Вражені  свідоцтвами  злочинів, вчинених російськими окупантами у Бучі, Ірпені, Гостомелі, країни цивілізованого світу посилюють санкції проти Російської Федерації, намагаючись змусити агресора припинити війну в Україні.

Протягом останніх двох днів цей процес набув системного характеру.

Так, Європейський Союз запровадив п’ятий пакет санкцій проти Росії, який, серед іншого, включає заборону імпорту російського вугілля; заборону експорту до Росії високотехнологічних напівпровідників, транспортного обладнання; заборону  російським суднам та операторам заходити до портів країн союзу; заборону на роботу автотранспортних компаній не лише російських, а й білоруських; заборону транзакцій з чотирма найбільшими російськими банками та низку персональних санкцій.

Канада запровадила персональні санкції проти ряду російських та білоруських функціонерів.

Нова Зеландія також запровадила низку санкцій проти Росії: до всього імпорту з Росії застосовуватиметься 35% мита та забороняється експорт до Росії промислової продукції, такої як інформаційно-комунікаційне обладнання та двигуни.

Фінляндія знову оголосила про припинення вантажного залізничного сполучення з Росією.

Про посилення раніше введених санкцій оголосили і США – запроваджуються санкції проти «Альфа-банку» та «Сбербанку Росії», повна заборона на нові інвестиції в Росію, встановлюються обмеження щодо великих російських державних підприємств критичної сфери, а також повне блокування активів керівництва Російської Федерації та його оточення, включаючи членів сімей.

Великобританія також додала до санкційних списків низку російських  банків та бізнесменів, заборонила імпорт російських товарів із заліза та сталі, заборонила експорт обладнання для нафтовидобутку та нафтопереробки та нові зовнішні інвестиції в Росію і оголосила про плани повністю відмовитися від російських нафти та вугілля до кінця 2022 року, а також «якнайшвидше» від російського газу.

Тим часом по всьому світу російських дипломатів оголошують персонами нон-грата: Німеччина оголосила такими персонами 40 російських дипломатів, Франція – 30, Греція - 12, Португалія - 10, Польща - 45, Іспанія - 25 і цей список ще поповнюється. Частина з них підозрюється у шпигунстві та всі вони найближчим часом будуть видворені з країн Європи.

Але бойові дії не припиняються, люди продовжують гинути, що показує недостатність здійснених кроків.

У Комітеті з питань економічного розвитку зазначають, що лише найжорсткіший крок - повне ембарго на російські енергоносії - здатен зупинити війну, розв’язану Російською Федерацією.

Скільки ще звірств повинен побачити світ для того, щоб наважитись на цей крок? Україна боронить не лише свої землі, свою незалежність, вона стримує ворога від решти демократичного світу.

У Комітеті з питань економічного розвитку вкотре просять наших партнерів  наважитись на безумовно складний крок для них, але найважливіший крок для перемоги над агресором – повну заборону імпорту російського газу та нафти!
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40