У Комітеті продовжується робота Робочої групи під головуванням очільниці підкомітету з питань регуляторної політики Г.Лічман. Засідання Робочої групи щодо обговорення проблемних питань у взаємовідносинах виробників, переробників, постачальників та суб’єктів реалізації сільськогосподарської продукції  відбулося 19 серпня та 2 вересня.

Під час засідань учасники групи сконцентрувалися на обговоренні двох основних питань: погашення простроченої заборгованості за товари, що були поставлені до 24 лютого 2022 року та обговорення основ взаємодії виробників (постачальників) та торгових мереж. У ході обговорення піднімалось як питання причин виникнення такої заборгованості, так і можливі шляхи пришвидшення її погашення.

Так, ключовою причиною виникнення заборгованості, окрім об’єктивної ситуації зі знищенням складів продовольчих товарів та знищенням товарів у торгових точках під час бойових дій чи окупації, мережі називають недопостачання товарів у перші  місяці війни (що призвело до необхідності термінового укладення договорів з іншими постачальниками, часто на умовах передплати та самостійної доставки товару). Таких заходів було вжито для попередження ситуацій дефициту продовольства для населення. Також мережі звертають увагу на проблему із нереєстрацією податкових накладних постачальниками.

У частині погашення простроченої заборгованості за товари, що були поставлені до 24 лютого 2022 року було обговорено, що на сьогодні частково зберігається заборгованість мереж за товари, що були поставлені виробниками до 24 лютого 2022 року, однак прослідковується позитивна динаміка у пришвидшенні оплати за поставлений товар зі сторони рітейлу. Зокрема, за інформацією мереж, у частині погашення простроченої заборгованості за товари, що були поставлені до 24 лютого 2022 року було обговорено, що за період з 24.02 по 01.08 ця заборгованість зменшилася на 78% і на 01.08 складала суму, яка не перевищувала  4% від суми щомісячної закупівлі мереж по цим товарам. Стосовно заборгованості за поставки ключових соціально значущих груп після 24.02, то сума простроченої заборгованості не перевищує 11% від суми щомісячної закупівлі мереж і пов’язана в першу чергу з невиконанням з боку постачальників договірних умов в частині поставки товарів у повному обсязі та порушенням строків реєстрації податкових накладних, що призводить до вимивання оборотних коштів в мережах і як наслідок виникнення простроченої заборгованості з боку мереж.

На сьогодні як постачальники, так і мережі визнають позитивну динаміку в погашенні зазначеної заборгованості. Учасники зустрічі ще раз наголосили на тому, що для вирішення питання простроченої заборгованості мереж необхідними є заходи із підвищення їх ліквідності – зокрема, надання цільових кредитів на пільгових умовах. Зі свого боку одна із мереж, яка напередодні засідання отримала кредит, підтвердила свою публічну обіцянку щодо погашення відповідної заборгованості перед постачальниками за рахунок одержаних коштів.

Учасники робочої групи домовилися продовжувати роботу над погашенням простроченої заборгованості, а торгові мережі – щодо динамічного просування у вирішенні цього питання. 

У частині обговорення правил взаємодії між сторонами на засіданні, що відбулося 2 вересня, сторони висловили своє бачення «правил гри» на кінцевому ланцюжку  постачання товарів. Варто зазначити, що хоча всі учасники дійшли згоди щодо необхідності всіх сторін неухильно виконувати умови договорів, у учасників робочої групи є різне бачення щодо доцільності запровадження регулювання відносин між ними, та способів такого регулювання. Так, низка асоціацій постачальників продовжує виступати за регулювання відносин шляхом прийняття закону, інші об’єднання, що представляють постачальників (переробників) продуктів харчування -  хоча і виступають за однозначне врегулювання відносин між постачальниками та покупцями продукції, проте висловлюють готовність до інших форм врегулювання основ таких взаємовідносин. При цьому, під час представлення своїх пропозицій, представники виробників (переробників) визнали, що надані пропозиції негативно вплинуть на ліквідність торгових мереж, проте вважають, що питання вирівнювання відповідного падіння ліквідності мала б взяти на себе держава.

Зі свого боку представники галузі ритейлу наголосили на дерегуляції відносин між сторонами, зокрема, скасуванні регулювання націнки та строків розрахунку щодо соціально значущих товарів (постанов КМУ №1236 та №160) та мораторію на просування ініціатив щодо законодавчого врегулювання відносин між постачальниками та покупцями сільськогосподарської продукції та інших форм тиску по бізнес. При цьому, мережі наголошують на необхідності неухильного виконання сторонами умов договорів та вирішення проблемних питань шляхом прямих переговорів між бізнесом та за допомогою медіації. 

За результатами обговорення було вирішено продовжити роботу по вирішенню питання нормалізації фінансового становища усіх учасників ринку задля забезпечення продовольчої безпеки в умовах війни та вивчити запропоновані сторонами правила взаємодії для подальшого обговорення.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18