Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва взяв участь у міжнародному бізнес-заході

Опубліковано 22 жовтня 2015, о 12:21

Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва взяв участь у міжнародному бізнес-заході

 

Днями у Києві проходив другий Київський міжнародний економічний форум (КМЕФ), участь у якому взяли 67 спікерів із 20 країн світу, 150 представників ЗМІ та більш ніж 800 гостей.

Одна із найпотужніших бізнес-подій року в країні зібрала разом відомих економістів, реформаторів та бізнесменів, які в рамках постійно діючої платформи мали можливість обговорити нову стратегію технологічної, соціальної та економічної модернізації України та визначити найбільш дієві інструменти, які дозволять нашій країні здійснити економічний прорив.

Незважаючи на різне тематичне спрямування численних дискусійних панелей, експерти з різних країн та сфер діяльності були солідарні у тому, що економіку не можна віддавати на поталу «невидимій руці» ринку. 

Зокрема, головний виконавчий директор Всесвітньої академії мистецтва та науки Гаррі Джейкобс зазначив, що "рука вільного ринку ніколи не призводила до швидких успіхів у розвитку економіки — світ не знає таких прикладів», а всевітньовідомий норвезький економіст й автор бестселера «Як багаті країни стали багатими та чому бідні залишаються бідними» Ерік Райнерт поінформував, що "ключ до успіху лежить у розвитку промисловості".

На підтримку таких позицій, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк заявив: "У нас у державі катастрофічний дисбаланс. Ми пішли за «невидимою рукою ринку», що привело нас до суто сировинної структури виробництва й експорту". 

Продовжуючи думку, економіст висловив свою стурбованість відтоком кваліфікованих кадрів з України. "Що ще гірше, сьогодні основною статтею експорту України є люди. 411 000 українців знайшли роботу в Польщі лише за перше півріччя 2015 року. Ви тільки уявіть собі, що це таке, коли в нас у країні тільки 19 млн. економічно активного населення і понад 2 млн. безробітних. Цифра 411 000 – це економічна катастрофа. Україна є економічним донором. Це треба виправляти. У світі Україна посідає п'яте місце за кількістю емігрантів. Це неймовірно, люди настільки не знаходять себе в рідній країні, що тікають за кордон. Не звертати на це уваги – економічний злочин. У нинішньому парламенті більшість депутатів, на жаль, не зацікавлена в тому, щоб об'єднатися заради економіки", - переконаний Віктор Галасюк.

Коментуючи невтішні показники економічного становища України, Голова Комітету зазначив, що наразі Україна знаходиться в економічній прірві. “Це можна називати по-різному, це можна назвати кризою, але є всі ознаки системної економічної депресії. Наш рівень добробуту настільки відстає від рівня європейських країн, що подолати його еволюційним шляхом просто неможливо. Потрібні справжні кардинальні кроки. Це неможливо зробити без цілеспрямованої політики влади ", – зазначив він, додавши, що владна політика повинна формуватися у трикутнику: бізнес-експертне середовище суспільства - влада.

Крім того, Віктор Галасюк наголосив на важливості створення в Україні Агенції підтримки малого бізнесу за зразком американської Адміністрації малого бізнесу та експортно – кредитного агентства, що сприятиме виходу вітчизняних виробників на зовнішні ринки, а також - державного банку розвитку, що забезпечуватиме здешевлене кредитування капітальних інвестицій.

"Без сильної промисловості неможлива сильна економіка, а без сильної економіки – сильна держава!"- запевнив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку