Парламент має невідкладно врегулювати боргові питання у паливно-енергетичному комплексі – Максим Єфімов

Опубліковано 01 лютого 2017, о 09:17

Парламент має невідкладно врегулювати боргові питання у паливно-енергетичному комплексі – Максим Єфімов

 

Перший заступник голови Комітету Максим Єфімов підготував та вніс на розгляд Верховної Ради зміни до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України (реєстраційний номер 6005).

«Основною метою прийняття законопроекту є запобігання втратам Державного бюджету, у зв’язку із накопиченням податкової заборгованості суб’єктів Оптового ринку електричної енергії, відновлення фінансової стабільності та працездатності підприємств електроенергетичної галузі, з метою виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань по лібералізації ринку електричної енергії, забезпечення надійної роботи Об’єднаної енергетичної системи України, шляхом створення умов для припинення нарощування податкової заборгованості», – зазначив Максим Єфімов у пояснювальній записці до законопроекту.

За словами автора документу, аналіз причин, що призвели до погіршення фінансової ситуації на Оптовому ринку електричної енергії, дозволив визначити основні з них, а саме: збільшення заборгованості вугледобувних підприємств за спожиту електричну енергію, яка станом на 01.03.2016р. становить 9,9 млрд. грн.; заборгованість підприємств ЖКГ за електричну енергію, яка станом на  01.03.2016р. становить 6,6 млрд. грн.; збитками, завданими постачанням електричної енергії у населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

«Зважаючи на загрозливі для бюджету масштаби боргової проблеми в межах паливно-енергетичного комплексу, а також з урахуванням того, що існування цієї проблеми унеможливлює виконання Україною взятих на себе міжнародних зобов’язань по лібералізації ринку електричної енергії та має негативні наслідки для  подальшого розвитку всього паливно-енергетичного комплексу, необхідність невідкладного врахування податкових аспектів врегулювання боргових питань у паливно-енергетичному комплексі є незаперечною», – відзначив автор законопроекту.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку