Комітет з питань економічного розвитку разом з міжнародними експертами опрацьовує законопроект щодо вдосконалення механізму залучення приватних інвестицій з використанням державно-приватного партнерства

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
07 листопада 2022, 12:28

 

Наближення законодавчих засад України у сфері концесій до законодавства ЄС включено до IV Етапу Дорожньої карти щодо державних закупівель в рамках Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Україна досягла позитивних зрушень у  наближенні законодавства про державно-приватне партнерство (ДПП) та концесії до норм законодавства ЄС, проте досі залишаються деякі суттєві розбіжності. Протягом останніх місяців фахівці проекту технічної допомоги ЄС щодо підтримки реформи системи державних закупівель в Україні провели оцінку правових прогалин в існуючому законодавстві у сфері ДПП та концесій і визначили сфери, які потребують подальшого наближення. Окрім цього, з урахування війни, що триває в Україні, та потреб щодо повоєнної відбудові країни, експерти ЄС розробили документ для обговорення, який також містить  рекомендації щодо того, як ДПП та концесії можуть сприяти відновленню.

З огляду на зазначене, Представництво Європейського Союзу в Україні звернулося до Комітету з питань економічного розвитку з проханням про проведення зустрічі стосовно проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму залучення приватних інвестицій з використанням механізму державно-приватного партнерства для пришвидшення відновлення зруйнованих війною об'єктів та будівництва нових об’єктів, пов'язаних з післявоєнною перебудовою економіки України” (№ 7508), обговорення прийнятого у першому читанні за основу. На їх думку, прийняття законопроекту у поточній редакції становитиме суттєвий відкат з точки зори наближення до норм законодавства ЄС.

Наслідком звернення стало проведення 4 листопада  2022 року у Комітеті робочої наради, у якій взяли участь Голова Комітету Дмитро Наталуха, Координатор сектору з питань управління державними фінансами пані Єкатерина Яковлева, представник Відділу з питань торгівлі Представництва Європейського Союзу в Україні, представниця Директорату Європейської Комісії з питань внутрішнього ринку, промисловості, підприємництва та МСП пані Євангелія Бікакі, а також експерти ЄС з питань державних закупівель.

Учасники засідання обговорили проведений фахівцями аналіз вищезазначеного законопроекту та занепокоєння стосовно загального підходу, а також – стосовно цілого ряду положень в тексті законопроекту.