Виробництво товарів в країні є критично важливим для виживання. І це не тільки про робочі місця, але також і про економічну безпеку- заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
17 липня 2022, 12:02

«Сьогодні вступив в силу закон про локалізацію, автором якого я є.»-повідомляє Заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський та детально пояснює:

«Тепер держава більше не зможе витрачати кошти на купівлю імпортної продукції машинобудування без місцевої складової, позбавляючи українських громадян роботи у власній країні.

Відсьогодні залізничний транспорт, міський транспорт, продукцію енергетичного машинобудування, комунальну і спеціальну техніку держава зможе купувати тільки у випадку, якщо це український товар або в такому товарі буде не менше 10% місцевої складової.

Наступного року – не менш 15%, і так щороку ця вимога збільшуватиметься на 5%, поки не досягне 40%. Щоправда, під час прийняття закону через агресивний супротив ЄС були змушені піти на поступки і виключити товари з ЄС і США з-під дії цього закону.

Проникнення імпорту в українські публічні закупівлі складає 38%. Середній показник по світу – 6,7%. Ця різниця є наслідком абсурдної політики публічних закупівель, яка зробила українські держзакупівлі безпрецедентно відкритими для імпорту. Система працювала так, що грошима українських платників податків цілеспрямовано знищували робочі місця в Україні і створювали їх за кордоном. Цьому шкідництву варто покласти край. Закон про локалізацію – лише один з кроків.

Навіть війне ще не всіх навчила, що виробництво товарів в країні є критично важливим для виживання. І це не тільки про робочі місця, але також і про економічну безпеку. Коли інші країни не зможуть або не захочуть продати щось, буде вже пізно думати про власне виробництво.

Тож перелік товарів, на які розповсюджуватиметься вимога локалізації, потрібно розширювати. Законом ми надали уряду таке право і очікуємо, що він ним скористається.

Звертаю увагу державних замовників на те, що від сьогодні любов до білоруської і китайської продукції варто залишити в минулому.

І звертаю увагу українських виробників, що закон сам по собі не забезпечить замовлення. Працювати треба ще більш наполегливо, ніж раніше.

Ворога переможемо. Здоровий глузд в економічну політику повернемо.»