Верховна Рада України 01.04.22 ухвалила 21 законодавчий акт, них 5 Законів України, які Комітет розглянув на своїх засіданнях та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді  прийняти їх в цілому, а саме:

проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" (реєстр. № 7169). Законом передбачається віднести до осіб, на яких поширюється дія Закону, фізичних осіб - громадян Російської Федерації, а також осіб, які не є громадянами Російської Федерації, але мають найбільш тісний зв'язок з Російською Федерацією. Також законом уточнюється, що проведення примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів здійснюється не лише з мотивів суспільної необхідності, але й в рахунок майбутньої репарації на користь держави Україна, яка зазнала агресії з боку Російської Федерації.

проект Закону України про внесення змін до пункту 5 - 2 розділу 9 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" щодо застосування його положень в період дії правового режиму воєнного стану (реєстр. №7221). Прийнятий Закон України дає визначення правових засад примусового вилучення з мотивів суспільної необхідності об’єктів права власності (включаючи випадки, за яких це настійно вимагається військовою необхідністю) Російської Федерації, як держави, яка почала повномасштабну війну проти України, та її резидентів та забезпечить спрощення та прискорення процедури отримання суб’єктами господарювання компенсації збитків за рахунок ресурсів держави та місцевих ресурсів, а також відновлення критичної інфраструктури з дотриманням положень Угоди про асоціацію.

проект Закону України про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану (реєстр. № 7228). Прийнятий Закон України зупиняє перебіг строків, пов’язаних з охороною прав інтелектуальної власності, а також строків щодо процедур набуття цих прав, визначених спеціальними законами України у сфері інтелектуальної власності та підзаконними актами, а також надає можливість управомоченим особам подати документи (заяви, клопотання, заперечення, відповіді, тощо), подання яких вимагається спеціальними законами України у сфері інтелектуальної власності та іншими підзаконними актами, протягом дев’яноста днів від дня скасування воєнного стану, без сплати збору за продовження, подовження чи поновлення відповідних строків.  

проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення моніторингу потенційних загроз національній безпеці України у сфері економіки (реєстр. № 7176).  Законом зобов’язано суб’єктів державного сектору економіки та державні банки здійснювати моніторинг наявних та потенційних загроз національній безпеці України, аналізувати їх вплив на діяльність відповідних державних підприємств, товариств та банків, а також створювати умови для нейтралізації цих загроз. 

проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (реєстр. № 7192). Закон передбачає наділення Кабінету Міністрів повноваженнями встановлювати особливі процедури щодо оренди державного та комунального майна на період дії воєнного стану.

Також було прийнято за основу законопроект про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації (реєстр. №7198), який в подальшому дозволить отримати громадянам України компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, а також об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, управителів багатоквартирних будинків, житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які здійснюють утримання відповідних будинків, - на відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40