У Комітеті закликають весь цивілізований світ об’єднати зусилля задля запобігання глобальній продовольчій кризі у всьому світі

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
10 травня 2022, 19:19

 
Війна, яку розпочала Російська Федерація проти України загрожує продовольчій безпеці усього світу. Російські війська знищують не лише транспортну, але й зернову інфраструктуру України, включаючи елеватори, продовольство з України вивозиться або знищується його, а посівні площі зменшились внаслідок мінування на багато  тисяч гектарів.

 До початку російської агресії Україна щомісяця експортувала через свої чорноморські порти до 5 млн. т. сільськогосподарської продукції, що становило близько 70 % агарного експорту з України. Через блокування портів весь експорт з України доводиться здійснювати виключно сухопутними шляхами через західні кордони країни, що різко скоротило можливості продажу аграрної продукції. Так, зокрема, залізничними шляхами Україна може експортувати до Європи лише до 600 тис. т. зерна на місяць.

Такі дії держави-агресора не лише здійснюють нищівний вплив на  українську економіку, а й створюють передумови для виникнення глобальної продовольчої кризи у світі. Наприклад, уже розпочався глобальний дефіцит соняшникової олії, оскільки 47% від її загального обсягу надходило на глобальний ринок саме з України.

 Через блокування українських портів українська сільськогосподарська продукція не може бути в необхідній кількості відправлена на експорт, що призвело до її суттєвого здорожчання на міжнародних ринках.

 Всесвітня продовольча програма ООН закликає відкрити заблоковані російським флотом порти в Одесі та інші чорноморські порти України, щоб уникнути голодної кризи у світі.

 Росія  має припинити блокаду південних портів України та не перешкоджати будь-яким інших чином виробництву та експорту українських харчових продуктів, оскільки це наносить нищівний удар по системі глобальної продовольчої безпеки.

У Комітеті з питань економічного розвитку закликають весь цивілізований світ об’єднати зусилля задля розблокування українських портів країною – агресором та впевнені, що злагоджені дії міжнародних партнерів України здатні зупинити війну в Україні та запобігти глобальній продовольчій кризі у всьому світі.