Про роботу у Комітеті вже традиційно інформує у тижневому дайджесті законодавчих ініціатив заступник Голови Комітету Олексій Мовчан, який  разом з колегами по Комітету, депутатами з інших Комітетів та різними експертами продовжує роботу над важливими законопроєктами.

1. Провели два засідання робочої групи з доопрацювання до другого читання проєкту Закону України реєст. №6013 «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період». Розглядали зміни до інших законів згідно з розділом «Прикінцеві та перехідні положення».

Це були останні засідання по внесенню правок та змін. Наразі готуємо фінальний текст для ознайомлення. Далі будемо виносити законопроєкт на голосування в Раду. 

 2.Продовжується робота по двом важливим законопроектам:

️№ 11069 – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності розпорядження державним та комунальним майном та процесів відновлення».

️№ 11071 – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності розпорядження майном соціальної сфери та вдосконалення законодавства в сфері оренди».

Зараз опрацьовуються пропозиції та зауваження центральних органів виконавчої влади та  готуються документи на розгляд у Комітеті.

3. Активно працюємо над законопроєктом  реєстр.№ 11139 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності управління державним майном, вдосконалення механізму реалізації арештованого майна та наближення правових стандартів в Україні до європейських стандартів».

Цей ПЗУ – новий крок до європейських стандартів бізнесу! Він має на меті скасувати мораторій на продаж майна держпідприємств, оновити фінансове становище компаній з держчасткою, покращити інвестиційний клімат в країні.

Ухвалення документу забезпечить рівні умови для ведення економічної діяльності приватним бізнесом та підприємствами, часткою у яких володіє держава, позбавивши останні можливості не сплачувати борги чи не відшкодовувати збитки контрагентам. Адже наявність мораторію тривалий час слугувала своєрідним рятівним колом для підприємств, де частка держави складає 25% і більше. Можна було не хвилюватися, що за борги майно арештують.

Як наслідок маємо такі негативні явища:

️ Порушення фінансової дисципліни. Не скасований мораторій призводить до нехтування підприємствами з державними частками своєчасних виплат в процесі погашення боргів перед контрагентами. Компанії вважатимуть, що можуть і надалі, виправдовуючись складною економічною ситуацією, форс-мажорами, не платити свої борги або заборгованості, розраховуючи на подальше затягнення ситуації.

️ Збільшення боргового тиску. Поки діє мораторій на заборону відчуження держмайна, підприємства надалі можуть брати майнові позики, заганяючи себе у боргову яму.

️ Втрата довіри іноземних донорів. Про яке залучення іноземних донорів може бути мова, коли в Україні не діють поняття чесної конкуренції та існують преференції для певних гравців (в такому випадку  - компаній, де державі належить більше 25%).

️ Стимулювання неплатежів. Деякі компанії з державною часткою на повну користуються протекцією мораторію, накопичуючи боргові зобов'язання перед підрядниками роками, а то й десятиліттями.

4. Також минулого тижня Комітет з питань економічного розвитку ухвалив рішення про створення робочої групи з напрацювання нової редакції Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні».

Основні стратегічні завдання:

  Створити та структурувати за напрямками робочі підгрупи із залученням підприємців, представників мікро-, малого- і середнього бізнесу, профільних бізнес-асоціацій, громадських організацій, наукової та фахової спільноти, центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, бізнес-омбудсмена, міжнародних партнерів, народних депутатів України.

    Розпочати законодавчий процес та напрацювати законодавчі ініціативи.

Ви можете долучитися до цього процесу. Тільки спільними зусиллями можна напрацювати нову концепцію реформи для дієвої підтримки малого і середнього бізнесу.

Також продовжуємо працювати над законопроектами, з опрацювання яких Комітет  з питань економічного розвитку визначено головним.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 16:34
17 травня 2024 12:52
16 травня 2024 12:03
16 травня 2024 11:34
15 травня 2024 11:17
14 травня 2024 12:25
13 травня 2024 11:21
10 травня 2024 10:14
10 травня 2024 09:58
09 травня 2024 10:43