Через аферу НКРЕКП може постраждати і «Велика четвірка»

Опубліковано 27 березня 2017, о 17:45

 Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва 

Через аферу НКРЕКП може постраждати і «Велика четвірка»

 

Голова парламентського Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк розкритикував плани НКРЕКП щодо встановлення завищеної вартості приєднання промислових споживачів до електромереж.

Зранку за дорученням Олег Ляшко завітав до НКРЕКП і попередив її очільника Дмитра Вовка про неприпустимість афери, яку вони вчергове намагаються провести, після того як команда РПЛ, виробники та експерти "зупинили" їх Постанову №148”, - поінформував нардеп.

За його словами, прикриваючись рейтингами Doing Business та звітами "великої четвірки", у НКРЕКП хочуть просто пограбувати інвесторів, виробників, будівельників, аграріїв та підприємців в інтересах приватних монополістів – обленерго.

“Суть їх ідеї - перекласти штучно роздуту вартість активів обленерго, колись приватизованих олігархами "за копійки", на тих підприємців, хто сьогодні хоче щось збудувати, дати людям роботу, а країні податки. Вартість нестандартного приєднання до електромереж (до 5 МВТ), яку хоче встановити НКРЕКП - це фікція і афера. Майже те саме, що було у Постанові №148 з невеликими "поступками", - пояснює Галасюк.

Як вдалося з'ясувати парламентарю, компанії "Делойт і Туш" та "Ернст і Янг" робили оцінку активів обленерго взагалі для інших цілей - НКРЕКП ж приховує їх звіти про оцінку та рецензії ФДМУ на них - копії цих документів не було надано навіть на його депутатське звернення: “Якщо там все правильно, то чого ховають?”

“Якщо нова афера Д.Вовка відбудеться всупереч позиції промисловців, підприємців, експертів та Радикальної партії, відповідати доведеться не тільки НКРЕКП, а й відповідним компаніям "великої четвірки" - буде проведена незалежна і об'єктивна експертиза як їх оцінки активів обленерго, так і методики НКРЕКП” - пообіцяв політик, наголосивши, що вже звернувся до Прем'єр-міністра, а також НАБУ та ГПУ для реагування на цю ситуацію.

Голова Комітету наголосив, що пропонує якісно інший підхід - модель умовно-безкоштовно приєднання до мереж (і не тільки електричних), при якій споживач сплачує помірну інвестиційну складову в тарифі замість мільйонних поборів "за приєднання" на вході. Ми обов'язково врегулюємо це питання і законодавчо”, - пообіцяв Галасюк.

 

Відео

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку