Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський окреслив основні напрямки роботи за результатами проведених комітетських слухань на тему: «Заміщення українськими товарами імпорту з російської федерації і республіки білорусь в Україні, Європейському Союзі та світі».

«Хто і що має зробити для цього, обговорили на ініційованих мною слуханнях в Комітеті і основні напрямки роботи бачу такими.

Санкції. Це задача про те, як витіснити ворожу продукцію з займаних ринків. Маємо ініціювати в наступних пакетах запровадження ембарго на ті товари з рф і рб, які ми виробляємо і можемо постачати в ЄС замість агресорів. І ініціювати розширення економічних санкцій проти білорусі в західних країнах. Не так через їх власні товари, а з метою припинити реекспорт товарів з рф через білорусь.

В Україні - посилити економічні кордони. Абсолютно неприйнятною є ситуація, коли в два кліки можна замовити в інтернеті російські товари і наступного для отримати їх Новою поштою прямо додому.

І знову білорусь. Вважаю, що треба нарешті заборонити поставки товарів з білорусі в Україну. Історія того, як українська армія купували техніку на шасі МАЗ в 2016 - 2019 роках, як українські державні банки брали кошти у білоруського уряду для просування білоруської с\г техніки, знищуючи наше машинобудування, і інші кричущі приклади мали вже чогось нас навчити.

Торгова дипломатія. Це задача про те, як забезпечити доступ українських товарів на ці ринки. Маю відзначити безпрецедентні досягнення уряду і Мінекономіки зокрема, по скасуванню мит проти українських товарів. Але це тимчасово, лише на рік. І цей режим потрібно продовжити. Окрім мит - усунення нетарифних бар’єрів. В першу чергу мова про промисловий безвіз, тобто визнання в ЄС українських сертифікацій, і реальний (а не як зараз) доступ до публічних закупівель.

Промислова політика. Це задача про те, як замістити ці ніші саме українськими товарами, а не турецькими чи китайськими. Для цього є зрозумілий набір інструментів. Таких як страхування військових ризиків, доступ до довгих дешевих грошей, захист внутрішнього ринку, локалізація, компенсація капітальних інвестицій, експортне фінансування та інші. Треба просто зробити.

Якщо ми говоримо про економічний фронт, то Уряд має стати економічним Генштабом. І від нього, по аналогії зі справжнім Генштабом, ми очікуємо такої ж безкомпромісної позиції по відношенню до ворога в його економічному вимірі, як це демонструють сили оборони України на полі бою.

При цьому виробники теж мають зайняти максимально активну позицію. Всі розуміють, що наші товари на західних ринках ніхто особливо не чекає. Але потенційний ринок вартий зусиль на боротьбу за нього.

Дослідження товарів, які росія і білорусь постачали в Україну і на західні ринки, за посиланням ».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18