Комітет з питань промислової політики та підприємництва рекомендує до прийняття низку законопроектів

Опубліковано 24 червня 2016, о 16:13

Комітет з питань промислової політики та підприємництва рекомендує до прийняття низку законопроектів

Зокрема, в рамках чергового засідання члени Комітету проголосували за прийняття у першому читанні за основу проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (щодо безперешкодної діяльності органів місцевого самоврядування)” (реєстр. №4048), який дозволить розблокувати функціонування органів місцевого самоврядування на підконтрольних територіях Луганської та Донецької областей.

Комітет також підтримав рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому проекту Закону України “Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” (реєстр. №3153), яким передбачається обмеження до 31 грудня 2016 року проведення перевірок підприємств, установ та організацій, фізичних осіб – підприємців органами державного нагляду (контролю) та зниження адміністративного тиску на бізнес, що в, свою чергу, має поліпшити бізнес-клімат в Україні. Очікується, що законопроект дозволить забезпечити належний контроль з боку суспільства за дотриманням положень законодавства суб’єктами господарської діяльності та надасть гарантії захисту прав громадян.

 Крім того, за результатами засідання, народні депутати – члени Комітету рекомендували прийняти у першому читанні та в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням проект Закону України “Про зміну системи регулювання економіки” (реєстр. № 3766).

“Законопроектом пропонується зробити за 365 днів те, що Уряд не зробив за багато років. Головна мета законопроекту – не точкові зміни, а повне перезавантаження регуляторної системи країни через так звану «регуляторну гільйотину», - прокоментував спрямування законопроекту Голова Комітету В. Галасюк.

В.Галасюк пояснив, що запропонований метод є найбільш дієвим і швидким інструментом для перегляду нормативно-правової бази країни та забезпечення ефективного регуляторного середовища, який був успішно застосований у 12-ти країнах світу (в т.ч. Вірменія, Південна Корея, Хорватія та ін.), завдяки чому державам вдалося скоротити і спростити понад 25 тис. нормативно-правових актів та формальностей, а, бізнесу - заощадити більше 7,8 млрд дол. на рік.

“Основна ідея законопроекту – не «покращувати» існуючу корупційну дозвільну систему, а замінити її на якісно нову систему регулювання економіки. Нові регуляторні моделі мають бути запропоновані профільними міністерствами за результатами спільного напрацювання та широкого громадського обговорення й захисту їх перед експертами, підприємцями, громадянами”,  - зазначив В.Галасюк.

 

Довідково:
Слідкувати за новинами Комітету також можна у мережі фейсбук на сторінках: https://www.facebook.com/IndustryCommittee, https://www.facebook.com/Halasiuk.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку