Лише економічно сильна Україна буде потрібна нашим європейським партнерам як новий член ЄС - заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
20 липня 2022, 15:30

 

«В Україні зареєстровано 53 індустріальних парки. З них зараз реально працюють 3-4. Бо головне, що робить індустріальний парк привабливим для інвестора, це стимули. З прийняттям цих двох законопроектів  і одного перед цим минулого року ми сформували пакет базового законодавства по індустріальним паркам, застосування якого дозволить вирішити 3 важливі проблеми промислового інвестора: земля, підключення до мереж, вартість основного виробничого обладнання.»,- повідомляє заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський та детально пояснює:

«Тепер індустріальний парк в Україні - не порожня юридична оболонка, а ділянка землі промислового призначення, до якої за рахунок держави або місцевої влади підведені дороги і мережі, на цій території діє пільговий податковий і митний режим. А найбільш просунуті парки ще й запропонують готове виробниче приміщення. Такі об'єкти вже з'являються в Україні. Відповідно тепер ми зможемо запропонувати інвестору бодай щось співставне з тим, що пропонують сусідні країни.

Бачимо, що багато великих громад і практично кожна ОДА вже знайшли територію, до якої потенційно готові підвести необхідні комунікації: дороги, електроенергію, газ і воду, громадський транспорт та інше. Головний інтерес місцевої влади - створення нових робочих місць з подальшою сплатою податку на доходи фізичних осіб. Це одне з головних джерел наповнення місцевих бюджетів.

За умов війни важлива роль індустріальних парків: створення умов для релокації промислових підприємств зі східних областей. Нові податкові та митні стимули здатні створити гідну альтернативу для бізнесу, який планував перенести виробничі потужності за межі України.

Але насамперед індустріальні парки - довгостроковий інструмент економічного розвитку. Досвід наших сусідів - Туреччини, Угорщини, Польщі та багатьох інших країн - вказує, що вже за кілька років ІП будуть генерувати левову частку промислового виробництва. А війна лише підсилює актуальність непростого завдання: створення нових робочих місць та збереження існуючих у переробній промисловості, на заводах, які виробляють продукцію з високою доданою вартістю.

Лише економічно стійка Україна буде здатна перемогти у нинішній битві на виснаження. Зрештою, лише економічно сильна Україна буде потрібна нашим європейським партнерам як новий член ЄС».