СТЕНОГРАМА семінару-круглого столу на тему: "Державна допомога в контексті Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом" від 09 листопада 2015 року

Опубліковано 31 грудня 2015, о 13:23

СТЕНОГРАМА

семінару-круглого столу на тему: "Державна допомога в контексті Угоди про асоціацію між Україною  та Європейським Союзом"

                                                                             від 09 листопада 2015 року

Веде засідання Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва В.В.ГАЛАСЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, вітаю вас! Ми розпочинаємо наш сьогоднішній семінар-круглий стіл: "Державна допомога в контексті Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом".

Перш за все, я хочу подякувати нашим високоповажним європейським колегам. Хочу подякувати шановним колегам народним депутатам, представникам малого та середнього бізнесу, які тут сьогодні присутні, а також Лабораторії законодавчих ініціатив при підтримці яких ми сьогодні організуємо  наш сьогоднішній захід.

Ця тема є сьогодні надзвичайно гострою, надзвичайно важливою  для країни. Чому? Тому що, на жаль. ми знаємо в якій сьогодні економічній надскладній ситуації  ми знаходимось, і цю ситуацію потрібно  виплавляти. Тому насправді наше завдання, яке ми маємо в тому числі  обговорити тут сьогодні  воно має, як мінімум, дві складові. Це не просто гармонізація системи підтримки бізнесу в Україні з європейськими стандартами, а насправді це  створення такої системи підтримки передусім малого і середнього бізнесу в Україні, державної політики в цій сфері, а також на самому старті гармонізація з нашими зобов'язаннями перед Європейським  Союзом.

Я хотів би  наголосити на декількох дуже важливих фактах. Покажіть наступний слайд, будь ласка. Насправді, Європейський Союз і світова спільнота надають на дуже вагому і дуже серйозну підтримку в тому  числі і фінансову. Але, на жаль, якщо ми подивимося на ті результати роботи розвитку економіки, які ми маємо, і це є результати  не тільки  останнього року чи декількох років, а насправді це тренд, який спостерігається  протягом Незалежності України, ми побачимо, що тенденції є дуже  невтішними.

На жаль, Україна увійшла в п'ятірку країн, які з 90-го року  втратили частину свого ВВП в реальному вимірі. Таких країн в світі всього 5. Україна – номер 1 за темпами падіння. Це є абсолютно неприпустимим. І ми маємо це виправляти, в тому числі через державну підтримку підприємництва.

В той же час, ми з вами знаємо, що протягом багатьох років і через Державний бюджет України, і через інші механізми надавалася підтримка окремим підприємствам, окремим галузям. Але вона дуже часто носила компенсаторний характер і не призводила насправді до економічного зростання.

Тому я вважаю, і колеги з Комітету промислової політики, підприємництва дотримуються такої думки, що нам потрібно перейти від моделі компенсаторної підтримки бізнесу до моделі стимулювання економічного зростання. Це є надзвичайно важливим.

Я хотів би наголосити, що особливої гостроти обговорюваній сьогодні темі надають останні економічні тренди останніх років. Це суттєве скорочення товарного експорту, це суттєве падіння капітальних інвестицій і індексів промислової продукції. Тобто ми кажемо одночасно про падіння промисловості і економічний занепад. І разом з тим, коли ми дивимося на показники інвестицій, ми бачимо, що сьогодні, на жаль, ми ще досі не закладаємо фундамент майбутнього економічного зростання. І це є величезна проблема.

Разом з тим, спілкуючись з нашими шановними закордонними партнерами і з українським бізнесом, зрозуміло саме головне, що для того, щоб змінити цю ситуацію, потрібно в Україні створити привабливі умови для залучення приватних інвестицій. Це є єдиний рецепт, єдиний механізм, який дозволить змінити вектор економічної динаміки країни з падіння на розвиток.

На жаль, на сьогоднішній день та економічна підтримка, яку має Україна, вона переважно носить також компенсаторний характер і реальний бізнес на  собі ту підтримку практично не відчуває.

Через  один слайд,  будь ласка, наступний.

Якщо ми подивимось на  ті величезні кошти, які ми отримуємо від міжнародних інституцій, він фінансових донорів  таких як  Міжнародний   валютний фонд передусім, то ці кошти, вони йдуть    передусім на: латання  бюджетних дірок, на  повернення раніше взятих кредитів і на збільшення золотовалютних резервів Національного банку  України. Разом з тим, реальний бізнес в  Україні і безумовно малий, і середній бізнес в  Україні, практично не відчувають  результатів такої підтримки, оскільки в  Україні,    на сьогодні, ще досі відсутні  дієві інструменти державної підтримки і стимулювання  розвитку малого і середнього підприємництва, реального сектору економіки,      українського експорту, всього того, що існує в інших розвинених країнах Європи, а також в Сполучених Штатах Америки.

Ми  бачимо наріжним камінням виправлення ситуації не тільки проведення важливих інституційних реформ, які сьогодні  започатковуються в  Україні щодо  перевантаження судової системи, щодо  наведення ладу  в прокуратурі і реформа комплексна державної служби, і             інші напрями. Окрім того, надзвичайно важливо  створити комплексну дієву, ефективну  систему підтримки малого і середнього бізнесу, виробничих підприємств, і експортерів таку, яка існує в інших країнах. 

Для того, щоб  це зробити...  Наступний слайд,  будь ласка. У нас в Комітеті   з промислової політики та підприємництва була розроблена модель промислової та інвестиційної політики, яка включає в себе низку напрямів,      низку політик, і низку конкретних законопроектів, частина з яких вже розроблена,  і внесена до парламенту,  які дозволять виправити ту ситуацію, про яку  я тільки що розповів.

Цей тиждень у Верховній Раді є дуже показовий, оскільки    вперше за нашим  принциповим багатомісячним наполяганням у  Верховній Раді  проводиться так званий економічний день, протягом якого  ми будемо розглядати  декілька десятків економічних законопроектів, які спрямовані на створення привабливих умов  для залучення  інвестицій в реальний сектор економіки, для подолання безробіття і забезпечення  зайнятості  в Україні, для сприяння українським експортерам  для виходу на закордонні ринки і наразі для формування власної потужної податкової бази. Щоб  ми нарешті в Україні за допомогою у тому числі і  наших європейських закордонних партнерів змогли  перейти до  режиму нормальної самостійної економічної діяльності, коли ми можемо обслуговувати взяті кредити, коли  ми можемо розвивати власну економіку і жити за рахунок податкових надходжень. Це є надзвичайно важливий.

Я хотів би наголосити, що в цей  економічний четвер, в  цей великий економічний день ми розглянемо в тому числі два надзвичайно  важливих фундаментальних законопроекти, які мають сприяти розвитку  українського малого, середнього бізнесу, українських виробників. Це законопроект  про експортно-кредитне агентство, який започатковує в Україні системну підтримку  експортера, який дозволить українському експортеру передусім малим, середнім компаніям отримати кредити під здешевлені ставки. Бо коли ми  беремо кредити в Європі під 2  відсотки, то ми маємо створити дієві механізми, які дозволять українським виробникам і експортерам  отримати ці кредити з мінімальною націнкою, а не на так званих загально ринкових умовах, коли сьогодні вартість кредитів, на жаль, перевищує 40 відсотків…. гривні. Вони є абсолютно непосильними для  українського  виробника, для українського експортера.

Так оця інституція експортна кредитна агенція ми розробляли цей законопроект  спільно  з Міністерством економічного  розвитку і торгівлі,  спільно з українським експортно-імпортним банком,  спільно з громадськими об'єднаннями, бізнес-асоціаціями, і  ц є надзвичайно  важливий лакмусовий  папірець. Оскільки створення такої інституції дозволить нарешті перейти в Україні від  декларативної і суто політичної підтримки виробника  до реальної підтримки українського експорту. І цей законопроект він є і частиною коаліційної угоди, і він включений до  плану  законодавчого забезпечення реформ, який був ініційований Головою Верховної Ради  і згодом затверджений парламентом.

Другий надзвичайно  важливий законопроект про індустріальні парки, який також буде розглядатися в цей четвер. Він дозволяє врегулювати цю сферу в прозорий, ринковий, достатньо ліберальний спосіб, і це дозволить Україні створити мережу таких промислових майданчиків, куди зможуть приходити  інвестори і без корупції, без    втрати часу, енергії створювати нові виробництва, забезпечувати нові робочі місця, користуватися тим величезним потенціалом, який   сьогодні має України як виробничий майданчик Європи і випускати продукцію  з готовою доданою вартістю.

Ми надзвичайно цінуємо європейський досвід і хотіли би сьогодні почути наших колег. Ті конкретні рекомендації, ті конкретні поради, яким чином нам пройти цей шлях найкоротшим способом для того, щоб ми спільно  перетворили Україну і  українську економіку з сировинної олігархізованої, монополізованої економіки, яка продає за кордон  сировину або товари з дуже низькою доданою вартістю на економіку   вільної ринкової конкуренції, на економіку можливості  для розвитку малого, середнього бізнесу, на економіку випуску  продукції з високою доданою вартістю і це  дозволить Україні  бути гідним партнером для Європейського Союзу , з одного боку, а з іншого боку, дозволить громадянам України  бути європейцями  не тільки за місцем проживання, не тільки ментально, а і за рівнем добробуту громадян. Тому я ще раз хочу подякувати всім учасникам нашого  круглого столу і хотів би передати слово народному депутату керівнику української частини парламентського комітету Асоціації моєму колезі Остапу Семераку.

 

СЕМЕРАК О.М. Дякую, пане Віктор.

Справді, сьогоднішній захід це є не перший захід, який і ви у тому числі  берете участь, оскільки пан Віктор є теж один з керівників  української частини Парламентського комітету  асоціації. І, з нашої точки  зору, цей проект "Рада за Європу" є хорошим  інструментом,  в тому числі парламенту України, для того, щоби розуміти, які завдання стоять перед нами в процесі наближення українського законодавства до права Європейського Союзу  та виконання наших зобов'язань, які  ми як держава, як країна взяли підписуючу Угоду про асоціацію та ратифікувавши її вже більше, ніж рік тому назад і за цей рік після ратифікації Угоди разом з  нашими партнерами з Лабораторії законодавчих ініціатив Ігорем Когутом та представництвом ЄС, комітетами Верховної Ради ми  проводили спільну роботу щодо поширення досвіду і поглиблення розуміння, якщо можна так   сказати, у стінах українського парламенту тих завдань, які перед нами стоять і як їх можна виконати.  Тому вітаючи сьогодні наше зібрання, нашу роботу хотів би закликати нас розуміти ті завдання, які перед нами стоять і не придумувати українського велосипеда, бо насправді готуючись до  законодавчого плану, який  стоїть перед  нами ми повинні розуміти, що на сьогоднішній день  з початку роботи Верховної Ради  цього скликання є  зареєстровано понад 2300 законопроектів. Це на порядок більше, ніж  протягом 2 років німецький парламент зареєстрував і  розглядає.

Ми повинні розуміти, що лише 10 відсотків тих законів, які зареєстровані, були розглянуті і схвалені українським парламентом. Лише 10 відсотків від того, що було схвалено, відбувалося з аналізом відповідності  тих  норм, які ми ухвалювали, нормам європейського права та наближення до ……, що в принципі є абсолютно неприпустимим. І як наслідок дуже часто українські закони суперечать нашим зобов'язанням, про що можна читати в відкритих зверненнях як Європейської комісії, так і представництва Європейської комісії.

Але коли ми будемо аналізувати ті закони, які зареєстровані в стінах парламенту, є понад 50 відсотків  законів, які стосуються секторального  регулювання чи надання якихось преференцій і пільг. Насправді це те, про що я говорив. Ми, з моєї точки зору дуже часто   намагаємося видумати, винайти український велосипед. Справді, в українському  парламенті є, на жаль, небагато народних депутатів, які спрямовано, цілеспрямовано і Віктор якраз серед тих народних депутатів і його комітет в тому числі, які працюють на наближення українського законодавства підтримки певних секторів економіки і зміни податкового законодавства. Але я би хотів нас всіх, в першу чергу народних депутатів закликати до  аналізу  і тих моделей, які є прописані в директивах Європейського Союзу, в регламентах Європейського Союзу, там є чіткі правила, які,  на жаль, ми дуже часто використовуємо в звуженому форматі.  Імені видається якби ми змогли започаткувати новий  підхід до зміни законодавства  в  підтримку малого і середнього бізнесу, який би базувався на напрацьованих і на затверджених  стандартах Європейського  Союзу, нам  би не доводилося  писати сотні законів точкових змін до податкового, митного  законодавства, до бюджетного законодавства і регулювання  якихось сфер, ми могли би застосувати широкий  інструменти, які би допомогли  українській економіці, по-перше, адаптуватися для роботи на ринках Європейського Союзу , що перед нами стоїть  як пріоритетне завдання з 1 січня 2016 року, оскільки  почне працювати  зона вільної торгівлі в повному об'ємі. І з другої сторони.  Нам би не потрібно було  постійно переглядати якісь наші  новели, які суперечать стандартам  Європейського Союзу.

Тому цей проект, який ми спільно робимо в парламенті, якраз спрямований  на те, щоби ми підвищили ефективність своєї роботи, щоб ми поширили якомога більше інформації про стандарти і підходи, які є в Європейському Союзі та   інтенсифікували виконання Угоди про асоціацію, яка своєю метою має наближення України   до стандартів  Європейського Союзу. В тому числі  в питаннях бізнесу і  підтримки української економіки, великого,  малого, середнього бізнесу і підвищення соціальних стандартів.

Тому дякую за те, що ми сьогодні зібралися з хорошими намірами і бажаю нам всім успіхів в цій роботі.

Дякую, Вікторе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Спасибі. Спасибі. Дякую, пане Остапе.

Надзвичайно важливо  те, що ви сказали, оскільки наразі,  дійсно, ми маємо максимально синхронізувати нашу законодавчу роботу  з тими директивами, які         прийняті в Європейському Союзі  і що саме головне, що  ми маємо це робити досить швидко.   Бо коли в Європі, це вже сприймається як те, що  існує і не потребує додаткового  доведення, то в Україні ми тільки приймаємо ці законодавчі  ініціативи. Наприклад, якщо говорити, ті ж директиви: 2004-18,  2004-17 -  вони передбачають моделі  державного приватного партнерства, а ми тільки в цей четвер приймаємо надзвичайно важливий законопроект, який дозволить  в України,  це питання  врегулювати.  Те саме стосується, наприклад  і підтримки експорту: директива 9829 1998 року, вона  передбачає ті можливості, які ми тільки сьогодні в  Україні запроваджуємо. І це стосується цілого   напрямку інших економічних законопроектів.

  Я вам ще раз дякую і  прошу до слова пані Хуану Меру Кабелло, радника, керівника відділу економічного співробітництва   територіального розвитку Представництва ЄС в  Україні.  Прошу.

 

КАБЕЛЛО М.  Дуже дякую, пане голово.

Шановні пані та панове, вітаю всіх! Мені  дуже приємно   бути тут бути як представнику європейської делегації  за цим круглим столом і якраз щодо   державної допомоги – це дуже важлива річ, яка є в Угоді про асоціацію.  Україна підписалася  працювати в цьому напрямку для того, щоб  розробити регуляторну систему до серпня 2016 року. Це питання регулюється в ЄС, але це питання нове для України. Чому необхідно мати такий контроль державної допомоги.  Будь-яка підтримка, яку надає держава, тільки окремим компаніям, це може бути проблемою  щодо торгівлі ……… Але державний контроль також має певні плюси, там можна боротися з корупцією, може також підсилити стандарти, поліпшити стандарти ……… державного фінансування.

Вже Україна зробила певні кроки для того, щоб працювати в рамках законодавства ЄС, були прийняті певні закони в липні, закони, які увійдуть у 2016 році, а також призначення Антимонопольного комітету, який відповідає за дерегуляцію, також за нагляд за цими питаннями, а також про деякі ресурси Антимонопольному комітету. Я також говорила про те, що це надзвичайно корисна річ і потрібно поступово рухатися в цьому напрямку, звичайно, є виклик. Я хочу сказати кілька слів, що ЄС робить для того, щоб допомогти Україні виконати ці свої обіцянки?

У нас є проект щодо державної закупівлі, про це буде йти мова, і цей проект, він дуже важливий, це вже ……… робота. І вона готує додатково в законодавство, а також це допомога працювати в ……… питаннях. В цьому проекті є дуже важливі програми, також допомога буде фінансова і також буде виконуватися в 2016 році. Також ……… допомагають нам мобілізувати велику кількість експертів, навчань, щоб допомогти Україні виконати всі обіцянки. Мої колеги з Брюсселя, вони поділяться своїми експертними знаннями з цього питання через кілька хвилин. Я бажаю всім успіху в цій дискусії, дуже дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, пані Мера Кабелло.  Це ваше вступне слово.

І принагідно хочу надати слово державному уповноваженому Антимонопольного комітету України Анні Артеменко, з яким ми вже почали співпрацю…

Прошу, прошу.

 

АРТЕМЕНКО А.І.  (Не чути)

 ...виступити  першими з цього питання. Тому що вони окреслять питання міжнародних зобов'язань, а я зупинюсь на національному аспекті та проблемах…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, будь ласка,  тоді пан Крістофер Кірбі та пані Султана Пасхаліду, прошу до слова.

 

ПАСХАЛІДУ С.  Дуже дякую за те, що нас  приймаєте. Також хочу подякувати головуючому, а також представникам… Кілька слів про державну допомогу.

Перш за все, я хотіла писати, що  я, Султана Пасхаліду, я працюю дуже багато років в Представництві ЄС, а також я працювала над  питаннями конкуренції також протягом останнім чотирьох років я працювала, допомагала грецькій владі проводити реформи, особливо, що стосується державної допомоги. Тому я працювала в Греції з Міністерством фінансів для того, щоб розробити державний орган…  з 2015 року з липня я і зараз працюю в групі підтримки України, а також …. експертом паном Кірбі, з питанням, які стосуються також …  можливо, представитесь. Дуже дякую.

 

КІРБІ К.  Я, Крістофер Кірбі,  я працював у Великобританії, в державній службі, … років, в основному з питань європейської політики. Включаючи … був …  координації структурних фондів, а також державної допомоги ЄС.

Також як член … державні агентства… потрібно гарантувати, що наші гроші ЄС, … неправильно витрачаються. Також всі внутрішні гроші відповідають ……………… нам це дає дуже багато роботи з березня як член підтримки Великобританії реформам в Україні я….. почав працювати тут    в групі підтримки України і працюю з моїми колегами з того часу вже ми стараємося підтримати якраз певні  інституції, а також реформи і включаючи антимонопольний комітет в їх  різних напрямках: в напрямках державної допомоги……….. напрямку. Ось все, такий короткий вступ.

Чому ми тут? Дуже дякую ще раз.  Хотів би поділитися з вами, що таке "державна допомога".  Це дуже складне питання, але для того, щоб просто описати, що  це таке і так як ви будете займатися  цими питаннями, розглядати це як депутати парламенту, ви побачите, що є певне….. постанова, а також ви  побачите закони, які надають державну допомогу ……………. ….. потрібно розуміти це.  Це, можливо, щось тут не так і можливо це не відповідає правильним підходам.  І хотіла б також розгляд….. ………подивилися на міжнародні зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію, які до певної мірі також відображають правила і закони ………. державної допомоги і контролю в ЄС.  Так що ми розглянемо загальні …….. допомоги, що можна, що входить    сюди, а також кілька  слів про  прозорість, які обов'язки Україна матиме в сенсі  державної допомоги, коли надаєте також…………  наскільки  прозора вона………. Також які закони важливі для вас з точки зору ЄС. І як ви будете їх інтерпретувати в внутрішнє законодавства України  …………також кілька слів скажемо про те, про внутрішній контроль. І дуже…. І передамо слово  членам ……….членам комітету пану Томенку…....Артеменку, щоб розповісти про ситуацію. Дуже дякую.

Наступний  слайд покажіть мені, будь ласка. Знову ж запитання, яке завжди ставиться, навіщо контролювати державну допомогу? І чесно, відверто, як держслужбовець, який працював в міністерстві багато років, контроль і ……, це така головна біль в тому сенсі, що потрібно розуміти, що таке держдопомога……..що правильні кроки робляться, для того, щоби це було під контролем. І здається, та навіщо контролювати ж її?

Я вас скажу так, що це хороша річ …….забезпечити ліпшу користь грошей, ліпше використання грошей. Як ……на сайті ми хочемо… ми не хочемо зруйнувати конкуренцію, якщо не правильно будуть витрачатися ці гроші, ми просто… Також нам потрібно створити рівні правила гри для всіх і також гроші потрібно надавати тим компаніям, для того, щоб їх стимулювати. Не просто так роздавати гроші компаніям і щоб потім ті гроші зникали не зрозуміло куди.

Нам потрібно шукати економічну користь в цьому, а також держконтроль  держдопомоги створюють певну дисципліну для того, як уряд, міністерство, а також державні органи, як вони роздають державні гроші, людські гроші. І потрібно гарантувати, як ми витрачаємо ці гроші. І це… щоб це було… надавало… створювало максимально позитивний  ефект.

І в кожній країні ……допомога і державні витрати, ресурси, це завжди ресурси обмежені. Немає країни, яка має безкінечну кількість грошей, тому потрібно, щоб були певні рамки, які гарантують, щоб ці гроші правильно витрачалися, розумно, як сказав. Щоб це була найліпша вартість цих грошей, як державних грошей.

Тому в угоді… в угоді є стаття конкурентна  в якій говориться якраз про держдопомогу, що це таке.

Як ви бачите, на цьому слайді, що це йдеться  про той ресурс, який надається державою, членом, державні ресурси які можуть зруйнувати конкуренцію і підірвати процес, вони можуть спотворити конкурентну шляхом підтримки окремих …….. господарювання. Ця постанова це таке положення відображено якраз в Угоді про ………. між ЄС та державами, іншими державами …. Україною, є стаття …….. йдеться. ………… там якраз ідеться торгівлю між сторонами, між ………. ………………. от якраз Угода про асоціацію тут відображене якраз положення в угоді, а також рамки які є в Європейській комісії вимагається виконання ………….. Євросоюзом.

Не все підпадає під ……… державної допомоги. І, взагалі, то є певний критерій ……………. перевірити …….. застосовувати перед тим як вирішити чи державні гроші, чи це державна допомога чи ні.

Ми  будемо говорити більш детально пізніше протягом ….. презентації.

Ми говоримо про допомогу яка надається з державних ресурсів, це може бути з центрального регіонального органу, місцевих органів, це може бути гранти, це може бути певне скорочення податків, це просто допомога держресурсів, які надають першу перевагу комусь якійсь компанії, якійсь організації ………………. підхід допомога ………. сприяти ………. всім, а не тільки одним органам, певним тільки компаніям. Також вона ….. спотворити конкуренцію, а також вплинути на торгівлю в даному випадку …………. все підірвати довіру між Україною та ЄС.

Всі ці речі, всі ці критерії потрібно, щоб вони виконувались, якщо ні то тоді це не держдопомога тоді міністерство, орган який надає допомогу,    порушує певні правила. І витрачання держгрошей, влада має враховувати ті 4 речі. Тоді побачити, чи це держдопомога, і чи ні. І вже приймати відповідні мірі, щоб виправити ситуацію.

Тому, перше, суб'єкти господарювання або отримувач допомоги, як він каже, це суб'єкт, хтось, долучений до господарювання чи займаються господарюванням. Питання: хто це такий? Це може бути приватна організація, це може державна організація. Але чи вони займаються взагалі економічною діяльністю, господарюванням, виконуючи певні функції держави. Поліція, армія, контроль, контроль польотів, – це в держслужбі, це функції держави. Є приватні публічні, там приватно-державні організації, коли є… Чи органи ці займаються економічною діяльністю, економічним господарюванням? І ……… про те, чи вони надають послуги на ринок, виносять ці продукти. Чи вони можуть перемогти і конкурувати з іншими організаціями чи компаніями?

Тому в певному сенсі на цьому слайді роз'яснюється оце тест, оця перевірка. І для мене це завжди, це питання звучить: цей орган чи організація, немає... Власність не має значення, чи він займається економічною діяльністю. Якщо ні – відповідь, тоді-тоді це не суб'єкт господарювання. Тут зовсім інші правила. Якщо відповідь – так, тоді нам потрібно думати про ці 4 питання, тестові питання. Перед тим, як надавати державні гроші. І це тоді вже буде державна допомога цій організації чи цій компанії.

Зараз я продовжу розповідати про …….. він……я не буду вас лякати, але це досить абстрактно і не потрібно розуміти, що так легко, що це всі, це можуть. Ні, це не так. Це складно. Це досить абстрактно, …..юридичне поняття використовуються, які використовуються багато років в європейському…… і нам би потрібно це розуміти ліпше за допомогою юриспруденції….

Якщо хтось скаже, що я це розумію, то не думайте, що ви один такий, одна така людина. Але я постараюся трохи наблизити це розуміння. Тому я ……сказав, що нині є 4 таких критерія……., які відрізняються держдопомогу і потрібно… Якщо один критерій не відповідає, не виконується, тоді це не державна допомога, це…….

Давайте подивимося один після іншого. Перше – це передача державних ресурсів. Тому два критерія тоді, перше – це члени держави або український уряд, який бере на себе ініціативу. Це означає, що це має бути урядовий крок, дія уряду. В цьому сенсі уряд широко розуміється.

Це може бути навіть ще приватна компанія, яка під державним контролем знаходиться. Тому члени держави мають розуміти теж широко. Перш за все, це може бути центральний уряд, це може бути оригінальний уряд, це може бути місцевий уряд, місцева влада. Тоді потрібно, також розуміти ресурси, державні ресурси. Чи це… це будь-які гроші і можуть бути, які можна поміняти, які можна надати.

І що важливо тут, це те, що, це завжди має повертатися назад в уряд.

Що я хочу сказати? Якщо у вас є компанія, яка належить державі, державна компанія, але в приватному секторі, ви можете сказати, а це не державна компанія, це є… не державна допомога. І це не так легко вирішити.

Якщо компанія контролюється державою, якщо компанія, якщо це так, іде рішення врешті-решт приймається державою тоді можна це передача державних ресурсів …………… Це просто уряд, це уряд може бути в різних формах, потрібно подумати, хто контролюю перш за все чи уряд, чи держава, якщо це так тоді ………. перший критерій, це перше, що потрібно пам'ятати, коли ми говоримо передачу державних ресурсів. По першому.

Наступний критерій. Ми залишимося на цьому слайді, ми залишимося, будемо говорити далі. Це економічна вигода, економічний плюс і це другий критерій. Це дуже важливо розуміти, тому що мова іде тільки про державну допомогу, якщо в решті-решт компанія має користь від нього. Має бути певне ………. бонус, певна грошова річ, якась користь грошова в решті-решт для компанії, щоб, коли ми говоримо про держдопомогу. І це перевага може бути в різних формах, вона може бути дуже класичною і це грант ……….., це субсидія може бути, але це також можу бути якась інша річ, наприклад, щось що не просто дає державі як податки, з податків оподатковані гроші чи гарантії, чи якісь кредити, які не отримуються назад ні, це не класична річ, якщо ви мені даєте, ми даємо тобі одиницю, а ти мені одиницю повертаєш, це може бути також, ми даємо одиницю потім ви нам її винні. Це також може бути державна компанія якій надається якась фактична допомога отримати ліпшу позицію на ринку. І це тоді ми говорим про перевагу.

