На базі Комітету з питань економічного розвитку 18 березня відбулося засідання круглого столу щодо вирішення проблем збору й розподілу винагороди за використання музики. У засіданні взяли участь: Дмитро Наталуха, Ярослав Рущишин, Людмила Буймістер, Микола Задорожній, Олександр Санченко та представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Міністерства культури та інформаційної політики України, а також представники музичної індустрії: Руслана Лижичко, Ольга Полякова, Вадим Красноокий, Олег Винник, Валерій Харчишин, Олег Скрипка, Тарас Тополя, представники Tayanna, Макса Барських, представник гурту «Бумбокс», представники Тіни Кароль, лейблу Masterskaya Івана Дорна, Ірини Білик, Jamala, Наталія Валевська, Дмитро Сисоєв, інші українські автори й артисти. 
Метою обговорення учасники засідання визначили питання розблокування діяльності ОКУ (організації колективного управління) в сфері публічного виконання та публічного сповіщення.
Секретар Комітету Ярослав Рущишин пояснив: «Законодавство передбачає, що роялті за використання музичних творів збирається акредитованими організаціями колективного управління. 17 грудня 2020 р. відбувся конкурс з акредитації авторських організацій колективного управління, результати якого стали тим самим каменем спотикання. Відсутність згоди на ринку призвела до взаємного блокування діяльності в цій сфері, від чого страждають тисячі авторів, як українських так і зарубіжних. Це негативно відображається як на майновому стані авторів (доходи яких зменшились через пандемію і загальну кризу галузі), так і на позиції України в міжнародному рейтингу Doing business та Списку 301. Я переконаний, що дискусія за участі авторів, артистів, представників організацій колективного управління та держави, повинна допомогти знайти спільні точки дотику в питанні адміністрування авторської винагороди.

І додав: «Будь-яка індустрія потребує не стільки активного втручання держави в процеси, бо, як бачимо, це призводить до ще більших суперечок і неможливості дійти консенсусу, скільки здатності держави виступити в ролі посередника, який створює відповідні можливості для розвитку тієї чи іншої галузі. А вже потім ринок повинен самостійно відрегулювати внутрішні процеси, оскільки надмірна зарегульованість зі сторони держави фактично його знерухомлює. Сподіваюсь, що нам вдалось зробити перший крок до розбудови ринку авторських прав в Україні. Це наш імідж і боротьба за якість українського, конкурентоспроможного продукту, який може "народитись" лише в середовищі, де чітко витриманий баланс сил».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 12:18
17 квітня 2024 12:59
16 квітня 2024 14:13
16 квітня 2024 10:01
15 квітня 2024 12:33
12 квітня 2024 11:04
12 квітня 2024 10:30
11 квітня 2024 15:59
11 квітня 2024 13:10
10 квітня 2024 15:37