Олександр Маріковський: Завдяки вдалим діям української делегації в ПАЧЕС росія не може просувати свій порядок денний у цій організації

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
10 травня 2023, 17:42

 

Україна упродовж багатьох років не могла просунути свої питання у Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, оскільки там головними гравцями були Росія і Туреччина. Тільки після початку повномасштабної війни з’явилися можливості культурно-дипломатичним способом воювати на цьому майданчику.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань економічного розвитку і член постійної делегації в ПАЧЕС Олександр Маріковський.

«Україна завжди була проєвропейськи налаштованою державою, євроатлантично налаштованою, тому організація Чорноморського економічного співробітництва була не пріоритетною. Уже під час війни ми зрозуміли, що є можливість культурно-дипломатичним способом воювати ще на одному фронті. Ми досить серйозно підготувалися, налаштувалися й сьогодні наша делегація дає стовідсотковий результат. Зокрема, ми вже вдруге не допустили затвердження 9 мандатів для рф на Генеральній асамблеї організації. Відповідно, зараз у всіх делегацій є багато членів, а в росії тільки два, тому країна-агресор не може просувати свої питання», - зазначив політик.

Він наголосив, що Україна в ПАЧЕС активно реагує на російські пропагандистські наративи, блокує діяльність держави-агресора й завдяки цьому рф втрачає свій авторитет в організації.

«Зараз серед парламентаріїв, що відвідували ПАЧЕС роками та підтримували росію, формується новий імідж і новий образ рф. Наша делегація не стає на спільні фото з росіянами, не відвідує вечері, де вони бувають. Наприклад, інцидент із прапором зібрав у мережі близько 50 млн переглядів. Тож, дипломатія - корисна річ», - сказав парламентарій.

За його словами, головною ціллю участі нашої держави в ПАЧЕС є економічне співробітництво. Наразі пріоритетними є залучення інвестицій з країн Чорного моря та питання, що можуть сприяти експортним і логістичним зв’язкам із Туреччиною та Грузією.

«Це важливо для країни на тлі економічних заборон наших сусідів в умовах економічної конкуренції», - підсумував народний депутат.