Я трошки буду говорити про це більше, про економічні перевагу і покажу вам дві сторони. По-перше, коли уряд діє як компанія, наприклад, ……….. фактично державна компанія і як ви знаєте, чи, що ви робите, це перевага буде  чи ні. Можливо, це хорошо економічно те, що ви робите, але тоді ми переходимо до принципу приватного інвестора, що означає чи уряд, чи держава діє, веде себе як приватний інвестор, тому що це може вести себе як приватний. Якщо це так, тоді це не держдопомога, це може бути хорошою причиною, чому ви дієте, таким чином, чому ви інвестуєте, таким чином. А можливо, це… у вас є ……план.

Як це порівняти? Подивіться на ринок, як ринок реагує. Якщо інші актори на ринку приватні компанії будуть те саме робити, тоді можна буде сказати, ага це не держдопомога. Це керується ринковими принципами. Тому …..теж і з іншого боку. 

Принцип приватного кредиту. Коли ми говоримо про  збір податків чи будь-що, що компанія вам винна, тоді знову ж нам потрібно подивитися чи ви ведете себе як приватний кредитор, чи ви ведете себе як держава. Чим……приватний кредитор, ми також…..можуть мати інтереси і отримати зразу усі гроші. Але ви скажете, а мені трошки пізніше, я їх отримаю. Тому який тут поріг? Що ми шукаємо як Європейський Союз, коли ми контролюємо це питання. Ми дивимося на державу чи вони все роблять, що необхідно вчасно, досить швидко, для того, щоб виконати оцю якраз… оцей принцип приватного кредиту.

Ну дивіться, ми ж дивимося на обидва моменти, що дають або лишили, не повинні давати і що мали б взяти, і не взяли. Тому потрібно це розглядати. Чи є тут економічна перевага. Ще один момент, це вибірковість. Вибірковість означає, що ви підтримуєте одну компанію або 5 компаній, але не всіх. Тому тут щось не так. Це означає, що це важливо. Це значить, що ви до всіх не ставитеся однаково. До всіх компаній однаковим чином. Ви вибираєте одну чи дві, чи три. А…..ми будемо вам допомагати.

Ось тут, тоді от не статична ситуація. Це не повинно робитися.  Коли це важливо? Це важливо, коли ми говоримо про податкові… звільнення від податків або зменшення податків або через те, що ми одним ……особливі податки даємо для якихось компаній чи для всіх однакові. За європейським правом тут дуже все суворо, економічно ви можете заперечити ………, але юридично передумови, це те, що ви маєте до всіх ставитися скрізь однаковим чином, підхід має бути рівним для всіх. Значить всі компанії у всіх секторах, у всіх регіонах до них однакове ставлення, якщо це не так, тоді, швидше всього, у вас вибір ……… Тому там дуже ця межа тонка, ви можете дуже, вас сприймати, що ви ………, вибірково підходити, коли ви віддаєте переваги певним регіонам чи певним компаніям, чи певним секторам. Це означає, що окремим компаніям тоді дуже швидко ви попадаєте якраз в категорію тих, які вибіркові в цьому сенсі. Тому потрібно бути обережним.

І останній критерій це ……… на торгівлю і зруйнування конкуренції, спотворення її і це дуже швидко видно, бажано не попасти під цей критерій. ………  Навіть потенційно вплив на торгівлю це означає, якщо ви не експортуєте, ви можете експортувати, потенційно ви можете, тому як би ви не допомогли компанії. Якщо ця компанія знаходиться в Україні чи вона може потенційно експортувати, тоді вже буде впливати на торгівлю. Тому фактично не можливо не торкнутися цього критерію з ЄС. ……… спотворенням конкуренції, це два приклади, один це дуже важлива річ, мінімум, це допомога, яку отримують компанії протягом 3 фіскальних років у 200 тисяч євро, 200 євро, пробачте. Це майже можливо на це не звертати, але ми завжди на все звертаємо увагу. Через те, якщо це потім не реєструвати, потрібно прозоро ………, але якщо така кількість грошей, це дуже не велика кількість грошей, протягом років ми говоримо, що це не приводить до спотворення ринку.

І ще є кілька прикладів, коли дуже невеличке якесь маленьке підприємство місцеве і можна про нього забути, але це просто як приклад. ……… наприклад, ………, якщо ви допоможете, держава тоді, це не впливає на торгівлю на ринку. Але якщо …  маленьку, які приваблює людей з регіонів… це не … торгівля, але комісія дуже суворо ставиться до цих питань, я б сказав … недовіряйте.. будьте обережні щодо цього критерію.

Наступний слайд. З одного боку є дуже суворо критерії і … також є шлях вихід, є певні мірі, які можуть бути конкурентними щодо … держдопомоги в європейські… і також ми дивимось на Угоду про асоціацію там є стаття, через те, що там дуже чітко відображено те, що записано в угоді Європейського Союзу – це фактично один до одного переписано. … Угода про асоціацію там встановлює певний критерій, що більш чітко… для того, щоб вам … загальний огляд, певні критерії, які  автоматично потрібно як влада потрібно… про це пам'ятати. ЄС говорить також що потрібно надавати держдопомогу, наприклад, щоб відновити якісь після природного лиха, у нас є багато такого повеней, що трапляються в країні, тоді потрібна допомога… хочеться допомогти людям, … подолати кризу, тоді ви просто … говорите комісії, Єврокомісії, Антимонопольному комітету, наприклад, ми хочемо допомогти цим людям, ми хочемо допомогти цим … робимо. Оце один із прикладів, коли автоматично державна допомога надається. Інша група більше цікава, через те, що перш за все це не автоматично, тому потрібно … потрібно попрацювати, щоб…  І це …  повноваження, наприклад, я можу вам дати, я можу сказати, це нормально, це окей, я …ж переконаний, а якщо … я не буду говорити підтримувати це, я даю добро …  тоді ви змінитесь щодо того, згідно того, що я скажу, можливо тоді, ось так ми граємо, оце те, що ми використовуємо для того, щоб надати ко… допомогу в ЄС. Перша річ, яка дуже важлива, це регіональна підтримка. Тому що ЄС різне, у нас є багаті регіони, є не дуже багаті регіони або бідні дуже. І тому, коли це 70 процентів, наприклад, в середньому від ВВП то …………. давати більше, це важливий інструмент для того, щоб допомогти регіонам. Якраз це положення допомагає в угоді і воно відображено також, взагалі, в угоді ЄС, а також в Угоді про асоціації.

Інші шляхи як надати конкурентну допомогу, які не викликають великих таких руйнувань це потрібно правильно ……… Якщо це має бути, статися криза в Європі …………, щоби використати це положення, але ми …….. робили. Що стосується банків, коли була фінансова криза ця допомога надавала виходячи з цих серйозних ……….. в економіці держави, а також це стосувалося і Греції. В минулому, в 90-х роках, ми надавали допомогу виходячи з цього положення.

Ще важливіша ………. Україна. Угода про асоціацію чітко говориться, що допомога може бути конкурентною. Що таке співпадати з горизонтами секторальними правами. Що це таке? Це вторинне законодавство які виходять з цих положень, про які я розповідала. Що ми зробили в ЄС. Це фактично ми взяли оті положення угоди і пояснили, роз'яснили їх, ……….. практичними використовуючи додаткове підзаконодавство, підзаконні акти ….., це якраз загальний, якраз положення які дають інструменти для, щоб зняти там певні, наприклад, податки. І є певні програми, які показують, в які сфери ви можете надавати держдопомогу досить легко, але потрібно дотриматись того,  що там вказано. Наприклад, якщо ви хочете навчальну допомогу забезпечити, ви можете надавати певну цільну, певну кількість грошей, певну кількість процентів можна на……… таку-то кількість людей. І потрібно дивитись на те, яке ви можете надавати гроші на таке навчання, на підготовку, а також дослідження. Є певні також виключення. Це дає вам певні напрямки, як ви можете надавати таку допомогу.

Тому ці речі ми обговорювали. Це вони надаються державам ЄС, і вони мають дотримуватися цих правил гри. Тому не так легко роздавати допомогу. І в Угоді про асоціацію говориться, що ці правила також застосовуються, і стосуються України також. І самі поняття, і вони можуть допомогти, надихати. І  знати, як надавати держдопомогу в Україні.

Останнє, хоча теж важливе. Кілька слів про так звану службу в економічних інтересах. Це дуже важливо і дуже складно. Це особливі послуги. Наприклад, страховка по здоров'ю, лікарні, це надається приватним економічним діячам, (одиниць,) особам. І вони надають послуги від імені держави. А держава дає гроші, дає допомогу фактично, держдопомогу. І це …….. перебудуєтеся. Скільки грошей ви даєте таким операторам, таким, щоб вони заробляли, функціонували. Це я буду, залишу для обговорення, це надзвичайно складна річ. Але в усякому випадку, я б хотів, щоб ви почули про це …….. це послуги в загальних економічних інтересах. Це держава надає певний мандат, певні гроші певним, наприклад, лікарням, да, для того, щоб вони виконували свою роботу від імені держави. І потім компенсує витрати грошима. І за певних умов, це також не держдопомога, а щось інше.

Я даю слово, повертаю назад …………. Він буде говорити про прозорість. Дуже дякую.

 

_______________. Як уже згадав мій колега, хоча я… Ця система, яка дозволяє вам витрачати держгроші, …передавати  державний ресурс, але так, щоб це було дисципліновано виконано,  а також, щоб це забезпечувало  певні результати.  (Не чути)

 Ще також про  контроль …… це аспекти прозорості. Для         того, щоб забезпечити, гарантувати, що   народ знає як гроші витрачаються державні, куди вони йдуть. Також є вимога в    Угоді про асоціацію, а також  Закон про асоціацію, який   вимагає, щоб ця інформація була наявна, щоб вона була публічною, щоб ми   …… куди надаються державні гроші і для чого вони використовуються. Думаю, що ми від держав, це для держав ЄС надзвичайно важливо і це гарантує, що уряд, коли витрачає гроші, щоб вони могли  відповісти, чому вони так, чи інакше витрачають, і вони повинні показувати, куди ці гроші ідуть.

Також є вимога, ключова вимога, що  має бути  ідентифікація, повідомлення, а в даному випадку Україні,   зі сторони … до ЄС  про кількість  держ. допомоги, а також як воно роздається. Коли  ці положення  про асоціацію ввійдуть в силу,  якраз під час прозорості  і  це стосується, і якраз там здається 5-річний строк передбачений. Це положення допоможе інформувати населення про те як  гроші державні витрачаються з ідеєю, щоб   була інформація … між нами, а також в  Україні про те, що ЄС і в стосунках між ЄС- Україна і Україна-ЄС про те як витрачається державна допомога.  Ще  одне положення, яке важливо в Угоді про  асоціацію – це  так звана інтерпретація, положення про  інтерпретацію, або  про тлумачення.

Повертаємось до  України: з одного боку,  у нас є рамковий документ, а аткож європейське право, яке має бути  застосовуватися в Україні. А потім  ……… розповість, як це робиться в Україні. Але, у нас також є положення про тлумачення. Це означає, що ……… в Україні, ……… прийняті на основі європейської юриспруденції, а також  рішення приймалося, так само велика частина юриспруденції, також практики ЄС, яке потрібно враховувати, коли втілюється закон про контроль держдопомога в Україні.

Можливо наступний, це останній. Ну, добре. Продовжимо тоді. Наступне в рамках Угоди з ЄС, йдеться також про ……… державної допомоги і більш детально будуть про це говорити колеги пізніше. Але це фактично встановлення юридичних, а також ……… інститутів контролю держдопомоги. Ми говорили про саму держдопомогу, як можна її надати, щоб вона була сумісною, але потрібна система, створення систем, щоб це виконувалося згідно правил. Це багато роботи, ви почали вже цю роботу, у вас же є закон про держдопомогу від липня  2013 року, а також він входить в дію у 2017 році, але також ви зараз пишете додаткове законодавство, яке розбирає ті питання, про які говорилося раніше, про різні типи держдопомоги. Це потрібно законодавство і це тільки … закони ЄС …  для того, щоб фактично оцінити можна було, що ваші державні гроші вони, як вони витрачаються згідно закону. Також є вимога, щоб був окремий орган, який буде мати повноваження контролювати… допомогу Україні.  Є вимога, щоб нова допомога, щоб вона відповідала вже повністю Угоді про асоціацію, а також закону про … робота почалася, вона вимагає, часу ще багато піде на неї, буде багато викликів, але як вже згадувалося Єврокомісія буде підтримувати Україну в цьому процесі. І є проект… допомоги Україні і ще буде великий проект, ще більший з початку наступного року. Це … є ще одна вимога щодо внутрішнього контролю за держдопомогою і ми … це буде інв… має проходити інвентаризацію всієї державної допомоги. І виклики будуть в тому, щоб дивитися, що надається, … записуватися, реєструватися. І фактично допомога, яка буде надаватися, вона повинна бути співпадати з сумісною з Угодою про асоціацію, також з законом відповідати законам про держдопомогу.  Тому, щоб всі розуміли, важливий державний орган, що таке держдопомога… а також постанова, а також… потім потрібно гарантувати, що будь-яка … допомога, щоб вона відповідала якраз цим правилам. І це все вимагатиме, я думаю, хороших стосунків між цим державним органом, який контролюється міністерствами, також регіональними представництвами, вимагатиме повного розуміння, що таке держдопомога.  ………73-го є членом ЄС. Все ж у нас є такі органи влади, які не розуміють, що таке держдопомога. І це великі проблеми створюються через те, що якщо ви не знаєте, що таке держдопомога. Ви робите певні речі, а потім бачите, що гроші, які ви потратили, це незаконна річ, і потрібно це все повертати. Тому … думати про держдопомогу. Все правильно, потрібно підходити до цього питання з самого початку.

