13 грудня 2016 року Комітет з питань промислової політики та підприємництва проведе парламентський круглий стіл на тему «Кооперація та ESOP в Україні – на шляху до інклюзивної економіки»

Опубліковано 09 грудня 2016, о 14:47

 Кооперація та ESOP в Україні на шляху до інклюзивної економіки

 

Кооперація сьогодні – це інноваційна модель бізнесу та світовий тренд, що демонструє сталий розвиток в умовах мінливості світової економіки та дає можливість працівникам приймати участь в управлінні компанією або ставати її співвласниками. Кооперація успішно застосовувалася в Україні на початку ХХ століття, а наразі ж невиправдано вважається рудиментом в України та потребує відродження та максимальної підтримки держави.

 

Конкретні шляхи підтримки кооперації та впровадження механізму ESOP (право співробітників на отримання акцій компанії) в Україні, а також проекти з розвитку соціального підприємництва обговорюватимуть 13 грудня о 14:15 в рамках парламентського круглого столу «Кооперація та ESOP в Україні на шляху до інклюзивної економіки», організованого за ініціативи Українського кооперативного альянсу (УКА) та Центру економічної демократії під егідою Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва.

 

Як відомо, за рахунок демократичної організації та розширення прав і можливостей працівників-співвласників, кооперативна модель ефективна у промисловості, сільському господарстві, сфері послуг, фінансовому та банківському секторах. Йдеться не лише  про малі підприємства, але й про такі гіганти як Mondragon Corporation та John Lewis Partnership  (74 тис. та 89 тис. працівників-співвласників відповідно).

 

Відчуваючи вимоги часу, традиційні корпорації також ідуть на впровадження кооперативного досвіду і застосовують програми (на зразок ESOP), які перетворюють найманого працівника на співвласника. Така інклюзивна бізнес-модель «employee stock ownership plan» активно впроваджується корпораціями Siemens, Lufthansa, Air France, UniCredit, Bayer, Daimler, Ubisoft та багатьма іншими. Це лише підкреслює, що інклюзивність та демократичність, які є ключовими рисами кооперації, прямо вимагаються сучасним інноваційним виробництвом та хай-тек економікою.

 

Очікується, що розвиток кооперації, разом з демократизацією існуючих компаній через механізм ESOP, зможе допомогти у подоланні соціальної нерівності, зміцненні середнього класу та формуванні менталітету власників у суспільстві.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку