Голова Комітету Дмитро Наталуха 12 квітня 2023 року взяв участь у першому спільному засіданні голів комітетів Верховної Ради України та Європейського Парламенту, організованому з метою посилення співпраці між комітетами Верховної Ради України та Європейського Парламенту в рамках процесу вступу України до ЄС.

Дмитро Наталуха представив інформацію про Комітет, пріоритетні напрямки його роботи, необхідність подальшого партнерства, обміну досвідом та практичними знаннями з європейськими колегами.

«З моменту утворення Комітету з питань економічного розвитку предметами його відання є економічна політика, приватизація, інтелектуальна власність, публічні закупівлі, регуляторна та антимонопольна політика, питання промисловості, підприємництва, міжнародної торгівлі, інвестицій та публічно-приватного партнерства.

Наш Комітет цілком можна назвати передовим у контексті євроінтеграції. Ті напрямки виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, за які ми відповідальні, демонструють найвищі показники. Наприклад, Комітет з питань економічного розвитку виконав 100% своїх зобов'язань за напрямком “статистики та обміну інформації”; 93% у сфері інтелектуальної власності; понад 90% за напрямками “підприємництво” та “технічні бар’єри в торгівлі”.

Навіть під час війни ми не припиняємо працювати над адаптацією законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Комітетом була проведена ґрунтовна та послідовна робота, результатом якої стало прийняття важливих законів, що заклали фундамент для наближення національного законодавства до стандартів законодавства ЄС. Лише останнім часом було прийнято базові закони України, такі як "Про авторське право і суміжні права"; "Про офіційну статистику"; "Про акціонерні товариства".

Також ми ухвалили низку законодавчих змін, покликаних реформувати   процедури банкрутства, публічних закупівель, правової охорони географічних зазначень та інші, за найкращими європейськими практиками.

Сьогодні наш Комітет у першу чергу сконцентрований на подоланні викликів, що постали перед економікою через російську агресію. Втім ми активно працюємо і над закладанням фундаменту для повоєнної відбудови України. Наша мета - зробити процес відновлення максимально швидким, ефективним та прозорим. Для цього ми вже закладаємо законодавчу базу. Наприклад, спільно з Представництвом Євросоюзу в Україні, а також з провідними експертами ЄБРР та МФК ми працюємо над реформою державно-приватного партнерства, що має посилити взаємовигідну співпрацю у відновленні України.

Ми й надалі зацікавлені у партнерстві, обміні досвідом та практичними знаннями з колегами з Комітетів Європарламенту. Звісно, нам це потрібно для ефективної адаптації українського законодавства в рамках Угоди про Асоціацію. Втім, нам хотілося б йти далі і починати роботу стосовно тих ініціатив, що виникають сьогодні.

Так, Комітет вже зараз хотів би розпочати діалог про необхідні реформи та законодавчі зміни для участі України в проектах в рамках європейського “Net Zero Industry Act” та “Critical Raw Materials Act”, рівно як і партнерства в межах Європейської промислової стратегії загалом.

На наше переконання, саме ці дії дозволять ще більш наблизити Україну до ЄС, зробивши співпрацю з європейськими партнерами динамічною, а головне - взаємовигідною.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40