У рамках робочої групи з питань розвитку індустріальних парків заступник Голови Комітету  Дмитро Кисилевський провів нараду щодо створення та функціонування індустріальних парків на Київщині.

«Київська область – один з лідерів запровадження інструменту індустріальних парків (ІП). Сьогодні в області їх зареєстровано одинадцять з шести десятків, існуючих в країні. Тим цікавіше було почути думки власників та учасників ІП щодо їх досвіду роботи – повідомляє Дмитро Кисилевський.

Наразі основною проблемою підприємців в індустріальних парках залишається підключення до електромереж. Іноді підключення коштує в рази дорожче облаштування території. Учасники ІП знаходять можливості здешевити підключення, заживлюючись від існуючих об'єктів, у яких є зайва потужність. Але проблема залишається нагальною.

Фінансування від держави на підведення мереж до індустріальних парків в наступному році не буде. Хоча законом ми дали Уряду завдання планувати не менше 2 млрд грн на розвиток мережі індустріальних парків, зрозуміло, що ці видатки держава дозволить собі вже після перемоги. Іншим шляхом вирішення цієї проблеми є можливість фінансування з боку громад. Для цього будемо працювати з Урядом …

Представник ДТЕК Київські регіональні мережі, який був присутній на нараді, розповів про можливості, які згідно існуючих правил має підприємець – учасник ІП. Але, будемо відверті, цих можливостей недостатньо. Очевидно, що підключення до мереж в Україні є надзвичайно складним і недружнім для промислового інвестора, тому потребує суттєвого спрощення, в тому числі і для індустріальних парків.

Найцікавішими з представлених на нараді були такі індустріальні парки:

"Місто скла" на території Березанської громади, де планується запуск виробництва плаского скла;

"Патон" на території Глевахівської селищної ради, де розташовані завод зварювального обладнання ПАТОН та завод по виробництву упаковки для молочної продукції "Інтерагропак";

FastIndastry на території Фастівської громади, у яких укладені угоди на будівництво двох підприємств з виготовлення комбікормів та виробництва паперу для упаковки.

Окремо потрібно сказати про парк "Мироцьке" в Бучанській громаді, який пережив окупацію, а зараз відновлюється і готується до залучення першого резидента.

Дуже надихає, що незважаючи на війну і важку ситуацію в енергетиці, підприємці продовжують інвестувати у виробництво, і, зокрема, в переробну промисловість. Працюємо над тим, щоб допомогти громадам і інвесторам реалізувати плани по запуску індустріальних парків для створення доданої вартості, нових робочих місць та росту податкових надходжень в бюджети всіх рівнів.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36