Меморандум МВФ загрожує експорту. - В.Галасюк

Опубліковано 18 січня 2017, о 12:00

Меморандум МВФ загрожує експорту. – В.Галасюк

 

Проект оновленого Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ загрожує вітчизняному експорту. На цьому наголосив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

“Хтось з урядовців-компрадорів, серед інших невигідних Україні позицій, вписав в проект Меморандуму МВФ до пункту 14 зобов’язання української сторони утриматись від створення державного Експортно-кредитного агентства у 2017 році. Натомість, протягом усього 2017 року вони планують лише розробку підзаконних актів для створення такої установи тільки у 2018 році, при чому лише для надання страхових послуг”, - поінформував нардеп від РПЛ, звернувшись до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою негайного припинення порушення законності.

 За його словами, “така потенційна "обіцянка" України МВФу прямо протирічить діючому Закону про ЕКА (2142а) як в частині строків створення ЕКА, так і в частині видів діяльності установи, адже законом, що набув чинності 1 січня 2017 року, передбачено у двомісячний строк вжити заходів щодо приєднання України до рамкової домовленості з офіційно підтримуваних експортних кредитів 1978 року і п’яти додатків до неї та долучення до робочої групи з експортних кредитів та кредитних гарантій і у шестимісячний строк - утворити ЕКА, забезпечити формування та сплату його статутного капіталу. Крім того, ЕКА на добровільних засадах має здійснювати страхування, перестрахування, надавати гарантії за договорами, які забезпечують розвиток експорту, а також брати участь у реалізації програми часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами, а не тільки забезпечувати надання страхових послуг, як це передбачається проектом Меморандуму.

У разі, якщо зазначений пункт, всупереч законодавству України, все ж залишать в Меморандумі, Галасюк пообіцяв подати в суд на урядовців та докласти максимум зусиль для відставки задіяних у цьому беззаконні високопосадовців, включно з Міністром фінансів.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку