Україна продовжує протистояти російській агресії, в тому числі й на економічному фронті. Це вдається не лише завдяки злагодженій роботі всіх гілок влади, бізнесу та українських громадян, але й завдяки активній позиції міжнародної спільноти. Важливу роль у підтримці економіки нашої держави зокрема відіграють міжнародні фінансові інституції.

«На додачу до гуманітарної катастрофи, що розгортається в Україні, війна підірве і рівень життя у цілому регіоні та за його межами», - йдеться у спільній заяві керівників Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та Європейського банку з розвитку. Тому з метою зменшення негативних наслідків для економіки України та європейських країн, кожна із цих інституцій запропонувала свій пакет фінансової допомоги.

Так, зокрема, ЄБРР виділив 2 млрд. євро на програму «Підтримка України під час війни». Вона має покрити видатки на вирішення термінових проблем із забезпеченням енергоресурсами, ядерною безпекою, підтримкою комунальних служб - як в Україні, так і в сусідніх країнах.

Європейський інвестиційний банк надає 2 млрд. євро допомоги, із яких 668 млн. євро - негайна фінансова допомога, яку вже може отримати український Уряд. Решта грошей банку спрямовані на інфраструктурні проєкти. Банк також розробляє програми підтримки саме для тих країн, які прийняли українців.

Гроші на покриття невідкладних потреб країн-сусідів України для облаштування біженців виділив і Європейський банк з розвитку. Ця інституція зосередиться на наданні соціальної допомоги біженцям.

МВФ виділив 1,4 млрд доларів за програмою Негайної фінансової допомоги, аби Україна могла впоратися із невідкладними викликами, що постали через війну. Фонд також допомагатиме Молдові та іншим європейським сусідам України.

Світовий банк виділив 925 млрд. доларів на підтримку фінансової стабільності, із яких понад третина вже надійшла на потреби українського уряду. Загалом у найближчі місяці Україна має отримати допомоговий пакет у 3 млрд. доларів від Світового банку. Світовий банк також створив мультидонорський трастовий фонд (МДТФ), який є одним з найшвидших та найнадійніших механізмів цільового спрямування донорських ресурсів в Україну. Банк також розробляє свої програми допомоги для сусідів України.

"Це величезна підтримка для нашої країни, яка дозволяє протистояти агресору та включає можливості для відновлення економіки після війни. Ми глибоко вдячні всім партнерам України, які допомагають нам у цей важкий час" - зазначають у Комітеті з питань економічного розвитку.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 травня 2024 09:57
06 травня 2024 11:33
03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51