Вкладати в інфраструктуру, робочі місця та пріоритетні галузі, - Еміль Бок

Опубліковано 07 липня 2017, о 14:24

 Секретаріат Комітету з питань промислової політики та підприємництва 

 

Вкладати в інфраструктуру, робочі місця та пріоритетні галузі, - Еміль Бок

Фіскальна дисципліна, створення робочих місць, спеціалізація країни на конкурентних перевагах, розвиток місцевого самоврядування – цими та іншими рецепти економічного зростання поділився Прем'єр-міністр Румунії (2008-2012) та діючий мер міста Клуж-Напока Еміль БОК (Emil Boc) в рамках парламентського круглого столу «Регіональний розвиток та промислова політика: досвід Румунії», що проходив під егідою Комітету з питань промислової політики та підприємництва за сприяння Агенції «Спільні Зусилля» та Української асоціації Римського клубу.

"За рівнем ВВП в реальному вимірі Україна практично у 5 разів відстає від Європи. Цей критичний розрив пояснює і кардинальну різницю у рівні життя, медицини та освіти. В країні зі слабкою економікою не може бути сильної соціальної сфери. Тож слід негайно впроваджувати «Промисловий пакет реформ», та інші заходи, передбачені Антикризовим планом розвитку економіки», - зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва В.Галасюк. За словами заступника Лідера РПЛ з економічної політики, найефективнішим підходом у такій ситуації є створення інструментів промислого і економічного розвитку у поєднанні із забезпеченням умов місцевого самоврядування. «Інвестиції приходять в конкретні міста, села - дуже багато залежить від місцевого самоврядування. Тож слід включати режим, який дозволить вивільнити потенціал нації. Разом з тим, це можливо, коли держава створює на центральному рівні відповідні "правила гри", адже навіть найталановитіший менеджер чи лідер місцевого самоврядування, не маючи інструментів залучення інвестицій та гарантування умов ведення бізнесу - буде беззбройним перед обличчям глобальної конкуренції за інвестиції, таланти і робочі місця»,  - пояснив нардеп.

Доцільність такого підходу в румунському контексті підтвердив і Еміль Бок, премєрство якого було надзвичайно ефективним, хоч і припало на часи гострої економічної кризи Румунії. Як зазначив державний діяч, його команді довелося вдатися до жорстких заходів, спрямованих на збереження економічного зростання і збалансованості бюджету. Натомість, позитивним наслідком цього стало швидке економічне відновлення та фінансова стабілізація. В "гарні часи" слід не витрачати всі кошти, а зменшувати дефіцит держбюджету та формувати резерви розвитку для "важких часів", - порадив він.

За словами пана Бока, найкращий спосіб соціального захисту - створення робочих місць: «Зробіть усе можливе для мотивування створення робочих місць, адже працевлаштована людина - це найкраща соціальна гарантія». Одним же з найпотужніших чинників економічного успіху мер назвав визначення конкурентних переваг країни та спеціалізація на них. На його думку, Україна має величезний інноваційний потенціал - може бути лідером інновацій і цифрової економіки, що зменшить розрив з економіками інших розвинутих країн.

"Щоб розробити правильну стратегію та зробити країну сильніше - треба обовязково починати з ідей локального рівня. Місцевий рівень дає потужний поштовх для розвитку», - наголосив пан Бок. «Прозорість, зрозумілість та менше бюрократизму в роботі з інвесторами. Оцифруйте всі документи для бізнесу, щоб підприємці не мали прямого контакту з державними службовцями - це знизить корупційні прояви», - резюмував він.

«Інвестиції локалізуються в конкретних містах - не в державах. Тож велика роль міських голів у створенні умов, щоб гроші йшли саме в те, а не інше місто. Світ - це мережа міст і міські голови конкурують за інвестиції, людей та технології. Задача уряду та парламенту - створити системну модель, в якій кожний міський голова та міська влада знайде своє місце і стане двигуном, що виконуватиме свою роль у розвитку країни в цілому», - зазначив засновник «Школи мерів», голова правління Агенції «Спільні Зусилля», Руслан РОХОВ, наголошуючи, що саме на таких принципах базується діяльність очолюваних ним проектів.

Фото

Відео

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку