Відбулося обговорення механізму превентивної реструктуризації боргів підприємств

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
19 липня 2024, 12:01

 

Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан взяв участь у круглому столі «Bankruptcy. net/ Перезавантаження бізнесу: Превентивна реструктуризація як ключ до успіху», який проводили Комітет Асоціація правників України з конкурсного права / Ukrainian Bar Association та Проєкт EU Project Pravo-Justice.

 «Говорили про превентивну реструктуризацію і євроінтеграційний законопроєкт про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та інших законодавчих актів України щодо імплементації Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023 та запровадження процедур превентивної реструктуризації (реєстр. №10143), - повідомляє Олексій Мовчан.

Законопроєкт ухвалено Верховною Радою України в першому читанні за основу. Він запроваджує механізм превентивної реструктуризації боргів бізнесу. Це має бути швидше, легше, економніше та репутаційно привабливіше за інші процедури відновлення платоспроможності.

Окрім цього, імплементація процедури превентивної реструктуризації у наше законодавство – це частина урядового Плану Ukraine Facility. Він затверджений Кабінетом Міністрів України на початку цього року та є основою для реалізації програми фінансової підтримки ЄС на 50 млрд євро протягом 2024–2027 років. Також запровадження цього механізму – один з елементів нашого руху до ЄС.

Також обговорювали:

️Європейський механізм превентивної реструктуризації.

️Як уникнути банкрутства за допомогою превентивної реструктуризації.

️Прозорі процедури відновлення платоспроможності.

Можливості та виклики нового механізму для арбітражних керуючих і адвокатів.

️Судові перспективи превентивної реструктуризації тощо.

️А ще розглядали реальні практичні кейси.

Мені не подобається ставлення до банкрутства в нашій країні. Так повелося, що банкрутство прирівнюють до смерті. Якщо підприємство банкрут, то на ньому ставлять хрест, вважають його токсичним. В розвинених демократіях, банкрутство, навпаки, - нові можливості. Іноді бізнес має негаразди, якісь проблеми. Треба швидка процедура, щоб «оновитися», зробити висновки і йти далі. В цьому  і полягає  суть підприємництва - робити помилки, падати, вставати і продовжувати шлях.

Чим мені подобається інститут превентивної реструктуризації, так це тим, що він дає можливість для відродження банкрута і не дозволяє «хоронити» бізнес. Навпаки, відносно швидко дозволяє відновитися.

Реалізація законопроєкту реєстр. №10143, крім гармонізації законодавства України і права ЄС у сфері банкрутства, надасть доступ економічно активним підприємствам, які мають фінансові труднощі, до дієвих рамок превентивної реструктуризації. А це – можливість продовжувати їхню господарську діяльність, що надважливо для економіки України, особливо у воєнний час.»