Мораторій на експорт лісу-кругляка вигідний Україні - Голова Комітету В.Галасюк

06 вересня 2016, 12:27

Мораторій на експорт лісу-кругляка вигідний Україні – Голова Комітету В.Галасюк

 

Введення 10-річної заборони на експорт необробленої деревини має позитивні наслідки – підтверджено офіційними даними. Про це повідомив Голова Комітету з промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

"Щоб оцінити перші результати дії мораторію, я зробив депутатське звернення до ДФС і отримав офіційну статистику. Вона свідчить про суттєву вигоду мораторію для української деревообробки, меблевої та паперової промисловості та економіки в цілому, незважаючи на поки що дуже короткий термін дії мораторію – 7 місяців", - поінформував В.Галасюк, який є одним з ініціаторів мораторію.

Так, за словами парламентаря, не зважаючи на стагнацію промисловості стрімке зростання продемонструвала деревообробна та меблева галузі. "Обсяг реалізації промислової продукції за I півріччя 2016 року у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року у дол. США скоротився на -6%. В той же час, деревообробна промисловість продемонструвала приріст +15%, а меблева +12%", - коментує Галасюк. Крім того, як свідчить статистика, на фоні падіння загального товарного експорту почав стрімко рости й експорт оброблених лісоматеріалів. "Тоді як сукупний товарний експорт за I півріччя 2016 року у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року у дол. США скоротився на -11%. Натомість, експорт оброблених лісоматеріалів виріс на +12%, що поповнило торговельний баланс на 22 млн дол. США лише за півроку дії мораторію", - інформує нардеп, відзначаючи, що зростання обсягів реалізації та експорту деревообробної промисловості у I півріччі 2016 року відбулось переважно за рахунок наявного обладнання, оскільки введення в експлуатацію нового обладнання відбувається з певним часовим лагом.

Серед позитивних наслідків мораторію Віктор Галасюк також назвав зростання податкових надходжень до бюджету - суми податків, сплачених до бюджету підприємствами деревообробної, паперової та меблевої галузей за I півріччя 2016 року (мораторій діяв) у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року (мораторій не діяв) у дол. США зросли на +18%.

 На думку народного депутата України, збільшення у 3,5 рази збільшився обсягів імпорту верстатів для обробки дерева свідчить про довіру інвесторів та є наочним випереджаючим індикатором майбутнього зростання обсягів виробництва та експорту галузі, створення нових робочих місць, додаткових надходжень до бюджетів всіх рівнів.

Разом з тим, Голова Комітету відзначає – через бездіяльність уряду зросла контрабанда деревини. "Міністр економіки нарікає, що мораторій, мовляв, не спрацював, бо кругляк стали вивозити під видом дров. По-перше, Міністр економіки частково правий – це дійсно проблема. В той час як експорт лісу-кругляка скоротився на 400 тис. тон, на 200 тис. тон дивним чином зріс експорт дров. Це демонструє можливий масштаб контрабанди лісу-кругляка. Але у мене зустрічне питання до уряду – а чия це відповідальність? Хіба у контрабанді "винен" законодавчо встановлений експортний мораторій, а не митниця, ДФС чи кадрова політика уряду?"- написав нардеп.

Нагадаємо, мораторій на експорт необробленої деревини (лісу-кругляка) був підтриманий українським парламентом та вступив в дію 01 листопада 2015 року щодо всіх порід деревини, крім сосни. Мораторій на експорт лісу-кругляка з сосни вступить в силу 1 січня 2017 року.