Заступник Голови КомітетуКисилевський Дмитро 27 травня 2022 року взяв участь у круглому столі, організованому Kyiv International Economic Forum.
«На моє переконання головним вектором післявоєнної відбудови України має стати переробна промисловість. Простими словами це виробництво готових товарів з сировини. Ми експортуємо зерно, а можемо муку чи біоетанол. Ми колись експортували ліс кругляк, а зараз виробляємо фанеру і меблі. Ми зараз купуємо бензин і дизель, а можемо відновити НПЗ і виробляти його самі, імпортуючи сировину.
Все це – робота для українських громадян, технології, додана вартість.
В світі поки не вигадали іншого шляху до економічного успіху для країн, співставних за розмірами з нашою, аніж розвиток переробної промисловості. Немає жодної успішної сировинної країни. Немає жодної успішної співставної з нами країни, чия економіка складалась би виключно зі сфери послуг, чи тільки з креативної економіки.
Переробна промисловість – це фундамент и несучі стіни економіки. А також формування платоспроможного попиту на послуги, ІТ, логістику і інші сфери. І це товари, експорт яких корисніший для держави і громадян, ніж експорт сировини.
Наведу приклад. Україні належить провести величезну відбудову житлового фонду.
Будівництво десятків мільйонів квадратних метрів житла потребуватиме використання мільйонів тон і одиниць будівельних матеріалів, металу, сантехніки, плитки, меблів, шпалер і т.д.
Якщо ці товари будуть вироблені в Україні і якщо будуватимуть українські компанії, то українські громадяни отримають роботу, українські виробники – замовлення на багато років, а бюджет компенсує принаймні частину витрат на будівництво податками, які надходитимуть від виробничої діяльності цих компаній.
Якщо ми дозволимо іноземним партнерам відновлювати нашу країну за рахунок використання їх товарів і їхніми компаніями (тобто дамо їм можливість завантажити свою промисловість, а нашу - ні), ми отримаємо красиву, але бідну і безлюдну країну. Громадяни не повернуться з-за кордону навіть маючи житло – бо не буде роботи. Шанс вирватись з бідності буде втрачено.
Розумна державна політика полягає в тому, щоб енергія зростання одних галузей (або витрати , які будуть понесені на відновлення) дали поштовх розвитку суміжних галузей, які будуть повертати кошти у вигляді податків, робочих місць і інвестицій.
В наведеному прикладі правильною поведінкою держави має бути:
Планування потреби. Визначити прогнозний обсяг споживання товарів для будівництва.
Визначення наявних виробничих потужностей. Мета – не менше 80% потреби має закриватись внутрішніми виробниками. Якщо їх нема – це шанс їх створити.
Визначити кількість і потужність нових підприємств (розширення існуючих), які мають бути запущені для забезпечення потреби.
Формування набору стимулів і гарантій для інвесторів, які вкладуть кошти в будівництво заводів в Україні. Серед головних – ринок збуту. Таких виробників має бути мінімум 3 для забезпечення конкуренції.
Формування інвестиційної пропозиції і переговори з потенційними інвесторами. Це можуть бути як зовнішні, так і внутрішні інвестори.
Супроводження інвестора і відслідковування виконання обома сторонами своїх зобов’язань.
Результатом такої політики стане завантаження існуючих і поява нових підприємств, де працюватимуть українські громадяни.
Загалом, у дискусіях економістів в Україні починають з‘являтись обриси амбіційного проекту, який часто називають аналогом Плану Маршалла – того, за яким після другої світової війни відновлювалась Європа.
За вікнами лунають сирени, але думати про відбудову країни треба вже зараз.»
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 липня 2024 13:36
02 липня 2024 10:25
01 липня 2024 12:20
28 червня 2024 14:06
28 червня 2024 08:47
27 червня 2024 11:18
26 червня 2024 10:27
25 червня 2024 12:03
24 червня 2024 14:11
21 червня 2024 08:57