Голова Комітету Віктор Галасюк провів брифінг, присвячений "економічному дню" у Верховній Раді України.

Опубліковано 18 листопада 2015, о 13:11

Голова Комітету Віктор Галасюк провів брифінг, присвячений "економічному дню" у Верховній Раді України.

 

В рамках свого виступу ініціатор "економічного дня" у Парламенті, народний депутат України Віктор Галасюк розповів про законопроекти, які увійшли до порядку денного цього дня та спрямовані на забезпечення зміни траєкторії економічного розвитку держави з занепаду та «вільного падіння» на відбудову й економічне зростання.

 

Як повідомив Голова Комітету, серед законопроектів, розгляд яких заплановано на четвер, 12-те листопада, є як промислово-інвестиційні, що стосуються економіки країни  загалом, так і галузеві.

 

Зокрема, у числі першої групи, В.Галасюк назвав проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства в Україні та стимулювання інвестицій)" (реєстр. №1058). За словами парламентаря, механізм державно-приватного партнерства успішно працює у більшості країнах світу та дозволяє залучати десятки мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій. В.Галасюк наголосив - фінансування надскладних інфраструктурних проектів неможливе без застосування такого механізму.

 

Також в рамках "економічного дня" у Верховній Раді України буде розглядатися проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні)" (реєстр. №2844), який дозволить розбудувати мережу готових промислових майданчиків для максимально ефективного залучення інвесторів. "Індустріальні парки - це "магніти" для інвестицій в реальний сектор економіки - в українську промисловість, яку потрібно негайно відновлювати", - зазначив парламентар.

 

Окремої уваги потребує проект Закону України "Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту" (реєстр. №2142а), яким передбачається створення експортно-кредитного агентства. "Ця спеціальна інституція дозволить за кращими європейськими підходами надавати українському малому і середньому бізнесу не деклеративну, а реальну фінансову підтримку: здешевлені кредити, страхування, гарантування експортних контрактів. Це реальна допомога українському бізнесу в переорієнтації на європейські та інші закордонні ринки", - зазначив автор законопроекту.

 

Що стосується галузевих законопроектів - 12-го листопада Верховна Рада України опрацює ті з них, які орієнтовані на сприяння розвитку деревообробної, металургійної та інноваційної - електротранспортної галузі.

 

Так законопроектами "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України деревообробного обладнання для відродження промислового виробництва) (реєстр. №2617) та "Про внесення змін до розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України (щодо особливостей оподаткування ввізним митом деревообробного обладнання для відродження промислового виробництва)" (реєстр. №2618) тимчасово знімається ПДВ та ввізне мито на імпортне деревобладнання, що дозволить вітчизняним деревообробникам замінити застаріле обладнання та здешевити цей процес на 20-25%.

 

Коментуючи мету законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки вітчизняної металургійної галузі" (реєстр. №2031а), В.Галасюк зазначив: "Позиція цього закону полягає в тому, щоб "посадити в один човен" інтереси виробника та експортера металобрухту. Ми обмежуємо максимальний обсяг експорту металобрухту з країни, прив’язуючи його до внутрішнього споживання та запроваджуємо абсолютно прозорий ринковий ліберальний спосіб розподілу квот на експорт металобрухту в Україні. На сьогодні ж існує "ручний режим", який несе суттєві корупційні ризики та періодично спричиняє дефіцит сировини для українських виробників, що є абсолютно неприпустимою ситуацією".

 

Тимчасове знаття імпортного мита та ПДВ на електромобілі, передбачене законопроектами "Про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" щодо скасування ввізного мита на електромобілі" (реєстр. №1674) та "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами" (реєстр. №1912) дозволить зробити крок на зустріч незалежності України від російських енергоресурсів, зекономить кошти українських громадян на пальному та створить додаткові робочі місця внаслідок розбудови нової інноваційної інфраструктури.

 

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва наголосив - "економічний день" відбудеться вперше за історію Верховної Ради України та є надзвичайно важливим для української економіки та суспільства. У зв’язку з цим, В.Галасюк закликав колег максимально відповідально поставитися до цього – бути присутніми на голосуванні та підтримувати прийняття стратегічно визначальних законопроектів. "Це не питання політики - це питання виживання та успіху української економіки і держави. Ми дуже довго ігнорували потреби промисловості. Настав час виправити цю ситуацію", - заявив голова Комітету.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку