Робоча група під головуванням Ганни Лічман продовжила свою работу щодо обговорення актуальних питань діяльності виробників, переробників, постачальників та суб’єктів реалізації сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану та доцільності законодавчого регулювання взаємовідносин між сторонами.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
14 липня 2022, 15:31

 

Під головуванням очільниці підкомітету з питань регуляторної політики Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Ганни Лічман 12 липня 2022 року у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання робочої групи з вирішення проблемних питань у взаємовідносинах виробників, переробників, постачальників та суб’єктів реалізації сільськогосподарської продукції.

Зустріч була присвячена продовженню обговорення наявних законодавчих ініціатив щодо врегулювання строків розрахунків за поставлену продукцію, зокрема, обговорення результатів виконання рішень, прийнятих на засіданні 9 червня 2022 року, а також поточних актуальних питань діяльності та взаємовідносин виробників/переробників/постачальників та суб’єктів реалізації сільськогосподарської продукції в умовах воєнного стану.

Відкриваючи засідання, Ганна Лічман зазначила, що під час минулого засідання робочої групи, що відбулося 9 червня 2022 року, було прийнято рішення про проведення мережами зустрічей зі своїми постачальниками для обговорення поточних проблем воєнного стану, можливих шляхів їх вирішення та їх ставлення до можливого законодавчого врегулювання відносин між постачальниками та мережами. Крім того, оскільки асоціації виробників та переробників не брали участь у попередньому засіданні, їм було запропоновано надати свої позиції з питань обговорення (а саме: на яке коло суб'єктів і відносин має поширюватися регулювання в разі його встановлення; питання відносин між постачальниками саме яких товарів та покупцями повинно бути встановлене регулювання; які строки розрахунків за поставками продукції повинні бути відображені в цьому регулюванні; щодо яких додаткових договірних умов необхідно впроваджувати регулювання; чи мають бути встановлене в цьому регулюванні обов’язки постачальника; яким чином мають бути встановлені вимог щодо порушень цього регулювання) у письмовому вигляді. Проте відповіді від асоціації виробників та переробників не надійшли.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький зазначив, що знаходження принаймні компромісного рішення зазначеного кола питань – досить амбітна ціль, а сам факт наявності системного діалогу між виробниками (постачальниками) та торговими мережами на створеному майданчику заслуговує на повагу.

Керівниця GR-напряму Асоціації ритейлерів України Наталія Петрівська проінформувала робочу групу про результати зустрічей представників мереж та їх постачальників, що організовувалися на платформі асоціації. Зокрема, вона зосередила увагу на основних питаннях, які піднімали представники різних галузей під час зустрічей. Так, представники хлібопекарської галузі звертали увагу на необхідність вирішення проблемних питань із доступністю та вартістю паливно-мастильних матеріалів та логістики, а також проблеми доставки продукції під час комендантської години. Представники молочної галузі серед ключових проблем для галузі назвали великі черги на кордоні, що сповільнює темпи імпорту продукції. Для м’ясної галузі одним із ключових питань наразі є доставка товару у комендантську годину. З усіх питань між сторонами був налагоджений діалог, тож можна очікувати на просування спільної позиції із зазначених питань у спілкуванні із представниками влади, зокрема, Мінагрополітики та Мінекономіки.

Щодо можливого запровадження законодавчого регулювання торгівельної діяльності Наталія Петрівська зауважила, що під час зустрічей з боку представників постачальників, які приймали участь у круглих столах, не було висловлено однозначної підтримки такого регулювання. Так, в ході діалогу між постачальниками та ритейлом переважна більшість постачальників   висловлювались  за пріоритетність ринкового регулювання, висловлювали занепокоєння щодо того, що оскільки однакове регулювання може мати різні ефекти для різних галузей і компаній (різні бізнес-моделі, різна оборотність товару тощо). Постачальники також вказували на ризики можливого регулювання їх відносин із постачальниками сировини та негативні наслідки регулювання в цілому як для ритейлу, так і для постачальників (у тому числі регулювання, яке застосовується на рівні ЄС). Вони також підкреслили, що хоча в поодиноких випадках в далекій післявоєнній перспективі представники певних галузей виступають за запровадження регулювання, з огляду на набуття Україною статусу кандидата у члени ЄС,  але на сьогодні більшість представників постачальників, які озвучували свою позицію на зустрічах, сходяться на тому, що рішення проблем полягає не у прийнятті конкретного законопроекту, а у підвищення ліквідності галузі ритейлу та чіткого дотримання умов вже укладених договорів.  З боку ритейлу на вказаних зустрічах також  гостро піднімалося питання необхідності підвищення ліквідності ритейлу та, відповідно, питання необхідності отримання ритейлом доступу до кредитів, а також необхідність дотримання постачальниками зі свого боку контрактних обсягів та строків постачання, оскільки порушення цих умов негативно впливає на ліквідність мереж.

У свою чергу, представник ГО «Союз виробників харчової промисловості України» Рибчинський Р. зазначив, що з озвученого видається, що позиція асоціацій виробників та переробників, що підтримують запровадження регулювання існує окремо від позиції постачальників, проте (в рамках громадського об’єднання, яке він представляє)  підтримка впровадження законодавчого регулювання базується саме на позиції виробників (переробників).

Виконавчий директор Об’єднання «Спілка молочних підприємств України»
Дідур А. вказав на те, що всі зареєстровані на сьогодні законопроекти потребують доопрацювання з урахуванням європейського досвіду, та закликав народних депутатів приступити до розгляду законопроектів, а не сподівалась на діалог між постачальниками та ритейлерами. Разом з тим, зі свого боку А.Дідур також висловив готовність щодо спільної з Асоціацією ритейлерів України заяви щодо надання ритейлу кредитів для підвищення ліквідності, а також готовності долучитися до озвучених Н.Петрівською проблем молочної галузі в частині вирішення питань, що виникають в постачальників на пунктах пропуску.

Представники ритейлу, у свою чергу, підкреслили, що саме діалог та партнерство між ритейлом та постачальниками дозволили пережити перші місяці війни та налагодити нові ланцюги постачання продукції. В рамках переговорів продовжується вирішуватися і поточні питання взаємодії.  Зі свого боку  представники торгових мереж   звернули увагу на важливість перегляду чинного на сьогодні регулювання в частині переліку соціально значущих товарів, граничної торгівельної надбавки на них та строків розрахунків за їх поставки, з огляду на те, що таке регулювання передбачає однаковий підхід до дуже різних груп товарів із різною оборотністю. З цього питання за пропозицією Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького запропоновано провести зустріч галузі щодо пошуку можливих рішень за участі Першого заступника Міністра економіки України Деніса Кудіна та голови підкомітету з питань регуляторної політики Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Ганни Лічман.

Під час засідання робочої групи також піднімалось питання прямих збитків галузям від збройної агресії російської федерації. За інформацією Тараса Висоцького, найближчим часом повинна бути затверджена методика обрахунку таких збитків, проте в частині фактичного відшкодування потрібен додатковий час, оскільки єдиний реальний механізм таких репарацій – за рахунок заморожених активів та репарацій. Ганна Лічман зауважила, що міжнародні партнери обговорювали на майданчику ОБСЄ питання продажу заморожених активів, і під час такого обговорення звернули увагу на те, що на сьогодні відсутні легальні шляхи для його реалізації.

За результатами обговорення, було вирішено провести наступне засідання робочої групи, орієнтовно через тиждень, на якому будуть фіналізовані позиції сторін щодо законодавчих ініціатив з питань регулювання взаємовідносин між постачальниками та покупцями сільскогосподарської продукції та харчових продуктів, а також продовжити обговорювати та вирішувати поточні питання галузей.