Парламентська асамблея Ради Європи сьогодні проведе слухання щодо правових механізмів компенсації Україні збитків, яких завдав напад російської федерації. І хоча рішення ПАРЄ мають рекомендаційний характер, це важливий крок для подальшого руху в напрямку передачі нашій державі заморожених коштів агресора. Про це заявив Голова Комітету Дмитро Наталуха.

«Те, що відбувається зараз, – це етап консультацій та обрання того чи іншого механізму відшкодування. Те, що називається «тюнінгування» – приведення у відповідність до реалій сьогодення. Ідеться про обговорення і пошук юридичної конструкції та процедури. Це дуже важливий крок, що дозволить нам максимально швидко рухатися далі»,  сказав політик.

За його словами, міжнародні юристи розглядають кілька сценаріїв, які вже були реалізовані раніше.

«Ідеться, наприклад, про початок відшкодування росією ще до закінчення війни. Це так званий «Кувейтський сценарій», коли країни заморожували активи іракського уряду, а потім представники Кувейту подавали позови до цих держав із вимогою відшкодувати чи надати допомогу на ремонт конкретних об’єктів. Країна, яка заморозила актив, виплачувала гроші Кувейту, а потім стягували ці кошти із заморожених активів Іраку. Також у нашому випадку можна застосувати так званий «закон про мафію», який був ухвалений в Італії. Згідно з ним, будь-які заарештовані активи, щодо яких доведена належність до мафії, автоматично передаються у власність громад та населення», – пояснив народний депутат.

Він додав, що представники України працюють на всіх рівнях, щоб переконати світ якомога швидше розглянути це питання, піти за якимось сценарієм і стягувати репарації з росії ще до закінчення війни.

«Ми маємо зняти тягар виплат за збитки та руйнування з наших союзників і покласти його на плечі тих, хто за законом і справедливістю мають платити нам за це. Тобто на плечі агресора – російської федерації. Тож дуже важливо обрати сценарій до кінця цього року, щоб із початку наступного року ми могли вибудовувати архітектуру цих виплат, репарацій»,  зазначив Дмитро Наталуха.

Він наголосив, що хоча рішення ПАРЄ мають консультативний характер, тут не варто забувати, що Асамблея складається з членів національних делегацій країн, які надалі будуть реагувати на це рішення.

«Так само було з визнанням російської федерації державою-терористом. Коли ПАРЄ визнає та ухвалює певну резолюцію, то через короткий час за Парламентською асамблеєю слідує Європарламент і Єврокомісія, вони так само підтверджують рішення делегатів країн-членів Ради Європи», – резюмував народний депутат.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 травня 2024 16:34
17 травня 2024 12:52
16 травня 2024 12:03
16 травня 2024 11:34
15 травня 2024 11:17
14 травня 2024 12:25
13 травня 2024 11:21
10 травня 2024 10:14
10 травня 2024 09:58
09 травня 2024 10:43