"Серію регіональних нарад по індустріальним паркам продовжили Чернівці, - повідомляє Дмитро Кисилевський. – Тут з усієї країни зібрались представники резидентів та керуючих компаній ІП, обласної та міської влади, підприємці, народні депутати України, експерти - словом, всі зацікавлені сторони. Раніше такі обговорення ми вже провели у Нововолинську, Львові та Ужгороді.

З моменту липневої наради на Закарпатті відбулось кілька подій, важливих для створення та розвитку індустріальних парків. Про них я розповів учасникам наради. Насамперед, Президент України Володимир Зеленський підписав закони про податкові та митні стимули для резидентів ІП.  Кабінет Міністрів України схвалив кілька порядків, які регламентують застосування закону, щоб він повноцінно запрацював. На нараді представники Уряду повідомили про статус роботи над "нормативкою", яка чекає затвердження найближчим часом.


 

Цікавою була інформація Чернівецької ОДА щодо планів розвитку ІП в регіоні. Тут вже створено 3 індустріальних парки, в проекті ще кілька. Зокрема, на базі ІП планують створити потужний логістичний хаб та промислові майданчики для деревообробки та переробки плодоовочевої продукції. Суттєвим магнітом для резидентів індустріальних парків на Буковині має стати будівництво пунктів пропуску з Євросоюзом (Румунією) та продовження залізничної євроколії до міста Чернівці. А один парків Буковини має унікальну можливість прямого підключення до об’єкту генерації з майже необмеженою потужністю і відсутністю сплати тарифу на розподіл електроенергії.

Найбільша користь від таких нарад в тому, що керівники громад, підприємці, урядовці та законодавці безпосередньо обмінюються інформацією щодо питань, які потребують вирішення. Серед проблем, озвучених сьогодні: пошук фінансування на будівництво інфраструктури ІП і підключення до енергомереж, доступність кредитування, бронювання працівників ІП від мобілізації.

Важливою була присутність на нараді підприємців та керівників громад, які тільки придивляються до ІП. Вони отримали якщо не дорожню карту, то досить повне уявлення, чому індустріальні парки - потужний економічний інструмент, завдяки якому громади отримають нові робочі місця і податки, а бізнес - відчутні стимули від держави. Нагадаю, що це:

Звільнення від імпортного ПДВ і мита на обладнання за переліком кодів УКТЗЕД.

Звільнення від податку на прибуток на 10 років за переліком видів діяльності.

Право органів місцевого самоврядування надавати пільги по місцевим податкам.

Середня площа індустріального парку в Україні - близько 30 гектарів. За міжнародним досвідом, кожний гектар ІП створює 50 робочих місць. Перемножуйте і долучайтесь!"

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18