Є ще одна складність, що коли міністерство чи регіональні органи витрачають гроші. …з хорошими намірами. Але потрібно думати, чи це відповідає Закону про держдопомогу. Це вимагає додаткової допомоги, але це корисно через те, що це плюс, через те, що …………. ліпше, правильно зробити з самого початку, ніж потім виправляти пізніше. І коли люди, коли витрачаються гроші, потрібно з самого початку правильно витрачати. Це важливо також, щоб влада думала про ці речі з…………….. допомога. І як ………….. моя колега раніше, це сумісна ……. ця законна допомога буде робитися на …..рівня.  тут потрібно враховувати, що має бути 75 процентів ….від  ВВП. І їм…  вони можуть бути…. допомога вищої інтенсивності ……….. вони буде направлена на те, що зрозуміти…. розуміти, що певні можуть бути проблеми на ринку ………… Але це допомога бідним регіонам, для того, щоб вони могли розвиватися і стали в один ряд з іншими сильнішими регіонами. Тому яку країну тут кваліфікувати як… щоб ці 5-7 років……..процес, який триватиме 5-7 років  потрібно скласти таку карту ВВП по регіонам  розбити для того, щоб зрозуміти згідно європейських стандартів як… і скласти таку карту держдопомоги і …….. застосовується ………державах ЄС при наданні …………… допомоги ………….. Це досить-таки прямий шлях, як надавати пряму державну допомогу.

Добре. Як ви бачите, є багато викликів, багато роботи потрібно Україні зробити, але все ж важлива річ в тому, що вже початок стався, почався цей процес. І нараз я хочу вам подякувати за увагу і дати слово Анні Артементко, яка вам розповість про всі деталі, що робиться в Україні точно, опише всю ситуацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо пану Кірбі, пані Пасхаліду, за таку розлогу, детальну, інструментальну презентацію. Ми будемо раді отримати і в електронному вигляді так, як і допоміжні матеріали. Я думаю, що це нам буде надзвичайно корисно і нашому Комітету промислової політики, підприємництва, і Антимонопольному комітету разом з Міністерством економіки.

І хочу передати слово Анні Артеменко, державному уповноваженому Антимонопольного комітету України. Прошу.

 

АРТЕМЕНКО А.І. Будь ласка, зразу ж слайд.

Ну, враховуючи те, що мої колеги зробили, з групи підтримки України з боку Європейської комісії досить таку обширну презентацію стосовно АКІ Європейського Союзу, які регулюють питання державної допомоги. Я почну одразу з національного аспекту і ну лише буквально декілька важливих акцентів в контексті міжнародних зобов'язань зроблю.

Значить, в липні 14-го року було прийнято Закон про державну допомогу, це закон рамковий. Він, справді, практично у повній мірі враховує ті зобов'язання, які визначені Угодою про асоціацію.

Історія прийняття цього закону є надзвичайно непростою. Більше, мабуть, перша редакція законопроекту про державну допомогу була розроблена комітетом ще в 2003-2004 році. Було дуже багато баталій з приводу визначення уповноваженого органу, тому що в окремих странах Європейського Союзу  ці функції виконує і Міністерство фінансів, в окремих –  Міністерство економіки і в окремих –  саме конкурентне відомство.

І після визначення, скажімо так, цих концептуальних засад все ж таки 10 років шляху, цей законопроект був і в комітетах, він і навіть один раз виносився у зал для голосування, але було прийнято лише у липні 2014 року і то, скажімо так, була дуже така ініціатива з боку наших іноземних колеги. Тому що в 14-му році Енергетичне співтовариство розпочало процедуру врегулювання спорів проти України. Україна є стороною договору про заснування Енергетичного співтовариства з 2012 року. І станом, починаючи  з 2012 року,  зобов'язання наші міжнародні саме в частині створення системи державної допомоги вони не були виконані. І ця процедура станом на сьогодні, незважаючи на те, що закон був прийнятий, але вона ще не є закритою. І Антимонопольний комітет зараз перебуває в ситуації, коли закон прийнято, але в повному обсязі він набирає чинності лише у серпні 2017 року.

І з метою врегулювання цієї ситуації, яка у нас виникла з Енергетичним співтовариством, ми відповідно до резолюції ……. зараз впроваджуємо так званий пілотний проект оцінки схем державної допомоги, які станом на сьогодні існують в енергетичній сфері. Звичайно, за підтримки проекту технічної допомоги Європейського Союзу. І перший вже погляд на ті схеми, які є і які є станом чинні на сьогодні в цій лише сфері, він дає змогу побачити, що, дійсно, дуже багато є проблем, надзвичайно серйозні виклики стоять зараз перед уповноваженим органом.

І в цьому ключі я дуже рада, що сьогодні відбувається цей круглий стіл саме у стінах парламенту, тому що більшість програм та схем державної допомоги, які є чинними та які будуть чинними у майбутньому, які будуть передбачати ці преференції для суб'єктів господарювання,  вони визначаються саме актами, саме законами України, це так само, як є і Закон "Про Державний бюджет", який також може передбачати програми державної допомоги. І в принципі закон передбачає, що ми до 2017 року маємо запровадити ряд заходів.

Ну, перший, це звичайно найбільш важливий з точки зору bag groundу для такого функціонування, це кадрове фінансове забезпечення діяльністю повноваженого органу. Ну, це проблема болюча для всіх державних органів як в Україні, так і, коли ми аналізували досвід стран, які також підписали Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, які зараз перебувають в процесі приєднання до Європейського Союзу. Тому що створення цієї системи є обов'язковою вимогою з боку Європейської комісії не тільки для України, а взагалі для всіх торгових партнерів, які мають ці угоди. Або також для потенційних нових країн, членів Європейського Союзу.

І звичайно, закон покладає у сукупності більше десяти нових функцій на Антимонопольний комітет. І вже більше півроку пройшло з моменту того, як закон був прийнятий. Але станом на сьогодні ще не створено окремого структурного підрозділу, який буде безпосередньо виконувати ці функції. Хоч, звичайно, безпосередні функції контролю та моніторингу, вони будуть діяти вже з 17 року. Але для того, щоб ефективна система запрацювала в 17-му, а не в 25 році, ці заходи потрібно робити вже станом на сьогодні.

Наступний важливий крок, над чим ми працюємо навіть за відсутності кадрового забезпечення, – це розроблення необхідного вторинного законодавства у сфері державної допомоги. І в цьому ключі хотіла сказати, що ті зобов'язання… Ну, Кріс також звертав увагу на це, що ті зобов'язання, які взяла Україна в цій частині, є дійсно ……………….. , тому що вони передбачають повністю імплементацію як первинного законодавства, вторинного законодавства Європейського Союзу, адміністративних рішень Європейської комісії та відповідної судової практики Європейського Союзу. Тобто в даному ключі ні про який велосипед новий мова не йде. І це, з одного боку, це, звичайно, є позитивним моментом, тому що ми, в принципі, маємо цю ефективну систему, яка вже працює, імплементувати в Україні. Разом з тим шлях до еволюції  цієї системи, він складав  в Європейському  Союзі понад 50 років. І, звичайно, дуже надзвичайно складно це імплементувати, коли  ми в принципі розпочали вже вторинне законодавство, і ми починаємо усвідомлювати, що процес імплементації вимог  про державну  допомогу, про оцінку державної допомоги, контроль, моніторинг, він передбачатиме  узгодження із великою кількістю наших галузевих нормативно-правових актів. Тобто це  і законодавство про банкрутство, про інвестиційну діяльність, про діяльність  малих  і середніх підприємств, про старт-апи, про енергетику, тобто дуже-дуже велика кількість галузевих нормативно-правових актів потребуватиме приведення у відповідність.

Наступний момент – це навчання спеціалістів. Це також, мабуть, кадрова проблематика, але саме в ключі державної допомоги тут важливо сказати, що навчання спеціалістів у  сфері державної допомоги  має відбуватись з самого початку. Тому що по суті  в 2014 році в країні було створено новий інститут права і станом на сьогодні спеціалістів, в принципі, їх одиниці.  Одиниці, які є і які обізнані, це в першу чергу представники органів  державної влади, які працювали  з … Європейського Союзу та ті, які брали участь    у переговорному процесі з Євросоюзом. Але, в першу чергу, звичайно це навчання  буде здійснюватись за рахунок  саме підтримки  Європейського Союзу. Тому, що відповідної  скажімо так інституційної  бази для національного навчання, станом на сьогодні вона відсутня і  тому, ми скажемо так, цей "велосипед" будемо починати з самого початку.

Наступний    момент, який також  є дуже важливим в тому ключі, що коли ми аналізували досвід наших колег, які вже побудили цю систему. Звичайно, це в першу чергу,  Балканський регіон,  Молдова або там країни Польща, Румунія. Що ключовим, скажімо так, передумовою для успішного функціонування цієї системи є налагодження тісної взаємодії між уповноваженим органом, який володіє функціями моніторингу та контролю із ключовими надавачами та ключовими  бенефіціарами тієї допомоги.

І звичайно, поширення обізнаності суспільства – це надзвичайно важливий момент, тому що як ми знаємо, що не знання законів не звільняє від відповідальності, а одним із таких, мабуть, негативних наслідків, які можуть спричинитись для суб'єктів господарювання є повернення обсягу державної підтримки, які він отримав. Це вже я більш детально зупинюсь пізніше, то від поширення цієї обізнаності суспільства залежатиме дуже багато, в принципі, тих моментів, які мають бути врегульовані як на рівні закону так і на рівні підзаконних нормативно-правових актів.

Наступний слайд, будь ласка.  Основні концептуальні засади закону. Як я вже говорила закон є рамковим, він в цілому враховує всі ті зобов'язання, які визначені угодою і так,  в принципі основний основоположний принцип, який діє в Європейському Союзі – це принцип державної заборони, державної допомоги.  Тобто державна допомога є забороненою, крім окремих випадків, окремих виключень, які детально врегульовуються на рівні законодавства та системи вторинного законодавства.

Наступний момент – це те, що державна допомога та державна підтримка – це не зовсім тотожні поняття і в принципі саме і мета уповноваженого органу у цій сфері контролю за державною допомогою є аналіз схем державної підтримки з метою визначення, які з цих схем є державною допомогою і які потребують аналізу на допустимість для конкуренції на основі тих критеріїв, про  які говорили раніше.

І наступний, такий також дуже важливий момент, що закон запроваджує систему контролю за державною допомогою ………., тобто комітет матиме  повноваження оцінки  нормативно-правових актів, які передбачатимуть елементи державної підтримки саме на момент… на етапі законотворчої діяльності, тобто коли ще  ми маємо можливість запобігти негативним наслідкам і саме на моменті законопроектної діяльності, тому також дуже важливо, що ця дискусія є сьогодні саме тут.

Наступний, будь ласка,  слайд.

Закон  передбачає ряд виключень з-під  дії  принципу заборони державної допомоги. Перший момент, це    є  стаття, яка визначає виключення, на які дії закону не поширюються. Це, наприклад, сільське господарство, тому ті виключення, вони також транспоновані з Угоди про асоціацію,  вони були здобутком, скажімо так, переговорної делегації під час переговорів з Європейським Союзом.

Далі. Наступне. Є два випадки, коли державна допомога є допустимою …….. це коли, перше, компенсація постраждалим від наслідків стихійних лих і це момент, коли здійснюється компенсація з  забезпечення споживачів соціально важливими товарами.

Наступне. Є стаття 6 закону, яка  визначає випадки, у яких державна допомога може бути визначена допустима і саме в цьому блоці закону і є  надзвичайно  важливі  підзаконні нормативні акти Кабінету Міністрів, які зараз розробляє Антимонопольний комітет, які мають визначити критерії оцінки допустимості окремих категорій державної допомоги для конкуренції. І саме стаття 6, вона передбачає розроблення цих критеріїв як для суб'єктів господарювання представників малого, середнього бізнесу, що є надзвичайно актуальним зараз. І ці критерії, вони формувалися в Європейському Союзі, скажімо так, роками, вони підкріплювалися завжди відповідно судовою практикою. І ось, наприклад, зараз ми стосовно послуг загального економічного інтересу це, скажімо так, саме судова практика, тому що критерії ………, вони були визначені саме рішенням суду Європейського, який ми маємо імплементувати у національне законодавство України.

І четверте. Є ще види державної допомоги, яка не потребує ……… уповноваженому органу. Це так звані блокові виключення, це допомога ……… і внесення змін до програм чинної державної допомоги, якщо такі зміни не перевищують 20 відсотків загального обсягу державної підтримки, яка була надана.

Форми державної допомоги. Дуже, стаття 4 закону визначає у яких формах вона може бути надана, тобто це і субсидії, і гранти, дотації, будь-які податкові пільги, списання боргів штрафних санкцій, зменшення зобов'язань перед фондами. І в даному випадку важливо зазначити, що цей перелік форм державної допомоги, яка може бути надаватися, він не є вичерпним. Тобто ключовим є це саме аналіз тих чотирьох критеріїв, про які казали європейські колеги. Тому що, в принципі, у разі, якщо сукупно ці критерії, вони діють, то ця форма державної допомоги може бути і не передбаченою статтею 4 закону, разом з тим, по сукупності цих критеріїв, вона була визначена як така.

Наступний слайд, будь ласка. Які, скажімо так, завдання станом на сьогодні, які функції закон та Угода про асоціацію покладає на Антимонопольний комітет України?

Перша, скажімо так, основна функція, початковий етап, - це інвентаризація. Інвентаризація чинних схем державної допомоги.

Починаючи з серпня 2017 до серпень 2018 року всі надавачі державної допомоги, а надавачами є – це міністерство, це органи державної влади і органи місцевого самоврядування, в тому числі, підпадають під дію цього закону. Усі надавачі державної допомоги протягом одного року з дня набрання чинності цим законом, вони зобов'язані нотифікувати Антимонопольний комітет України про чинні програми державної допомоги, які станом на сьогодні діють і належать до їх компетенції.

Наступна функція – це моніторинг. З метою забезпечення реалізації функції моніторингу в Антимонопольному комітеті буде створено реєстр і плануємо, що, ну звичайно, у майбутньому це буде функціонування виключно в електронній формі, що він буде доступний, оприлюднений на веб-порталі Монопольного комітету, і звичайно, будь-які суб'єкти господарювання матимуть можливість ознайомитись із тими обсягами державної допомоги, які отримують суб'єктів господарювання тієї чи іншої галузі.

І наступна функція – це контроль. Наступний слайд, будь ласка. Це невеличка схема, яка описує, скажімо так, основні засади контролю за новою державною допомогою. Тобто які повноваження буде мати Антимонопольний комітет після отримання нотифікації. Після розгляду повідомлень може бути визначено дану державну допомогу допустимою для конкуренції – це перший вид рішень. Другий вид рішень, що це взагалі не є державною допомогою, тобто в даному випадку, це коли  не відповідає тим чотирьом критеріям про які ми говорили раніше.

І наступний  момент, коли є суттєві занепокоєння з приводу порушення конкуренції, розпочинається розгляд справи. І за результатами  розгляду справи також можливі варіанти рішень, що це також може ця державна допомога визначена,  що не є державною допомогою,  вона може бути визначена допустимою. Це може бути рішення  із зобов'язаннями, тобто державна допомога  може бути визнана допустимою за умов   дотримання  певних умов, тобто внесення змін до відповідних нормативно-правових актів. І державна допомога є недопустимою.

Наступний  слайд,  будь ласка. І ось саме коли  визначення державної допомоги є недопустиме для конкуренції, саме незаконна державна допомога, вона  може підлягати поверненню. І в даному випадку -  це мабуть  найбільш жорсткі  фінансові наслідки. Тому  що відповідно до правил, які функціонують в Європейському Союзі,  повертається не лише сума отриманої державної підтримки, а ця сума повертається із  фінансовими санкціями за її  використання тому, що вона  з моменту прийняття рішення вважається  незаконною.    І саме  в цьому ключі, враховуючи надзвичайну важливість для взагалі економічної  ситуації, для стабільності і підтримки  підприємств, які функціонують, має велике значення саме підвищення обізнаності  про ці правила. І дуже багато країн Європейського Союзу, які розпочинали, скажімо так, побудову цієї системи, вони своєю скажімо  так аудиторією, визначали в першу чергу бенифеціарів  такої державної допомоги. І дуже велику кількість своїх зусиль, вони направляли  на підвищення рівня обізнаності  саме бенифеціарів державної  допомоги, враховуючи  те, що в  принципі негативні наслідки від використання такої державної допомоги будуть саме покладені на суб'єктів господарювання.

Наступний слайд. Які ми очікуємо результати реалізації цього закону? В принципі вже дуже багато було сказано. Це, по-перше, створення рівних умов діяльності суб'єктів господарювання на товарних ринках України. Запровадження прозорого механізму витрачання бюджетних коштів, в цьому ключі, наслідком є зменшення і корупційних ризиків, в тому числі. Забезпечення обґрунтованості заходів підтримки підприємницької діяльності та усунення вибірковості. В принципі це та реалізація, тих критерій про які ми говорили раніше. І дуже важливим, в даному ключі, є те, що створення ефективної системи державної допомоги в Україні, на мій погляд, є важливим не лише в контексті виконання наших міжнародних зобов'язань, а, якщо ми хочемо дбати про свого національного товаровиробника і про свої підприємства, які функціонують на території України, про національні підприємства, то також є важливим створення саме цієї прозорої системи і зміна характеру саме на проконкурентну державну допомогу, яка може бути надана, але за умов дотримання тих критеріїв, які передбачені кращими європейськими практиками.

Мабуть, все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пані Анна.

Надзвичайно важливо  одночасно забезпечити дієву легітимну державну допомогу, державну підтримку, з іншого боку захистити бенефіціарів такої допомоги, українських підприємців, виробників від потенційних позовів щодо відшкодування в разі, якщо були помилки. Тому ми дуже в цьому розраховуємо на вашу проактивну позицію і хочу запевнити вас, що ваша діяльність і діяльність Антимонопольного комітету знайдуть всю необхідну підтримку від нашого Комітету з питань промислової політики та підприємництва. Я впевнений так само, Вікторія Пташник до нас приєдналася від комітету економічної політики. Тобто ставте питання, які знаходяться в законодавчій площині, ми будемо їх вирішувати.

Я хочу передати ведення нашого семінару пану Ігорю Когуту, голові Ради лабораторії законодавчих ініціатив, бо маю йти на міжфракційну нараду.

І хочу наголосити для всіх учасників, для всіх зацікавлених, що ті матеріали, які будуть надані спікерами сьогоднішнього нашого круглого столу, ми розмістимо їх на сторінці Комітету з питань промислової політики та підприємництва і на сторінці комітету у "Фейсбуці". Тому ви зможете з ними там ознайомитися більш детально і спокійно. Дякую. Вдалої роботи.

 

Веде засідання І.КОГУТ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Вікторе. Дякую за підтримку, за співорганізацію сьогоднішнього нашого заходу. Бачимо, в нас на початку було так досить багато і до сих пір нас достатньо репрезентативна аудиторія, і мушу зазначити ще раз, що нас зараз транслює в прямому ефірі телеканал "Рада". Все, що ми зараз говоримо, транслюється принаймні ще на якусь певну аудиторію поза межами цього залу.  Це я відстежую безпосередньо онлайн.

І тому я б хотів, щоб наступний період нашої роботи був трішечки більш інтенсивніший, щоб можливо були якісь запитання, відповіді, ще нам обмінятися думками. Але в нас є план, програма, український контекст контролю державної допомоги, нове  законодавство та схеми підтримки, десь такий вимір для обговорення. Я запрошую Вікторію Пташник, народного депутата України, члена Комітету Верховної Ради з питань економічної політики. Скільки вам хвилин?

 

ПТАШНИК В.Ю. Скільки скажете?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте сім, вісім.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую.

Добрий день, шановні колеги! Я вибачаюсь, що не могла бути присутньою повністю на всьому цьому заході. На жаль, специфіка роботи у Верховній Раді, вона є такою, що одночасно в один момент відбувається засідання, от всі важливі заходи, які тільки потрібні, законопроекти про візову лібералізацію якраз обговорювали на двох комітетах, які одночасно зараз тільки що закінчилися.

Що стосується інституту державної допомоги, очевидно, що даний інститут є новим для  України і… я маю на увазі саме як нормативно закріплений новий інститут і тому ми  дуже очікуємо  на  допомогу  наших колег з Європейського Союзу задля його     адекватного впровадження в Україні.

Звісно, це, перш за все, інститут, який стосується питань конкуренції, але я би хотіла би зауважити, що мене особисто це питання і такої антикорупційної діяльності, і фактично деолігархізації на ринках України, тому що ви знаєте,  що, на превеликий жаль, на сьогоднішній день вплив олігархів на   політику, державницьку політику ще все-таки залишається досить великим і, використовуючи певні інструменти, вони якраз нам дають певні такі  переваги для  розвитку  своїх підприємств. Тому  я сподіваюся, що з впровадженням інституту державної допомоги  у напрямках антикорупційної діяльності, деолігархізації  цей  інститут нам так само допоможе.

Звісно, я думаю, що вже неодноразово піднімалося питання про те, що  закон, який був прийнятий минулого року, він є рамковим, і  він визначає лише  тільки  загальні засади  державної допомоги. і тут очевидно, що ми будемо чекати і спиратися, і основною рушійною силою для запровадження інституту  державної допомоги  стане антимонопольний комітет, на який  покладається  обов'язок  розробити багато  нормативних правових актів  якраз на виконання цього рамкового закону.

Я думаю, що … ну перш за все, не  знаю, чи йшла мова  вже чи ні, але… ну які я для себе виділила такі першочергові задачі Антимонопольного комітету, я сподіваюся, що  комітет  погодиться,  або можемо продискутувати щодо першочергових задач.

Власне,  ми знаємо, що була затверджена   у вересні 2015 року  Розпорядженням  Кабінету Міністрів такий був затверджений план заходів, який потрібно зробити для впровадження  інституту державної допомоги і, якщо подивитися навіть на цей план і взагалі проаналізувати закон, очевидно, що першочерговою задачею Антимонопольного комітету наразі є формування внутрішньої… перегляд внутрішньої структури і вирішення кадрових питань відповідно до того, хто в комітеті буде займатися даними питаннями. Я так розумію, що державний уповноважений вже визначений, який буде відповідати за питання державної допомоги, – це Анна, пані Анна.

Що стосується інших питань, я вважаю, що досить  важливо тут звернути увагу якраз на те, як центральний апарат буде співпрацювати з територіальними відділеннями. Чи територіальні відділення будуть в питаннях з державної допомоги брати участь. І якраз ми зараз говоримо, і навіть взагалі в питаннях реформування Антимонопольного комітету про необхідність скорочення територіальних відділень, шляхом об'єднання, шляхом вже є концепція про такі міжрегіональні, побудова міжрегіональних територіальних відділень. Я думаю, в цьому контексті було б досить бажано визначити, які ж все ж таки будуть функції у цих нових міжрегіональних територіальних відділень в контексті державної допомоги. Як вони взаємодіятимуть з центральним апаратом, можливо, вони так само будуть моніторити певну інформацію на місцях, передавати в центральний апарат, відповідно такий взаємозв'язок відбуватиметься.

По-друге, очевидно, що це розробка вторинного законодавства, яке ми, фактично чекаємо від Антимонопольного комітету і Постановою Кабінету Міністрів  якраз і було визначено, які саме документи має розробити Антимонопольний комітет. Звісно за допомогою і з долученням Міністерства економіки, Міністерства юстиції і інших органів. Але все-таки, я думаю, рушійною силою тут буде комітет.

Зокрема, відповідно до цієї постанови на грудень цього року відповідно установами розроблення таких актів як, зокрема, порядок проведення моніторингу державної допомоги, порядок функціонування реєстру державної допомоги, порядок подання Антимонопольним комітетом інформації про чинну державну допомогу, оскільки очевидним, те, що з цього випливає і інша першочергова функція Антимонопольного комітету, зокрема щодо формування переліку, власне, інституцій, які на сьогоднішній день вже надають державну допомогу. І відповідно, я вважаю, що і подальша співпраця з цими інституціями, оскільки потрібно однозначно роз'яснити норми закону, який був прийнятий; роз'яснити, що підпадає, власне, під поняття державної допомоги, яка допомога є допустимою, яка фактично вважається, згідно закону не допустимою. І якраз задача Антимонопольного комітету в цьому аспекті – забезпечити однакове застосування законодавства, всіма державними інституціями, які будуть вами виявлені при формуванні такого переліку.

Очевидно, що після того, як даний перелік буде сформований, він поступово сформується у реєстр державної допомоги, введення якого передбачено законодавством. І відповідно, на виконання знову-таки закону мають бути розроблені: порядок ведення цього реєстру та порядок доступу до реєстру всіх зацікавлених осіб. Я сподіваюся, що дані цього реєстру будуть відкритими, і відповідно, так само і громадськість зможе свій моніторинг здійснювати.

Значить, крім того, на 16 рік заплановано, згідно Постанови Кабміну заплановані розробка та впровадження порядку відкликання рішень у справах про державну допомогу. І власне, порядок розгляду справ про державну допомогу, який здійснюватиметься Антимонопольним комітетом. І після цього на І квартал 17 року Кабмін визначив пріоритети як: розробка критеріїв оцінки допустимості державної допомоги і визначення переліку послуг, що становлять загальний економічний інтерес.

Це такі, що стосується розробки вторинного законодавства, очевидно, що, крім роз'яснення законодавства всім зацікавленим інституціям, залученим інституціям у процес надання державної допомоги, очевидно, що обов'язковим, обов'язковою задачею, яку має вирішити комітет, є якраз набір чи відбір з існуючих працівників, які, власне, займатимуться державною допомогою і їхнє навчання, адаптування  до  впровадження нового законодавства. І так само я сподіваюся, що і проект по гармонізації законодавства ЄС  надасть цьому визначальну підтримку тому, що, власне, і поділиться досвідом і для працівників Антимонопольного комітету  задля його максимального ефективного  запровадження.

Я окремо ще хотіла, щоб не забирати час, не тлумачити закон, я думаю, що неодноразово вже говорили  про нього. Я хотіла би зосередитися на тих факторах, які, на мою думку, якраз впливатимуть на ефективність Антимонопольного  комітету  у сфері  державної допомоги. Перш за все, я намагалася для себе такі критерії пріоритизувати. І першим, я вважаю, що це  важливість повинна бути у відсутності політичного впливу. Тому що, якщо у нас  буде Антимонопольний комітет функціонувати таким чином,  як він функціонував всі минулі роки, коли фактично  представники влади мали неабиякий  політичний вплив, і важливі резонансні справи  про порушення навіть, які розслідувалися, могли розслідуватися, на превеликий жаль, по дзвінку, очевидно,  що ми не забезпечуємо йому, Антимонопольному комітету,  незалежність у  прийнятті своїх рішень і нормальне  функціонування.

Тому ми маємо з вами подумати, як забезпечити цю відсутність політичного  впливу, для того  щоб Антимонопольний комітет, визначаючи,  чи така конкретна державна  допомога є допустимою,  він якраз виходив з питань конкуренції  і з питань відсутності   якогось впливу,    фактично, лише з свого власного  внутрішнього переконання, визначаючи тільки те, чи дійсно ця державна допомога в цей  конкретний час є необхідною, чи все-таки… і чи не спотворить вона конкуренцію в такому результаті її надання.

По-друге, безперечно, це незалежність Антимонопольного комітету від органів виконавчої влади. Ви знаєте, що Антимонопольний комітет є за своїм статусом спеціальним і це визначено Конституцією України. І не дарма це визначено Конституцією, тому що на найвищому рівні ми вказуємо, що комітет, будучи центральним органом виконавчої влади, він має спеціальний статус, це і стосується спеціального порядку призначень, і відповідно прийняття рішень. І це говорить про те, що він не є структурою в Кабінеті Міністрів, це окремий орган, який колегіально, я підкреслюю, має колегіально приймати своє рішення.

Що стосується історії функціонування Антимонопольного комітету, я можу зауважити, що раніше комітет, незважаючи на те, що принципи колегіальності були передбачені законодавством, але фактично вони не діяли, оскільки навіть голосування таким колегіальним органом, як комітет, проводилося фактично і залежало від того, як голосуватиме голова Антимонопольного комітету. І такий відповідний вплив був очевидним, коли всі члени комітету голосували одностайно і майже ніколи не було такої окремої думки державних уповноважених. Я сподіваюся, що це знову ж таки ми зможемо забезпечити для того, щоб належний рівень дискусії на засіданнях комітету відбувався.

Звісно, для ефективної діяльності комітету, у нього мають бути повноваження з поверненням законної державної допомоги і відповідно повноваження з оцінки допустимості. І ви знаєте, в контексті повернення не законної державної допомоги, я хотіла зауважити про те, що, якщо я не помиляюся, що у Європейському Союзі існує такий інститут як нарахування відсотків якраз за користування державною допомогою, яка була не належною. Коли приймався наш закон, відповідно законодавець не врахував цієї вимоги і нарахування відсотків у нас не передбачено.

 

_______________. (Не чути)

 

ПТАШНИК В.Ю. Хоча буде врахована, чудово. Тому що це, наскільки я розумію, це якраз обов'язкова умова законодавства ЄС Якщо ми хочемо повністю виконувати Угоду про асоціацію і бути у відповідності до законодавства ЄС, а крім… я вже не говорю про те, що інститут нарахування відсотків є ефективним, тому що отримувач державної допомоги, він, так само, буде озиратися на те, а чи належним він є отримувачем і чи не понесе він в майбутньому додаткові втрати у вигляді відсотків. Я думаю, що даний інститут повинен існувати в Україні і якраз він забезпечить ефективність надання державної допомоги також.

Крім того, очевидно, що рішення, які Антимонопольний комітет… рішення Антимонопольного комітету не можуть бути оскаржені в даному контексті і я сподіваюся, що крім того, що окремо в нас існує єдиний реєстр судових рішень, крім цього, я сподіваюся, що ми знову ж таки зможемо запровадити таку ініціативу на сайті Антимонопольного комітету, як публікацію рішено Антимонопольного комітету і оскаржених також. Тому що це, знову ж таки, можливість моніторити і діяльність комітету, і можливість для потенційних отримувачів державної допомоги аналізувати фактично практику не тільки Антимонопольного комітету, а власне, кінцеву практику чи дані рішення Антимонопольного комітету були належними або все ж таки вони були оскаржені.

Крім того, безперечно на ефективність, взагалі, інституту державної допомоги впливатиме систематичне оприлюднення узагальнень практики Антимонопольним комітетом. І я думаю, що це стосується не тільки інституту державної допомоги, це стосується, взагалі, діяльності комітету і будь-яких інститутів, тому що за минулі роки я неодноразово спілкувалася з представниками бізнесу, які якраз говорили, що оскільки конкуренційне законодавство є оціночним нам дуже не вистачає цих узагальнень практики, для того, щоб розуміти як застосовується та чи інша норма.

І власне, тому я сподіваюся, що і про запровадження інституту державної допомоги такі узагальнення практики будуть, і окремо, до узагальнень практики, відповідно, ми, Антимонопольний комітет додасть і свої роз'яснення щодо застосування тієї чи іншої норми задля того, щоб знову таки всі зацікавлені органи могли розуміти політику Антимонопольного комітету.

Крім того, я думаю, що надзвичайно важливою наразі, надзвичайно важливим є формування переліку нормативно-правових актів, які потребують наразі змін у зв'язку з запровадженням даного інституту державної допомоги. І тут ми як представники Верховної Ради, ми б хотіли тісно співпрацювати з Антимонопольним комітетом, бо наразі ми знаємо, що закон був прийнятий, але конкретні закони, які на сьогоднішній день існують і до них потрібно було вносити зміни, вони навіть не проговорюються у Верховній Раді. Тому ми в даному контексті так само чекаємо на ініціативу від Антимонопольного комітету на формування такого переліку, що ми маємо змінити, що має Верховна  Рада розглянути в цьому контексті для того, щоб інститут ефективно діяв.

Як приклад, я розумію, що, по-перше, потрібно, визначити питання функціонування, власне, Верховної Ради. Тому що, наприклад, очевидним, що потребують зміни до Регламенту Верховної Ради. Оскільки, якщо до нас потраплятиме проект, або народні депутати як суб'єкти законодавчої ініціативи вносимо будь-який законодавчий проект, який стосуватиметься питання якраз державної допомоги, чи будь-то надання податкових пільг чи інші форми державної допомоги. Очевидним, що такі нормативно-правові акти не можуть прийматися Верховною Радою без погодження і без консультації з Антимонопольним комітетом. Я думаю, що в цій частині Регламент Верховної Ради потребуватиме змін, і знову-таки роз'яснення народним депутатам чому це важливо і чому це не забере не їхнього хлібу, скажімо так, а це тісна співпраця задля того, щоб цей інститут ефективно співпрацював.

Крім того, ми розуміємо, що при поверненні незаконної державної допомоги, у нас може бути багато запобіжників, створюватись самими отримувачами державної допомоги, які, скажімо, недобросовісними отримувачами, які не захочуть там, якщо ви кажете, і ці відсотки будуть запроваджені чи не захочуть ці відсотки сплачувати, або не захочуть навіть в державну допомогу потрапляти. Можна безліч наводити прикладів, яким чином вони можуть уникнути цієї відповідальності, зокрема, заходити в процес банкрутства або  процесу ліквідації юридичних осіб. Тому очевидно, що  закон про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб, підприємців, так само, потребує змін в цьому контексті. Оскільки, якщо Антимонопольним комітетом прийматиметься рішення про повернення незаконної державної допомоги, очевидно, що ці дані мають потрапляти і державному реєстраторові якраз для того, щоб запобігти такого незаконного банкрутства чи ліквідації. Спочатку поверніть не законну допомогу, потім можете ліквідовуватися скільки завгодно. Я маю закінчувати, да? ………

Власне, я думаю, що на разі от ці, ті речі, про які я зазначила, вони є першочерговими. І, незважаючи на те, що закон у нас вступатиме в силу тільки в серпні 2017 року, здається, з одного боку, що дуже багато часу, з іншого боку, насправді, його дуже мало, оскільки нам потрібно і вторинне законодавство прийняти, і виявити повний перелік цих надавачів державної допомоги, провести роз'яснення, сформувати і структуру в Антимонопольному комітеті, і відповідні, мабуть, внутрішні підрозділи у органах державної влади, які так само опікуватимуться наданням державної допомоги і застосуванням нового законодавства. Підготувати перелік нормативних актів, привести їх у відповідність до закону про державну допомогу, тобто зробити багато-багато речей. Тому особисто я б брала те розпорядження Кабміну і ті строки виконання якраз, як такі, рамкові і вже кінцеві, і намагалася би якомога раніше презентувати напрацьовані підзаконні нормативно-правові акти, якомога раніше почати їхнє обговорення з громадськістю, задля того, щоб ті строки, які в постанові Кабміну передбачені, вони були дотримані. І ви знаєте, якщо раніше розпочнемо, то і відповідно зможемо ефективніше прийняти і взагалі бути більш ефективними у запроваджені даного інституту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам Вікторія.

Знаєте, ви прийшли до нас в цей зал, і ваш виступ показав, що в принципі є, якась робота відбувається. Є певна співпраця, координація між парламентом і урядом, якісь певні плани, якесь певне планування цієї роботи. Ви знаєте, тут з'являється і певний європотимізм. Бо сьогодні властиво наша Верховна  Рада перетворилась у європейський парламент на якісь півдня. Мало того, що ми тут засідаємо і в контексті нашого круглого столу "Рада за Європу", ще і Верховний представник ЄС пані Могеріні має зустріч з народними депутатами України. Так що, бачите, у нас сьогодні дуже багато європейського контексту. Але, властиво, хотів би зазначити, що від вас я почув, що є оптимізм, що принаймні робота йде. І це на цьому фоні це дуже цікаво, на всьому нашому загальному тлі візових і безвізових речей.

Добре, продовжимо. Я хотів би надати слово Юджину Стюарту, керівнику Проекту ЄС "Гармонізація системи конкуренції державної допомоги та державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС". Що ви скажете з приводу законодавчих перспектив?

 

СТЮАРТ Ю. Дуже дякую головуючому, добрий день пані та панове! Це для мене велика честь тут бути на Верховній Раді,  я думаю, що це вперше у мене така глибока дискусія проводиться в питаннях якраз державної  допомоги.

Я думаю, що вже з того, що було сказано, було зрозуміло, що державна допомога  це є політичне питання. Немає такої державної допомоги, якщо немає політичного рішення, якщо воно не приймається в парламенті чи в уряді, чи десь в якомусь місці…  чи якомусь державному органі. Щось має бути, щось має сприяти цьому процесу. Але в реальності  динаміка  розуміння в загальній системі, державній  системі та моніторинг, та контроль її – це як дерево, знаєте. Крім політичних, є економічні, а також юридичні  підстави і відповіді… Відмінюються політичний, а також зараз від політичних до економічних, до юридичних і ми ніхто не знаємо, що врешті-решт, яка буде комбінація домінуюча, коли приймаються такі рішення. Ми заслухали від   наших європейських  колег, які пояснили нам, що таке як  Європейська комісія старається допомогти цьому "танцю" кругом цього  питання  і наскільки воно складне в результаті якраз  отих трьох партнерів, які "танцюють разом".

І фактично, це складне питання, складна система, яка  щодо питань,      які досить прямі і зрозумілі: уряд хоче щось, допомогти чомусь, розвитку економіки. І як було сказано: що  спочатку відшукають  якусь схему, якусь міру, яка зробить  щось хороше  для економіки та розвитку   України. Але, якщо      закрита економіка, як є  така ситуація, то можна      робити, що хочеш. Якщо це … економіка, то потрібно думати  про конкуренцію, якщо це в рамках асоціації, Угоди про асоціацію, то потрібно думати   і про торгові впливи. І ті причини, як потім  і вимір  контролю в цій дискусії, також дуже важливий. Не можна зробити  більше того, що хочеться навіть, якщо це дуже хороша ідея.

Регуляторна система, про яку ми почули багато, наразі вона діє в рамках того, що дозволяється. З точки зору, від парламенту, від уряду, є велика стурбованість щодо того, що  потрібно.   І врешті-решт … для регуляторної сторони, а також  для тих, хто розробляють закони, а для цього потрібно   вирішити, що спрацює, і що також  дозволено законом.  А також Угоду про асоціацію. Тому нічого не є таким простим і зрозумілим, таким чистим, якби ж тут було таке просте рішення, всі б робили одне і те ж, але це не так, тому всі експериментуємо. ……… допомогти своїй економіці, а також в реальному часі, в коректний час. В мене є певний слайд і можливо я до них ……… проекти, з якими я працюю зараз, в основному це стосується реформи системи державних закупівель, держзакупівель в Україні. Але також ми працюємо над допомогою в розробці того, що є така початкова система державної системи моніторингової та контролю в Україні. І вже це згадувалося, що багато зараз робиться в цьому напрямку і кроки є певні, але ще більше залишилося роботи зробити. І за короткий час багато що потрібно підготувати до 2 серпня 2017 року, багато що потрібно підготувати і ввести в дію.

Іноді ми ставимо собі запитання в нашому проекті, чи ……… якось пов'язані з держзакупівлями, а також держдопомога. Звичайно, є випадки, коли може бути державна допомога, яка створюється ……… застосування, скажемо, державних закупівель, закону. Якщо обходити повністю закупівлю, обов'язково це створиться ситуація вибіркових переваг, які ……… мої колеги з Брюсселя, а також можна арбітражно вирішувати щодо надання цієї допомоги з єдиного джерела. Це також створює ……… вибіркові переваги, які… Я вже про це згадую через те, що між цими двома темами я і працюю, а також питання держзакупівлі це дуже хороший приклад того, як ми приймемо міри. Такі менш очевидні гарантують речі, гарантують такі речі, згідно закону ……… і державна допомога розглядається, як не повинно впливати на конкуренцію і є велика кількість грошей, які надаються. Кількість грошей, які надаються як допомога ……… це не така вже і велика допомога. Але у ……… до 2 тисяч, це ……… допомога нижча того рівня. В цій презентації мене попросили зосередитися на українському контексті. Український контекст, очевидно, давайте почнемо  з першого ……… закону, законодавця. ……… в цьому ………

Україна є суб'єктом Світової організації торгівлі, а також угоди після приєднання до цієї організації, я це згадую спочатку, тому що є ……… концепція України, що стосується державного регулювання. Ми виконуємо його цей закон і скрізь має бути так, але це не всі, через те, що у нас в ЄС закони багато суворіші ніж режим Світової організації торгівлі, ……… ВТО. Багато що в контексті ВТО не можна застосовувати згідно законів ЄС, це друге є головне юридичне питання, яке тут стосується нашої розмови, це Угода ……… з громадою, спільнотою. Це ……… сектор ВС, крім вугільного сектору. На нього впливає цей закон з 2011 року або ці угоди, фактично ці права застосовуються вже в Україні технічно. Але не багато що змінилося, в результаті так як ця угода відкрила справи України за те, що Україна не вводить ці правила гри на місці. Більш широкий підхід до цього звичайно визначається положеннями Угоди про асоціацію між Україною  та ЄС. І мої колеги про це вже розповіли. Це досить нова річ, це ……….. права в Україні. Це не просто антитранстовий вимір або Закону про конкуренцію, як це зараз сприймається або розуміється. Це постанова… регуляторна політика, яка …….. політичних рішень і рішень уряду, які можуть вплинути серйозно на конкуренцію, на торгівлю в Україні, також як частина Угоди про асоціацію на ЄС.

Закон про державну допомогу був прийнятий минулого року. Після довгого періоду 10 років, якщо я правильно, якщо я не помиляюся. В ……… що це означає, як він буде працювати і що потрібно в  Україні. Але був прийнятий і  надає  - це рамковий процес для цього процесу. Це тільки початок  в  Україні виконання Угоди про асоціацію  в цьому сенсів, в цьому вимірі. Одна проблема з цим законом, що це рамковий закон. Там небагато правил, там тільки процеси і дефініція. Але самі правила,  потрібно ще роз’яснити всім, всім зацікавленим сторонам. Тому  на якому рівні  можна ……   перед тим як будуть проблеми з законом. Все це потрібно визначити у вторинному  законодавстві.  І цей процес,   як уже згаданий був Анною Артеменко, він вже почався. Фактично, Україні                   потрібно …… 2 тисячі сторінок   законодавства ЄС.  В щось таке компактне, яке стосується українського контексту, для   того, щоби було зрозуміло,  якщо система працює, система держдопомоги працює.                                   

Я думаю,  що ми, коли  …… згадували, що навіть, хоча і  2017, це дата, офіційна дата входу закону в дію. Але це набагато ближче, ніж нам здається. Це фактично, коли ми думаємо випробовувати  інші напрями, які потрібно розробити для цього законодавства…… наповну. Немає такого міністерства в уряду, яке  потенційно не знаходиться під впливом цього закону. Тому  я думаю, що те, що потрібно  подумати, коли ми ставимо  собі запитання, чи  Україна готова до  регулювання державної допомоги.

Проект з вересня цього року, ми опублікували перше дослідження  державної допомоги  Україні.  І це були зусилля для того, щоб зрозуміти загальну картину щодо … міри,  які   існували  протягом  останніх 3-4 років, які могли б  привести до державної, можна було б назвати державною допомогою. Її варто розглянути, переглянути  протягом …… підготовки до введення  системи контролю держдопомоги.  

Я не буду говорити про статистику про деталі, але ці матеріали є у нас на веб-сторінці нашого проекту. Це наша адреса електронна є, але що цікаво, як вони застосовувались ці схеми, чи не застосовувались. Ми знайшли 110 законодавчих актів, які існують в Україні, які розглядаються як міри, про які звітувати, повідомляти Антимонопольний комітет України на першій фазі введення закону про держдопомогу Україні. Що міністерства уряду … можуть зробити від сьогоднішнього дня до …. серпня… 2017 … ви можете апелювати до всіх цих … револантних чи не револантних підзаконних актів і багато з них не стосуються минулого. … поганих політичних рішень, схеми, … які більше ніколи не діяли, або якщо діяли, не діяли добре, тому вони були зупинені. Тому, оце одна річ, яку треба проаналізувати. Інша річ, звичайно, всі міністерства про які я згадую, все регіональні органи влади, місцеві органи влади, які наші колеги згадували. … ці всі люди мають зрозуміти про що йдеться, що це таке ….. як…  І, звичайно, Верховна  Рада, це як автор закону, який стосується економічних питань також має чітко усвідомлювати, гостро усвідомлювати і бути навченою щодо цього, навчитися…  … що потрібно знати про держдопомогу, про що потрібно двічі подумати в деяких випадках.

Антимонопольний комітет України розробляє багато … розвивається, перетворюється в регулятора якраз цього закону з державної допомоги, але також важливо, що вони розроблять новий потенціал, щоб вони були, потенціал розвивали, щоби вони були радником якраз для тих провайдерів  держдопомоги  як   виконувати закон цей правильно.  А також з часом, я б сказав би, радити   щодо пропозицій, які   подаються на держдопомогу,   а також як це  зробити ліпше, згідно закону, або більш успішно і прийнятно. Це  дуже цікава нова роль для Антимонопольного  комітету, подивіться на це уважно. З точки зору, зі сторони ЄС:  ЄС  як уже було згадано,  планує надавати  підтримку – проект, 17 мільйонів євро, здається,  до 2019 року для того, щоб підтримати  оцей процес в  Україні.

 Дехто, хто працював   в  багатьох з 20 різних країн як я працював – це найбільша кількість грошей, яка надається на подібний проект,  щоб допомогти державі. Тому, ЄС дуже переймається допомогою цьому делікатному процесу. Оце "танго" трьох сторін як його потрібно "протанцювати"  нормально, гладко в українському контексті. Яку уже згадувалось, державна допомога – це витратна річ. А також, є певні  рішення, які мають    виключне право. В  ситуаціях як в  Україні, в українському контексті, міри витрат – це швидше всього … будуть важливіші, ніж податкові інструменти, або виключні … права, особливі податкові права.  Це нічого не коштує,  зняти податки,  або  полегшення … на перший погляд, наприклад ІТ-шному сектору, чи космічному, чи кораблебудівельному. Здається, це те політичне рішення, яке  нічого не коштує, але потрібно підрахувати, що затрати які б були, якби    витрати, що … втрачає.

Тому, зараз …, мабуть,    одні і ті ж, але швидше всього, коли будуть обмежені бюджети,  вони будуть серйозні в  Україні. Тому, швидше всього,    політичні рішення, будуть йти на політичні міри. Робити знищення податків, а не надавати пряму допомогу, держдопомогу.

Про що ми тут говоримо? Якщо хтось вибирає приватний сектор, якогось оператора для того, щоб автобуси в Харкові, компанія, чи концесію… Це стосується державних закупівель, але згідно системи ЄС є певні правила, які вам не говорять, те, що…  це не державна допомога, якщо є компенсація цього достатньо, що ви отримуєте те, за що ви платите.

Я ще говоритиму… … критерій системи … покриває цей напрямок і визначаючи це … була така компанія в Німеччині саме… і наслідки ще складніші. Але давайте залишимо поки цей … а так потрібно подумати, що до чого.. що називається чутливий економічний сектор, через те, що вони є… вугілля, кораблебудівництво, металургія – це те, де закони ЄС найбільш найсуворіші щодо секторальних … а також, яку державну допомогу туди можна. Я про це згадую, не тому що просто, якщо я дивлюся на Верховну  Раду і постанову щодо плану законодавчої підтримки по реформам на період 2015 до 2016 років, є великий список нових законів, які пропонуються. Але ми подивилися на 12 з них і сказали, що це … види держдопомоги. Деякі з них можуть завести Україну  в дуже серйозний конфлікт в чутливих  секторах економіки, які потрібно ліпше вивчити перед тим як приймати  нові міри щодо   держдопомоги.

Про що я говорю?  Я говорю про введення тієї … ініціатив для індустріальних парків як ми вже чули раніше і це буде  обговорюватись  дуже скоро в Верховній Раді. І я говорю також про стимули,  стимулювання та  … промислового  виробництва. Я не знаю, що це означає, але знаю те, що для мене це  звучить як багато держдопомоги. А також підтримка і поліпшення  інвестицій  через механізми держгарантій, це також  100 процентів держдопомога. А також, введення  прискорення  допомоги для  інвестиційних проектів і можливо, тут це буде держдопомога.

А також міри  допомоги  стратегічним   інвесторам, що стосується вугільної промисловості, можливо,  … міри держпідтримки, це 100  процентів держдопомога. Міри для  стимуляції розвитку металургії, це також, швидше всього, держдопомога, стимуляція    авіації  космічної промисловості.         

А також,  це створення умов  для інжинірингу. Я не згадував нові … цього створення, нових схем щодо  страхування    експорту і імпорту. Це все випадки активної, або будуть скоро активними, законодавчих ініціатив в Верховній Раді які, здається,  підпадають в рамки держдопомоги і потрібно це  гарно вивчити.

Думаю справедливо сказати, що  Україна може діяти зараз …., можете робити, що хочете, поки закон не ввійде в дію. … в сфері енергетики як я вже говорив раніше, що ви є суб'єктами міжнародних  угод в  …, в рамках угоди  з енергетичною спільнотою. І це можна робити,  і те, що     хочеш,  поки можеш, але певні ініціативи будуть для реформи, а також, щоб виправити певні, у певній мірі, реформі підготовки до певних підприємств, до приватизації, а також ……… з чутливим з чутливим сектором, який можна зараз зробити. Але на серпень 2017 року  ……… українського контексту змінюється, ризики, тобто має працювати певна ініціатива. Може бути такий, що треба їх відмінити. Як тільки закон увійде в повну силу, тому що важливо, я думаю, що потрібно розуміти, ………, а також енергетична угода про ……… громадою ………, що можна робити, якщо ……… вони обумовлюють. А також важливо координувати повністю це з колишніми майбутніми регуляторами, також з іншими міністерствами, які нестимуть відповідальність за те, що буде створено, зроблено Верховною Радою, прийнято Верховною Радою.

Згадавши це все, це типу поганої новини, але хороша новина, якщо розглядати схеми і, якщо хочете обійти закони, зробіть це загальним таким. Відходьте від селективності, від вибірковості, пишіть, як можна, тільки загальніше для того, щоб всім було це на користь. І потім тоді це мова не буде йти не про ………, а в загальній мірі підтримки.

От пільги, ще є поняття пільг. Ми нарешті підійшли, покажіть мені наступний слайд. Є пільги, переваги в цьому ……… ……… і є такі речі для України, що робиться добре і як ця система може працювати, як вона і мала працювати. Цю систему, яка повністю працює, вона приводити до ліпших стандартів в фінансовому  управлінні.  Я говорив раніше  з нашими колегами з Брюсселю про грецький досвід, коли  дуже детальне регулювання,  і це було однією  умов  мір допомоги Греції. Тому дуже важливо в сфері, наприклад, ефективних, та функціонуючих державних  фінансів. Також  це корисно  в певних країнах  як антикорупційна міра,  щоб уникнути субсидій через чорний…

Я почав  вивчати держдопомогу, в  Україні з 2007 року, нам розповіли, що держдопомога в  Україні – це державна таємниця. Я сказав: "Що? Держтаємниця?". Не чув про це ще з Угорщини,  з 1998 року. Які в сейфі  ховали,  і поки не приєдналися до ЄС.

…… субсидії – це сфера, де корупція може формуватися, заварюватися. І тому,    тут потрібна прозорість,  а це дуже  важливі інструменти для того, щоб боротися такими речами. Але конкуренція – це важлива річ.  І також держрегулювання  допомагає конкуренції  в повномірному функціонуванні ринкової економіки, коли штучні конкурентні переваги  надаються    без будь яких причин певним компаніям, і це потрібно висувати  Антимонопольному  комітету.

Інший цікавий аспект якраз отакої системи державної допомоги – це міри, які схвалюються врешті-решт. Та вони, мабуть, швидше всього досягнуть успіху, якби не було якогось регулювання. А чому?  Чому такі держдопомоги через те і вигадуються.  І це політична частина якраз, політичний компонент, і можна дуже швидко політичне рішення   прийняти. А ми це зробимо і ніхто не подумав про те як це буде працювати, і чи буде працювати взагалі, і які  будуть наслідки, і  як це буде впливати.

Держрегулятор державної допомоги підніме ці питання і має отримати відповіді перед тим, як все це втілюється і виконується, добре.

Наступний слайд і, мабуть, останній. Інша частина хорошої новини – це більшість правильно розробленої державної допомоги, це ті міри, які будуть схвалені регулятором, держрегулятором. Частково тому, що вони мають прийняти, але частково, тому що вони розроблені таким чином, щоб не створити проблем в економіці, що стосується торгових стосунків України в ЄС. І …5 процентів на тих, хто виконують ……….. міри, схвалюються безумовно. Це біля 60 процентів неповідомлених мір ЄС, коли їх знаходять, вони не схвалюються суб'єктом для того, щоб... для відшкодування наказів або порядку про відшкодування. А також я згадував, …….., фактор ……., і це дуже важливо в українському контексті.

І останнє, і важливе. Що таке прийнятна держдопомога, міра…….., яка відповідає самій природі. Це те, яка правильно реагує на потребу. Це якась помилка на ринку, щось він неправильно, і така державна допомога може вирішити, поправити щось. Міра, яка пропорційно, іншими словами. Наприклад, ми даємо не багато, але достатньо, щоб вирішити проблеми. Ми можемо вам показати, доказати це регулятору.

І нарешті, міра, яка обмеженого тривання, це не просто чорна діра, це не якась таємниця. Це те, що мають, це не те, що одна чи дві компанії мають назавжди, пожиттєво. Це на 3 чи на 5 років, не знаю, що у нас спрацює. Це буде вирішувати конкретно проблему. І це така державна міра допомоги, не сприятиме будь-яким таким регуляторним проблемам. Дуже дякую за вашу увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую  пану Стюарту, ви згадали. Це було на початку вашої промови, вашої презентації. Це вперше вона  на вашій пам'яті глибока така дискусія проводиться. І я можу відмітити,  як ті люди, які зараз голосують за ці речі в парламенті, в Верховній Раді, якщо вони спостерігають за нашою дискусією, я думаю, вони розуміють, що законодавчий процес, а також європейська інтеграція, це стосується не тільки до заяв, а також щодо бійок в Верховній Раді чи боротьби в Верховній Раді, це тут вимагає багато технічних підходів ……… дуже багато.

Тому я скористаюсь цією можливістю, і хочу запросити людей ставити запитання.

Вікторія має запитання.

 

ПТАШНИК В.Ю.   Що стосується цього критерія ……….. Що ви думаєте, чи наші критерії 200 тисяч євро чи цей критерій ………… високий для нас ………. враховуючи нашу ситуацію економічну, девальвація гривні, чи це не надто високо для нас в порівнянні з ЄС як 200-250 тисяч євро. І що, можливо, нам потрібно це також врахувати, щоби зменшити те, що забезпечується законом.

 

______________. Дуже коротко відповім.

Я думаю, що це дуже хороше запитання. І для системи, для того, щоб вона працювала добре в Україні на певний час, я думаю, що рішення використовувати …………., це хороша, але в ЄС, Саркозі, наприклад, ………. він хотів, щоб це було збільшено до 4 мільйонів, наприклад, ця умова. Можливо і має бути вище, але багато, хто вважає, що нормально може і спрацювати на рівні 200 тисяч євро.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є ще запитання?

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  О'кей.

Давайте тоді продовжимо. Цей круглий ……….. з Європи так само для того, щоби  обмінюватись досвідом, передавати безпосередній досвід одних країн іншим, в даному випадку ця невеличка наша підсекція круглого столу присвячена досвіду країн-членів Європейського Союзу у встановленні контролю державної допомоги та політики.

І я маю честь запросити до слова Штефана Сабау, аташе відділу конкуренції постійного представництва Румунії у Європейському Союзі. Вам слово.

 

САБАУ Ш. Дуже дякую головуючий, за те, що ви мені надали слово.

Доброго дня, пані та панове! Дуже приємно мені бути тут вперше в Києві. Взагалі і одночасно з цим, для мене честь бути у Верховній Раді України, якщо я правильно говорю це слово. Поділитися з вами нашим досвідом щодо обговорення якраз статті, яка стосується конкуренції.

Перш за все, хотів би представитись. Я із Брюсселя, представник Румунії в ЄС. Перед тим я працював тільки з питань конкуренції або влади органів до 2004 року, адже був такий орган з питань конкуренції. Я постараюся дуже коротко виступити і показати вам наші виклики, а також розповісти про наші результати.

Цей другий слайд мені покажіть. Ось тут на цьому слайді йдеться про головне щодо політики конкуренції в рамках держдопомоги. Нам потрібно підходити до… розробити ефективну держдопомогу…….переконати…….а також бізнесу і середовища, що, що потрібно розуміти з самого початку, що державні гроші не будуть витрачатися більше без відповідності до цих правил щодо держдопомоги.

Звичайно, підтримка буде продовжуватись, можна надавати підтримку, але тільки не спотворюючи конкуренцію або мінімально в згідності вимог, державних вимог. В теорії здається все звучить, все так легко виконувати, коли ми почали  робити це на практиці. Це не так легко, не так вже  й по зубам, пам'ятаючи, що  ми після централізованої економіки  і тому конкуренція у нас була молода на той час, для того, щоб справитися  з цією темою, з цим питанням перше …. …. з'явилася стаття, що  конкуренція – це ….  політика  для Румунії…

Всі …..моменти……………… гармонізація, а  також державного закону про… Закону про ………інструменти для цього.

………..тому ми надали радою…………… як орган, який відповідає  за ці питання. Тому  ……..з компетенції, він зобов'язуюче рішення приймав, мав перевіряти закони, інформувати про  державну допомогу, отримати інформацію, надати технічну допомогу, то… хто отримує гранти,  складає звіти, закони готувати первинні та вторинні  і …….. як існує    ……….  ………….. з ЄС, а також приймати рішення, і також втілювати все це  в життя. І так далі, і так далі. Тому…

Наступний слайд. Як згадувалося раніше, це нелегка робота ………….. питання конкуренції  держдопомоги, це  було  предметом окремої… окрема стаття в нашій……………….. згідно статусу на той час, коли конкуренція ………… стаття мала на увазі, що потрібно було багато зробити для того, щоб все  поставити на правильний шлях і для того, щоб ми відповідали  законам ЄС.

Наступний слайд. Четвертий слайд. Дякую.  Тому фактично  у нас були три головні умови для того, щоб виконувати, для того, щоб завершити цю річ, цю роботу. Це, по-перше,   було  в  нашій ……………. щоб воно все було… необхідний потенціал, для того, щоб виконувати  ефективно нову роль.

…без слів ………………… орган з конкуренції, який ………….. поведінку, взагалі, держави на ринку, який зупинив накачку грошей певної компанії без гарантії, що конкуренція на таких ринках не буде спотворена. Для того, щоб сказати "ні" державі, коли вони загрожують конкуренції органу цей наш орган мав би бути незалежним …………, щоби протидіяти політичному тиску, політичному впливу, які можуть мати великий вплив на прийняття рішень.  Я повернуся до цього аспекту трошки пізніше на шостому слайді.

П'ятий дайте мені зараз слайд. Тому це коротка історія нашого процесу переговорів щодо конкуренції. Ми почали в 2000, 2001, 2003, ми постійно спостерігали за прогресом. 2004 найуспішніший рік був для нас, коли помітний був процес щодо виконання цих законів, які стосуються конкуренції ………

Я перескакую до сьомого слайду зараз.  Я скажу, що в 2003 в рамках, документами ми угодили з Єврокомісією, що, крім інших вимог, нами потрібно також зменшити накладки по налаженню органу, який відповідає за конкуренцію і питання розслідування ……………. нам потрібно було забезпечити ефективний контроль держави, також повагу, а також зобов'язання щодо ратифікації, а також нам потрібно було доказати ефективність нашого органу, а також щодо виконання фіскальних мір. Ви  можете помітити, про останні п'ять пунктів. Чотири це  чисто ті, які стосуються  держдопомоги, тому я  не помилюся, якщо  я ………….. процентів  діяльності  до  виконання вимог цієї глави були… стосувалися держдопомоги.

Зараз можна  повернутися до шостого слайду.  Тому ………… це важливий слайд, ……………. інститут ………….. коли вони …гроші.

………. незалежний, щоб був хороший професіонал, досвідчений, професійний професіонал, був хорошо оплачувався через те, що робота  була ………….. багато чого.  І напевне в той час в середньому... середня зарплата була в 5 раз більше, ніж мінімальна зарплата в економіці нашій. Тому ……..держслужбовці, які гарно… мали освіту університетську також мали або працювати в приватному ………. Цей процес, яких немало, був конкурентний…  потім  профільне навчання, семінари, курси, тренінги проводили. І потім  ми отримуємо користь від цього навчання ще після багатьох років. Через те, що це….. орган з питань… це був орган, якому найбільше довіряв банк Румунії, наприклад, ………………. розташували велику кількість державного бюджету, запланували для того, щоб нові офіси були обладнані і були автомобілі.  Це необхідно було для нашої роботи для того, щоб наші працівники працювали на найвищому рівні. Тому в 2004 новий, скажем, дизайн нашої служби від об'єднання з …………….. конкуренція, який….один був підзвітний парламенту, один ………….. Накладок більше, накладки не могли привести ні до якого прогресу, це 2004 році у нас був  новий створений, це було  350 людей, …. 132 пропрацював в територіальних органах наших. Там ми викупили для них офіси, також все облаштували, що їм необхідно було зсередини, і адаптували. Ми роз…………….., що ми могли реагувати на процес інтеграції в ЄС. В той час ми створили директорати для того, щоб працювати. Були конкретні в нас завдання щодо моніторингу контролю, контроль державної допомоги, а також що стосується територіального апарату. Було доказано, виявилося, що ці, на місцевому рівні, це було нам,.. дуже допомогло в стосунках з місцевою владою. Чому? Тому що ця місцева влада, вони не хотіли з самого початку працювати з єдиного… Хай правило***, вони не розуміли, чому це важливо для нас, працювати згідно нових правил. Я пам'ятаю, протягом нашої місії ми 41 район відвідали. Якраз скільки в нас районів в Румунії***. В кожному у нас були,.. кожен інспектор вибраний на конкурсній основі. Від нашої…………. було радити,……. а місцеві ради чому не працювали з інспекторами нашими для того, щоб державні правила щодо допомоги, не лише допомоги, а відповідали законам.

Потім, звичайно, якщо …….. визначалось на місцевому рівні, якщо це дуже складно, тоді центральний орган, ми ……..  втручатися відразу ж для того, щоб знаходити рішення по проблемам. Звичайно, обговорювались………… місії, а також з нашими партнерами з Єврокомісії. Я маю згадати, …….., що потрібно пам'ятати, що ці партнери, Єврокомісія, а також ……….. проект підтримували нашу роботу постійно протягом всього цього процесу становлення. Без їх допомоги ми б не змогли стати на ноги на 2007 році вже.

Я пам'ятаю, це наші колеги в …..сії, які працювали нон-стоп в 2005-6 роках. І все,.. вони працювали постійно з …………, а також з Єврокомісією, немає значення чи це вихідний чи ні, чи це тяжка робота.

Наступний, восьмий слайд.  Добре. В рамках цієї роботи наші партнери ………….., що є цей, наша рада, наш орган зробив значний прогрес. По фактам ряд випадків збільшився, коли технічна допомога місцевій владі була ………. і достатньо значна. Звичайно, у нас були конкретні результати пов'язані з приватизацією, а також ………….. старої промисловості нашої.

Процес як я вам сказав не був простий. Наші місцеві інспектори, постійно були проблеми, а це в час, коли бідність, безробіття, ризик еміграції. В той час нам потрібно було працювати в регіонах …………….. мати об'єктивне ………. для того щоби все вирівнювати, конкуренцію у всіх регіонах. І це потрібно було зробити в рамках нових законів, і це було звичайно складно.

Дев'ятий слайд дайте. Сказавши це, було зрозуміло, що ми не могли б закінчити весь процес переговорів по всім секторам вчасно, ми постаралися ………… продовження від ЄС в деяких напрямках, які були чутливі, наприклад, металургія, а також сфера вільної торгівлі. Час показав, що нам потрібно більше уваги звернути якраз ………….. яка стосується вільної торгівлі, через те, що якраз зараз у нас цікава є справа, яка ще не закінчилася, це ……………….. через те, що у нас були обмежені права деякі, зняті переваги податків для інвестора, європейським інвесторам. І якщо подивитися на цю справу, це,… є в нього певний номер, якщо я не помиляюся. Наступний слайд, наші партнери допомогли розробити нам положення, які гарантують те, що наша робота буде поважатися від 4 до 6 років. Головні вимоги щодо законів, які також застосовані були пізніше в Болгарії. Стосується ефективного контролю будь-якої державної допомоги, забезпечити задовільне спостереження щодо держдопомоги ………. законів………., які стосуються різних спектрів галузей економіки. Тому що …… .….. спостерігати за роботою і формувати Раду з питань конкуренції. Як ви бачите, останнє, це було важливо для ………. Інформація надавалася нами. Нам це дозволяло мати свою незалежну позицію для того, щоб (можна) досягати позитивних результатів як регулятор.

Все це, те, що зайняло всі ці…………….. і їх виконували ………….. наша робота від 2004-2006 роках, наші партнери вкінці змогли завершити щодо,.. Румунія мала необхідні інституції для того, реагувати на виклики ринку як новий член ЄС.

Наступний слайд. Тому, це 1 січня 2007 року, місія закінчилась, Румунія вступила до ЄС, і держконтроль від Ради, комісії, щодо ………. комісії, це вони приймали вже рішення. Від Національної …… Європейської комісії ……… право……… Ради з конкуренції має свою, як контактна служба між нашою державою та ЄС.  Ця Рада продовжує пропонувати допомогу……гранти різним організаціям і так далі, і так далі. На європейському рівні ми постійні представники………. конкуренції… співпрацюємо з іншими, Європейською комісією для формального чи неформального обміну думок і так далі, і так далі.

Все ж згідно останній події, модернізації процесу………… наша організація має вагу. Важливу роль на фазі виконання також. Коли європейський…… порекомендував, що в майбутньому 90 процентів державної допомоги має надаватися згідно законів………… Потрібно на національному рівні мати орган, який буде гарантувати, що ця допомога, ці гранти мають відповідати цій глобальній організації. …………. це контактна інформація, мій  е-маil, мій мобільний. Якщо вам потрібна конкретна і більше деталей, я готовий їх вам надати, щоб зв'язати їх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дуже дякую за вашу презентацію, за те, що ви приїхали до нас.

Я хотів би зараз просто зазначити одну обставину, котра склалася у зв'язку з тим, що завтра у нас тут напружений сесійний день, і в цьому залі зараз буде проходити засідання найбільшої фракції парламенту, ми змушені завершити цю роботу сьогоднішнього круглого столу. Я дуже радий, що ми виконали фактично на 95 відсотків нашу програму. І сподіваюся, що через два тижні ми проведемо ще наступний наш круглий стіл в рамках Проекту "Рада за Європу".

Я дуже вдячний і комітету, котрий нам надав можливість сьогодні провести це засіданні, і телеканалу "Рада", котрий протранслював це засідання. Звичайно, нашим партнерам з делегацією Європейського Союзу, нашій групі підтримці, шановним експертам проектів. Я щиро вдячний за вашу участь, за ваш приїзд сюди, за ваші думки, за вашу експертизу, за ваші настанови.

До наступних зустрічей. Бажаю всім плідної співпраці і успіху в європейській Україні. Дякую.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку