Комітет на своєму засіданні 31 березня 2022 року опрацював ряд законопроектів, які мають актуальне значення у нинішніх умовах. Зокрема, народні депутати України - члени Комітету розглянули проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності санкцій, пов'язаних з активами окремих осіб (реєстр. №7194), метою якого є перешкоджання використанню економічних активів на шкоду національній безпеці України та залученню активів, які є підґрунтям для діяльності, спрямованої на підготовку, розпалювання та ведення агресивної війни (включно з агресивною пропагандою), для посилення оборони України та відшкодування завданої шкоди. Пропоновані у законопроекті засоби розв’язання проблеми є адекватними і такими, що відповідають серйозності та гостроті ситуації, яка склалася у світовій системі безпеки, а також прийнятними і придатними для досягнення легітимної мети та забезпечення при цьому відповідного «справедливого балансу» для забезпечення захисту від загрози нації.

Також було розглянуто проект Закону України про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації (реєстр. №7198). Цим законопроектом пропонується здійснення компенсації громадянам України за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації; збору інформації для майбутніх позовів держави Україна до Російської Федерації у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації.

Зважаючи на необхідність деякого доопрацювання вищезазначених законопроектів, Комітетом було ухвалене рішення внести на їх розгляд Верховної Ради України та за результатами розгляду в першому читанні прийняти їх за основу.

Крім того, на засіданні було розглянуто проект Закону України про захист інтересів осіб у сфері інтелектуальної власності у період дії воєнного стану (реєстр. №7228), який передбачає зупинення під час дії воєнного стану перебігу строків, пов’язаних з охороною прав інтелектуальної власності, а також строків щодо процедур набуття цих прав, визначених спеціальними законами України у сфері інтелектуальної власності та підзаконними актами. Запропоновано можливість управомоченим особам подати документи (заяви, клопотання, заперечення, відповіді, тощо), подання яких вимагається спеціальними законами України у сфері інтелектуальної власності та іншими підзаконними актами протягом дев’яноста днів, від дня скасування воєнного стану, без сплати збору за продовження, подовження чи поновлення відповідних строків.

За результатами розгляду народні депутати України – члени Комітету з питань економічного розвитку ухвалили рішення внести зазначений законопроект на розгляд Верховної Ради України та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 09:57
06 травня 2024 11:33
03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51