізнес потрібно зберегти саме в Україні.
Кожна двадцята компанія евакуюється за межі України. Для реального сектору відсоток ще більше. Сусідні країни вже запускають програми для переманювання наших підприємств. Тому ми самі, як держава зацікавлені саме в тому, щоб українські підприємства лишалися в Україні, працювали, давали роботу, виробляли та заробляли.
Витрати бізнесу мають бути максимально знижені.
Навіть якби війна закінчилася вже сьогодні, то економіка та бізнес все одно втрачали через порушення нормального циклу роботи. Навіть спокійна релокація завдає істотних збитків: витрати на транспортування, зрив контрактів, евакуація та пошук персоналу — часом невід’ємна стаття видатків. Крім цього супутником релокації часто є втрата або пошкодження основних засобів.
Індустріальні парки стануть ефективним інструментом для релокації. Таким собі центром для бізнес-переселенців. Велика територія з обладнаною інфраструктурою, до якої можна швидко перевезти виробництво — оптимальна умова для порятунку бізнесу.
Про це кажу не тільки я. Про це каже кожен бізнесмен в регіонах.
Сьогодні ми додали до переліку стимулів податкові пільги:
-    звільнення від податку на прибуток;
-    відсутність ПДВ та мит на обладнання;
-    преференції місцевих податків.
У результаті ми отримаємо ефективний ланцюг: бізнес—зайнятість—податки—економіка—набої.
Тил працюватиме, а з ним перемога ставатиме ближчою.
Сьогодні процедуру релокації успішно пройшли більше 500 підприємств, але процес може йти швидше. Вже по завершенню війни індустріальні парки на звільнених територіях стануть кластерами відновлення, довкола яких відбудовуватимуть постраждалі регіони.
Отже, український інтерес сьогодні має повне право святкувати проміжну перемогу, бо індустріальні парки - це спосіб зробити економіку країни потужнішою, а значить - забезпечити надійний тил під час війни!"
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 квітня 2024 14:13
16 квітня 2024 10:01
15 квітня 2024 12:33
12 квітня 2024 11:04
12 квітня 2024 10:30
11 квітня 2024 15:59
11 квітня 2024 13:10
10 квітня 2024 15:37
10 квітня 2024 11:54
09 квітня 2024 15:42