Комітет з питань промислової політики та підприємництва погодився із пропозиціями Президента щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку"

Опубліковано 24 червня 2016, о 16:37

Комітет з питань промислової політики та підприємництва погодився із пропозиціями Президента щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку"

 

Пропозиції Президента до Закону "Про внесення зміни до статті 13 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку"(реєстр. № 3868) були погоджені профільним Комітетом в цілому.

“За моєю пропозицією, Комітет підтримав позицію Президента щодо антикризового "металургійного закону" №3868, нещодавно прийнятого парламентом. Де факто - це вимушений крок. Адже Президент запропонував замість 3 років - лише однорічне підвищення вивізного мита на металобрухт та повну відміну квотування експорту - замість тимчасової. Металурги і Комітет вимушені були погодитись, адже голосів на подолання вето ми б не набрали”, - зазначив голова Комітету Віктор Галасюк.

Нагадаємо, законопроект реєстр. №3868, яким пропонувалось тимчасово (на три роки) підвищити вивізне мито на брухт чорних металів з 10 до 30 євро/тонна. було прийнято у другому читанні і в цілому 21 квітня. Втім, до закону було застосовано вето Президента.

Так, на відміну від Міністерства економіки, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва не вважає поправки Президента компромісними: “Як на мене, це - не компроміс. Це - слабкість економічної політики та економічної дипломатії! Який може бути компроміс між сировинним експортом українського металобрухту на 300 млн дол США на рік і 8-мільярдним експортом металургійної продукції!!! Між 25% української промисловості та експорту з одного боку, і примарним та необґрунтованим занепокоєнням ЄС, куди Україна вивозить металобрухту аж на 4 млн дол. США на рік!”

В.Галасюк наголосив, що протягом року, впродовж якого буде діяти підвищене мито на експорт брухту в розмірі 30 євро/тонну, Комітет спільно з металургами має намір виробити механізми подальшої захисту національного виробника і забезпечення українських металургійних заводів стратегічною сировиною .

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку