Комітет з питань промислової політики та підприємництва провів "круглий стіл" за участю провідного експерта Кремнієвої долини, професора Стенфордського університету Бартона Лі

22 жовтня 2015, 12:26

Комітет з питань промислової політики та підприємництва провів «круглий стіл» за участю провідного експерта Кремнієвої долини, професора Стенфордського університету Бартона Лі

 

Захід був присвячений обговоренню теми: «Нові горизонти для розвитку України: інновації та цифрова економіка», в рамках якої учасники мали можливість почути думку експерта та висловити власну позицію щодо таких аспектів як: цифровий порядок денний для українських підприємств, інноваційна культура у Кремнієвій Долині та Європі, можливості розвитку підприємництва в Україні та роль університетів у процесі розвитку підприємництва.

У процесі дискусії, учасники дійшли згоди у тому, що Україна має потенціал та можливості розвивати технологічну економіку шляхом впровадження системи управління знаннями, проведення радикальних реформ, налагодження взаємодії бізнесу, влади та освіти.

“Відправною точкою для розвитку нової України може стати взаємодія бізнесу з університетами”, - наголосив під час обговорення Бартон Лі. Погоджуючись з важливістю освітньої складової у процесі забезпечення становлення інноваційної країни, директор Департаменту цифрової економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олена Мінич, у свою чергу, навела приклад позитивного досвіду Ізраїлю із впровадження ініціативи “Цифрові посли”. В рамках цієї однорічної програми перепідготовку з метою заохочення інновацій пройшли представники з низки урядових організацій та бізнесу по всій країні. Аналогічну ініціативу, на переконання доповідачки, було б доцільно провести і в Україні.

Директор Інституту суспільних досліджень Володимир Панченко зазначив, що до реалізації плану інноваційного та, загалом, економічного розвитку України, потрібно залучати не тільки законодавчу, а й виконавчу владу, що надто зосереджена на дерегуляції.

У свою чергу, народний депутат України Антон Геращенко вказав на стримуючий чинник розвитку як ІТ індустрії, так і всіх інших галузей, - корупцію. “Поки корупція буде найвигіднішим бізнесом в Україні, поки буде вигідно продавати посади та експлуатувати державні підприємства на користь бізнесменів – у нас не буде розвитку економіки”, - пояснив він. Натомість, парламентарій порадив концентрувати зусилля на створенні законодавчої бази для боротьби з корупцією, а також – залученні кадрів, які виконували б свої повноваження належним чином.

Президент Академії етики та економіки Зиновій Свереда наголосив: “Справжня економіка повинна створювати не просто прибуток, а добробут, який, на прикладі американської та європейської моделей, можливий, якщо політична влада, наука і  бізнес ідуть у гармонії між собою”. Робити ставку доповідач порадив на розвиток громадянського суспільства та місцевих громад.

Народний депутат України Віктор Романюк у цьому контексті заявив, що розраховувати потрібно на малий та середній бізнес, а не на допомогу міжнародних структур. Остання ж, за його словами, потрібна виключно для гарантування безпеки та цілісності України.

Парламентарій Олександр Співаковський виступив на підтримку стимулювання синхронізації університетів з бізнесом у законодавчій площині.

Голова Комітету В.Галасюк наголосив на необхідності налаштування системи освіти на потреби реального сектору економіки. “Потрібно спроектувати структуру економіки, що буде для нас переможною і під це орієнтувати структуру освіти. Якщо ж тільки покращимо освіту – будемо мати нову хвилю еміграції”, - пояснив він.

На завершення, Віктор Галасюк резюмував, що на сьогоднішній день існує колосальна ізоляція між владою, суспільством і бізнесом - в той час, як між ними має бути тісна взаємодія. На переконання Голови Комітету, для цього держава має діяти не як жорсткий регулятор, а забезпечувати сприятливі умови для приватного сектору економіки.

 

Довідково:

Бартон Лі – один з провідних експертів Кремнієвої долини з багатим досвідом у таких сферах як наука, промисловість, державне управління, технології, дизайн і політика. Читає лекції з європейського підприємництва та інновацій у Стенфордському університеті.

Активно консультує європейські корпорації, державні органи, вищі навчальні заклади, інвестиційні фонди, технопарки, коучинг і стартапи з питань європейського підприємництва та інноваційної екосистеми.

Д-р Лі займає посаду керуючого директора Innovarium Ventures, компанія у сфері фінансово-інвестиційного консультування, що спеціалізується на оцінці та створенні інноваційних програм і підприємництва.

Бартон Лі отримав докторський ступінь у сфері машинобудування (Стенфордський університет), ступінь магістра ділового адміністрування з фінансів (Корнельський університет), і ступінь бакалавра з фінансів (Браунський університет).