Котрий вже день продовжується посилення санкційного тиску на Російську Федерацію за війну, яку вона розв’язала проти України.

Так, на додаток до раніше оголошеного  5 пакету, Європарламент більшістю голосів ухвалив резолюцію, в якій депутати закликали запровадити проти Росії нові санкції, включаючи негайне повне ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива та газу.

Відмова від енергоресурсів має супроводжуватися планом забезпечення безпеки енергопостачання ЄС, а також стратегією «скасування санкцій у разі, якщо Росія зробить кроки для відновлення незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах та повністю виведе свої війська», - йдеться на сайті Європарламенту.

Радіти, однак, рано, оскільки рішення Європарламенту є рекомендаційним, а не обов'язковим до виконання. Та й оголошена в рамках п’ятого пакету санкцій заборона на імпорт вугілля, набуде чинності не раніше, ніж у середині серпня.

В той же час, Сенат США проголосував за відмову від імпорту енергоносіїв із Росії. Слідом за ним проголосувала за відмову і Палата представників США.

Тепер для введення Закону в дію необхідний лише підпис Президента Д.Байдена і, у разі  підписання, нові контракти на закупівлю сирої нафти та деяких нафтопродуктів, зрідженого природного газу та вугілля будуть негайно заборонені, а існуючі контракти мають бути розірвані протягом 45 днів.

Крім того,  американським компаніям та інвесторам буде заборонено інвестувати в енергетичний сектор Росії.

Станом на 7 квітня 2022 року Швейцарія в рамках реалізації санкцій проти Росії заморозила російських активів на суму близько 7,5 млрд. франків або 8 млрд. доларів. «Таким чином Швейцарія заморозила більше коштів, ніж будь-яка інша країна світу.», - сказав голова відділу двосторонніх економічних відносин Державного секретаріату з економічних питань (SECO, підрозділ Мінекономіки Швейцарії)  Ервін Боллінджер. За його словами, йдеться про кошти, заблоковані на банківських рахунках, а також про нерухомість у чотирьох кантонах Конфедерації.

Бельгія також заморозила 2,7 млрд євро і заблокувала фінансові операції майже на €200 млрд. Більшість належали 877 фізичним та 62 юридичним особам, які входять до санкційних списків ЄС: так, наприклад, у порту Зебрюгге вилучили 1000 автомобілів класу люкс, призначених для продажу в Росії. Значна частина цих активів – товари, які російські клієнти придбали до запровадження санкцій.

Однак усі ці кроки не відміняють найголовнішого – необхідності оголошення повного ембарго на імпорт російських нафти та газу усіма країнами Європи! Для порівняння – Україні з початку війни Європейський Союз виділив допомогу у вигляді зброї та озброєнь на 1 млрд. євро. За той же час Росії за енергоресурси  було сплачено 35 млрд. євро! І допоки надприбутки за енергоносії будуть наповнювати військовий бюджет агресора – доти буде тривати війна в Україні і існувати загроза для усієї Європи.

У Комітеті з питань економічного розвитку не втомлюються закликати – припиніть фінансувати війну! Ембарго на російські енергоносії – це болісний крок, який необхідно здійснити не лише заради України, але й заради усієї демократичної європейської спільноти!

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40