Муса Магомедов: санкції мають бути глобальними, тотальними, швидкими у введенні й важкими для обходу.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
22 грудня 2023, 09:59

 Про накладені на РФ санкції та їх не зовсім ефективну дію розмірковує голова підкомітету з питань промислової політики Муса Магомедов.

«Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оприлюднило базу даних іноземних компонентів у російській зброї. Було проаналізовано майже 2,5 тис. компонентів із 76 видів російської зброї. Результати невтішні: майже 3/4 з них (1813 деталей) вироблені компаніями, зареєстрованими в США. Далі з дуже великим відривом – Швейцарія (119 деталей), Японія (96), Китай (87). В самій же рф зроблено усього лише 13! І схожу картину ми спостерігаємо для будь-якої складної техніки – від ударних гелікоптерів Ка-52 і БПЛА «Ланцет» до ракет «Калібр» і «Кинджал», - зазначає парламентар.

Американські компанії стверджують, що не продають росії нічого вже майже два роки як. І їм, скоріше за все, можна вірити. Однак у глобалізованому світі окупанти шукають варіанти. І знаходять їх, на жаль. Наприклад, дослідження Хелі Симола з Bank of Finland показує, що експорт з країн, які ввели санкції проти росії, суттєво знизився – від 65% для товарів розкоші і на 96% для товарів подвійного призначення. Однак в той же час експорт з країн Кавказу, Центральної Азії, Південно-Східної Європи та Китаю стрімко зріс. Тобто ні, купують не росіяни. Але через другі руки у росіян все це швидко знаходиться.

Обмеження доступу росії до ресурсів, необхідних для військового виробництва – це один з пріоритетів для союзників України. Санкції потрібно не лише вводити. Потрібно і гарантувати їх виконання. Для посилення ефективності санкції мають бути глобальними, тотальними, швидкими у введенні й важкими для обходу. Компанії-посередники мають в найкоротші терміни й невідворотно отримувати покарання. Тільки тоді зусилля зі зменшення спроможності рф виготовляти озброєння нарешті принесуть реальний результат.»