Тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності, а в народі їх звикли називати – МАФи, є одними з найпоширеніших об'єктів для ведення малого бізнесу. Вони завжди були і є популярними для підприємців в містах. Бо вони мають невелику площу, мобільні та легкі у конструюванні і розміщенні, не потребують суттєвих інвестицій для ведення бізнесу та розміщуються на земельних ділянках в прохідних місцях з великим потоком людей, - зазначає заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан.

Яка ситуація з МАФами зараз?

Сьогодні такі тимчасові споруди встановлюються у неконтрольований владою спосіб. А якщо влада й контролює, то це, як правило, відбувається через пряму домовленість із міською владою без жодної конкуренції. І виходить, що МАФи встановлюються у напівзаконний спосіб, потім ця процедура узаконюється рішенням тієї ж місцевої влади. Весь цей процес має велику кількість корупційних ризиків.

Якщо простіше – підприємець дуже часто має комусь щось заплатити, щоб встановити тимчасову споруду і мати можливість вести бізнес.

У своєму законопроєкті реєстр № 9233, який ми зареєстрували разом з головою Політичної партії «Слуга Народу» Оленою Шуляк та іншими народними депутатами, ми пропонуємо чіткий механізм відбору суб'єкта господарювання для отримання права на розміщення МАФу з урахуванням вимог містобудівної документації та будівельних норм, який забезпечить проведення прозорого та чесного електронного конкурсу на ЕТС «Прозорро.Продажі» з чіткими та зрозумілими для всіх умовами.

Ситуація з регулюванням облаштування майданчиків для паркування взагалі критична. Сьогодні кожен орган місцевого самоврядування вирішує питання організації стоянок та парковок в громаді самостійно. Здебільшого це – неконкурентний процес, який має багато корупційних ризиків.    

Ми пропонуємо, аналогічно з МАФами,  зробити цей процес відкритим та прозорим. Ми пропонуємо єдиний уніфікований підхід. Ми вдосконалюємо ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» і також встановлюємо чіткі та розширені механізми обрання операторів паркувальних майданчиків – шляхом проведення електронних аукціонів на конкурентних засадах.

Крім усього вищезазначеного, законопроєкт:

-        Запроваджує автоматичну реєстрацію права на розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності після підписання схеми її розміщення особою, яка її розробила, та затвердження її особою, на замовлення якої її розроблено.

-        Визначає вимоги до можливих місць розташування тимчасових споруд.

-         Передбачає, що реєстрація права розміщення МАФів здійснюється органом, уповноваженим розпоряджатися земельною ділянкою, у день укладення договору про розміщення тимчасової споруди без звернення суб’єкта господарювання;

-         Визначає підстави припинення права на розміщення тимчасових споруд. Згідно з проєктом МАФи, які розміщено самовільно, підлягають демонтажу у порядку, встановленому КМУ.

Отже, запропоновані нами зміни дозволять суб'єктам господарювання на конкурсних засадах чесно та прозоро отримати право на розміщення тимчасових споруд, запропонувавши найвищу ціну. Це, у свою чергу, призведе до збільшення надходжень до місцевих бюджетів та забезпеченні рівності суб‘єктів господарювання і прозорі правила гри.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 09:40
27 березня 2024 14:04
26 березня 2024 12:27
26 березня 2024 11:04
25 березня 2024 13:27
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 18:43
20 березня 2024 16:19
20 березня 2024 13:14
19 березня 2024 14:10