У Парламенті виступають проти скасування мораторію на експорт лісу

Опубліковано 02 грудня 2016, о 09:20

У Парламенті виступають проти скасування мораторію на експорт лісу

 Парламентарі чітко заявили про готовність відстоювати збереження тимчасової заборони на експорт необробленої деревини, попри нещодавню заяву президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера щодо наміру українського Президента у найближчі тижні скасувати мораторій в обмін на черговий транш кредиту МВФ. Про це стало відомо за результатами парламентського круглого столу «Мораторій на експорт лісу: результати та перспектива”, що проходив під егідою Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва.

“У Парламенті голосів за відміну мораторію не було і не буде”, - заявив Голова депутатської фракції РПЛ та головний ідеолог заборони експорту лісу Олег Ляшко: “Якщо ЄС треба наш ліс – хай привозять сюди деревообробне обладнання, ставлять меблеве устаткування, створюють тут робочі місця для українців. Натомість, вони кажуть, що дадуть нам хабара – 600 мільйонів євро, за який наступні покоління розраховуватимуться мільярдами”.

Як поінформував Голова Комітету Віктор Галасюк, за даними ДФС України, за 9 місяців 2016 р., у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, завдяки дії мораторію, деревообробна промисловість продемонструвала приріст +16%, меблева +15%, паперова +5%, в той час як обсяг реалізації промислової продукції по економіці в цілому скоротився на -4% у доларах США. Експорт же оброблених лісоматеріалів виріс на +11%, що поповнило торговельний баланс країни на фоні скорочення загального товарного експорту на -9%. Податкові надходження до бюджету від підприємств вищезгаданих галузей зросли на +17% в доларовому виразі. Збільшення ж у 3 рази обсягів імпорту верстатів для обробки дерева свідчить про довіру інвесторів та є наочним випереджаючим індикатором майбутнього зростання обсягів виробництва, експорту, створення нових робочих місць, додаткових надходжень до бюджетів всіх рівнів. Відтак, зважаючи на корисність мораторію для економіки та суспільства, у законопроекта про його скасування немає жодних шансів пройти через Комітет, втім, спроби уряду внести відповідну поправку до проекту Державного бюджету з порушенням регламенту Верховної Ради не виключені. Галасюк пообіцяв тримати питання збереження мораторію на контролі.

Україна має принципово відстоювати свої інтереси під час міжнародних перемовин, а не піддаватися на критично невигідні для себе умови, - погоджується заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Борислав Розенблат.

Його колега по Комітету голова підкомітету з питань підприємництва та технічного регулювання Геннадій Кривошея відзначає: “За останні 10-12 років вивезення лісу відбувалося без дотримання будь-яких стандартів - сьогодні ж в Україні практично не залишилось цієї дорогоцінної продукції – її знищує корупція і незаконна вирубка”. Поки не запрацює нормальний прозорий ринок сировини, мораторій є єдиним заходом для зменшення тіньового обігу сировини та ліквідації корупції при експорті необробленої деревини, - вважає cекретар Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Остап Єднак.  

Як зазначив парламентар Хвича Мепарішвілі, ситуація з незаконною вирубкою українських лісів насправді може призвести до екологічної катастрофи. Варто посилити кримінальну відповадальність за це, - переконаний заступник т.в.о. Голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Наскільки необгрунтованими є твердження щодо суперечності мораторію умовам Угоди з СОТ пояснив Перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Олександр Ємець: “Говорити про те, що порушені вимоги СОТ можна після того, як буде встановлено цей факт, чого сьогодні не відбулося. Тобто українська Сторона, яка має насправді захищати сформульовану законом позицію України, бере на себе непритаманну їй функцію - формує власну позицію всупереч інтересам нашої держави, вираженої законом, і оголошує, що ми порушили правила СОТ. Ми нічого не порушили. Це окрема думка окремих чиновників, за яку вони мають відповісти - звідки взяли і хто надав права її оголошувати. Будь-які ж спроби провести відміну мораторію поза Комітетом з питань промислової політики та підприємництва зустрінуть супротив парламентарів, оскільки грубо порушуватимуть регламент”.

Загалом же Парламент має розширити та посилити дію мораторію на експорт лісу, обґрунтувавши  європейським колегам ті пункти, на підставі яких 35 країн світу ввели відповідні мораторії, - переконаний Голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Юрій Дерев'янко.

Уповноважений з питань підприємництва при Державній фіскальній службі України Тарас Качка наголосив - наразі Україна опинилась перед негативним вибором - підтримувати відносини з ЄС в нормальній площині чи зберігати мораторій. За його словами, заяви про створення мораторієм сприятливих умов для виробників в Україні є "подразнюючим" фактором для торговельного партнера, як і саме використання експортних обмежень для захисту національного виробника. Відтак, найоптимальнішим варіантом вважає пошук альтернативи мораторію разом з реформою внутрішнього ринку.

Натомість, Президент Асоціації меблевих, деревообробних підприємств та організацій «Меблідеревпром» Сергій Сагаль заявив про всебічну підтримку мораторію, наголосивши: "За цей рік введено потужності на переробку лісу більш ніж 2 млн кубів деревини. Їх треба завантажувати, змінювати правила гри, переорієнтувати лісову галузь на внутрішній ринок і все стане на свої місця". Голова «Асоціації деревообробних підприємств Прикарпаття» Ігор Соболевський поінформував про проведення 2 грудня страйку деревообробних підприємств Західної України у зв'язку з глибоким обуренням намірами влади.

Для розвитку вітчизняної деревообробної промисловості необхідне забезпечення деревиною українського виробника та прозоре формування ціни, - вважає Голова Асоціації лісозаготівельних та деревообробних підприємств «Чернігівлісдеревпром» Валерій Лозицький. Голова біржового комітету Товарно- сировинної біржі «Сумська ресурсна біржа» Даніїл Маландій запропонував провести пілотний проект прозорої реалізації лісу-кругляку на внутрішньому ринку на базі '''Сумської області". "Поки не створені правила гри на зовнішньому і внутрішньому ринку – відміни мораторію не може бути", - погодився Директор деревообробного підприємства ТОВ «Ванеса» Валерій Подкоритов.

Голова громадської спілки виробників клеєної фанери Вадим Шемонаєв вказав на хронічну нестачу сировини. Член Правління Асоціації суб’єктів господарювання України, президент ТОВ «МОСТ-Україна» Олександр Твердохліб підкреслив важливість напрацювання законопроекту про внутрішні правила обігу сировини. Генеральний директор ПII ТОВ «Укршпон» Пазтор Франтишек озвучив передбачувані наслідки відміни мораторію, серед яких - скорочення інвестицій до 0, робочих місць - до 30%, податкових надходжень до бюджету - у 2-3 р., а також - збільшення корупції та зменшення експортної виручки. Натомість, виступаючий відзначив – після введення мораторію виплати його підприємства до бюджету зросли у 3 рази.

Заступник Голови Ділової Ради Туреччини та України Комітету зовнішньоекономічних зв’язків “DEIK” Расім Бекмезджі заявив, що ціною власного лісу ми зберігаємо ліса наших європейських друзів: “Середній показник лісового покриття Європи складає 35% території, в Україні ж - 16%. Разом з тим, аніж вирубувати свій ліс - у ЄС воліють подешевше скуповувати український без мит та будь-яких обмежень”.

Керівник Офісу з фінансового та економічного аналізу у ВР України Віктор Мазярчук порадив Україні, аби залагодити конфлікт з міжнародними партнерами, скористатися успішним досвідом Албанії, зробивши акцент не на підтримці виробників, а на екологічному захисті. Експерт ГО «Центр розвитку ринкової економіки» Ігор Гужва закликав встановити обмеження на внутрішнє користування деревиною та провести переконливі заходи з метою доведення офіційної позиції України на міжнародному рівні. Заступник директора НДІ фіскальної політики Серебрянський Дмитро представив дані, що демонструють позитивні наслідки заборони для української економіки. Директор ДП «Укрпромзовнішекспертиза» Володимир Власюк пояснив, що мораторій потрібен, аби взаємодія з Європою не перетворила Україну на сировинну базу.

Загалом, народні депутати України, виробники та експерти домовилися продовжувати боротися за збереження мораторію, а також запланували у найближчих тижнів розробити законопроект про ринок лісу, що буде спрямований на забезпечення прозорості та конкурентності ринку деревини для збалансування інтересів держави, лісгоспів, виробників та кінцевих споживачів.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку