19 серпня 2024 року відбулося засідання круглого столу на тему: «Законодавчі підходи до бронювання працівників підприємств».

Опубліковано 19 серпня 2024, о 16:45

 Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку 

 На виконання рішення Комітету від 24 липня 2024 року (Протокол №197) 19 серпня 2024 року о 10:00 годині відбулося засідання круглого столу на тему: «Законодавчі підходи до бронювання працівників підприємств» за участі народних депутатів України – членів Комітету з питань економічного розвитку та Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представників Міністерства економіки України, Міністерства оборони України, експертів та бізнес-асоціацій. 
 У рамках заходу було представлено прогнози та очікування від запровадження так званого «економічного бронювання». Захід відбувся за підтримки Програми USAID «Рада: наступне покоління».

Голова Комітету Дмитро Наталуха представив законодавчі ініціативи щодо запровадження «економічного бронювання», які опрацьовуються у Комітеті. 
Зараз у Комітеті є три основних концепції:

перша передбачає сплату спеціального збору за бронювання працівників;

друга — бронювання на підставі заробітної плати;

а також змішана модель бронювання.

За словами Голови Комітету, реалістичні надходження від сплати спеціального збору за бронювання працівників становитимуть близько 200 млрд грн на рік, що становить близько двох третин всіх коштів, які наразі Україна витрачає на закупівлі вітчизняного озброєння.

Це надасть, як бізнесу, так і державі, головне — передбачуваність. Бізнес зможе прогнозувати свою діяльність, матиме передбачуваність, матиме гарантію того, що він зможе надалі працювати. А держава матиме гарантію того, що забезпечення наших військових так само буде сталим та безперебійним.

За наслідками обговорення будуть напрацьовані узгоджені пропозиції, які передбачається врахувати при подальшому доопрацюванні законодавчих ініціатив.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку