Тижневий дайджест законодавчих ініціатив Комітету з питань економічного розвитку

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
11 жовтня 2024, 11:47

 

 Про роботу у Комітеті традиційно інформує у тижневому дайджесті законодавчих ініціатив заступник Голови Комітету Олексій Мовчан.

"У Комітеті продовжуємо працювати над підготовкою до другого читання  законопроєкту про публічні закупівлі (реєстр. №11520).

Це один із ключових законопроєктів, який має стратегічне значення для інтеграції України до Європейського Союзу та гармонізації нашого законодавства з європейськими директивами.

Основна мета законопроєкту — створення прозорої та конкурентної системи публічних закупівель, що є надважливою для відновлення країни після війни.

Проєктом закону:

Запроваджуються нові терміни та визначення: "агреговані закупівлі", "ветеранське підприємство", "підприємство осіб з інвалідністю", "відкритий конкурс проєктів", "динамічна система закупівель" та інші.

Забороняється замовникам здійснювати публічні закупівлі у громадян та юридичних осіб, пов'язаних з Російською Федерацією, Республікою Білорусь та Іраном.

Визначаються правила проведення конкурсів проєктів через електронну систему закупівель. Замовник може укладати договори на основі переговорів за результатами таких конкурсів. Ця процедура забезпечить визначення у прозорий та конкурентний спосіб найкращих пропозицій у сфері архітектури та містобудування.

Запроваджуються альтернативні тендерні пропозиції (варіанти) – замовник зможе приймати варіанти тендерних пропозицій з іншими технічними характеристиками, якщо вони відповідають мінімальним вимогам, визначеним у тендерній документації.

Вводиться право на виправлення помилок у тендерних пропозиціях. Учасники зможуть виправляти невідповідності в тендерних пропозиціях протягом 24 годин, окрім випадків, коли це змінює сутність пропозиції. Наприклад, марку чи модель товару.

Крім того, якщо вартість робіт становить від 200 тисяч до 1,5 мільйона гривень, замовник може обрати здійснення закупівлі без використання електронної системи, але з обов'язковим звітуванням в ній. Якщо вартість товарів або послуг перевищує 400 тисяч гривень, але менша за 143 тисячі євро, замовник повинен використовувати один зі встановлених законом способів закупівлі. Кабмін може встановлювати перелік обов'язкових товарів для закупівлі через електронний каталог.

Законопроєкт також спрямований на зменшення корупційних ризиків, підвищення економії державних коштів і полегшення доступу до закупівель для малого та середнього бізнесу. Він відкриває шлях для участі українських компаній у міжнародних тендерах та наближає нас до європейських стандартів ведення бізнесу.

Прийняття цього законопроєкту є однією з умов отримання фінансової допомоги від Світового банку в рамках DPL. Тому строки реалізації дуже стислі, а попереду ще багато важливої роботи.

Його ухвалення стане значним кроком вперед у напрямку реформування системи закупівель і зміцнення економіки України.

Також продовжується робота над законопроєктами:

  про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період ( реєстр. № 6013);

про внесення змін до деяких законів Украі‌ни щодо підвищення ефективності управління державним маи‌ном, вдосконалення механізму реалізаціі‌ арештованого маи‌на та наближення правових стандартів в Украйні до європей‌ських стандартів» (реєстр. № 11139)»

Комітет з питань економічного розвитку продовжує працювати над законопроектами, з опрацювання яких його  визначено головним.