Комітет з питань промислової політики та підприємництва 7 жовтня 2015 року провів "круглий стіл" на тему: "Стратегія економічного розвитку України на основі закордонного досвіду" за участі провідного норвезького економіста Еріка Райнерта

Опубліковано 22 жовтня 2015, о 12:50

Комітет з питань промислової політики та підприємництва 7 жовтня 2015 року провів «круглий стіл» на тему: «Стратегія економічного розвитку України на основі закордонного досвіду» за участі провідного норвезького економіста Еріка Райнерта

Обговорити українські економічні реалії та перспективи із видатним норвезьким економістом, автором бестселеру «Як багаті країни розбагатіли  і чому бідні країни залишаються бідними», зібралися народні депутати України, урядовці та експерти.

Коментуючи економічну ситуацію в Україні, Ерік Райнерт порадив українцям не вдаватися до песимістичних настроїв, що проявляються у порівнянні власної держави із країнами третього світу, адже, як зазначив економіст, Україна має відносно них низку переваг.

“Те, що трапилося з Україною в 1990-х, – це, по суті, реалізація плану Моргентау з деіндустріалізації повоєнної Німеччини. Перед вами сьогодні стоять ті ж проблеми, що й перед Німеччиною після Другої світової війни”, - пояснив Е.Райнерт, в контексті чого наголосив на необхідності зробити ставку на підтримання діяльності та стимулювання розвитку промисловості. “Убиваючи промисловість, будь-яка країна стикається з дуже значним зменшенням чисельності населення внаслідок еміграції. Краще мати неефективну промисловість, ніж не мати ніякої. Якщо ви хочете утримати вашу молодь в Україні, у вас має бути промисловість”, - наголосив він.

Крім того, норвезький експерт заявив, що відмінність багатих країн від бідних полягає у тому, що перші пройшли етап розвитку без вільної торгiвлi. “Усi багатi країни розбагатiли однаковим способом, використовуючи одну i ту ж стратегiю, - вони вiдмовилися вiд сировинних товарiв i спадної вiддачi заради обробної промисловостi i зростаючої вiддачi», - підкреслив автор бестселеру.

Погоджуючись із позицією професора, Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва резюмував, що для поліпшення економічної ситуації в країні потрібна цілеспрямована державна політика - сама собою ситуація не виправиться. Крім того, В.Галасюк додав - для того, щоб розвинути економіку треба робити ставку одночасно на промисловість, сільське господарство та високі технології.

У свою чергу, Голова Комітету наголосив, що структура виробництва країни визначає її добробут, якість життя громадян та навіть якість інститутів. Віктор Галасюк підкреслив важливість підтримки державою корисних для її економічного розвитку видів діяльності неподатковими преференціями, тарифними та нетарифними бар'єрами, тощо та пояснив, що такими є ті види діяльності, де створюється висока додана вартість, а віддача зростає.

Проводячи аналогію із післявоєнною Німеччиною, Голова Комітету зазначив, що Україні потрібно вибороти план Маршалла, а не втілювати план Моргентау, на який схожа нинішня владна політика.

 

Довідково:

Ерік Райнерт – професор Норвезького інституту стратегічних досліджень, професор стратегій розвитку Талліннського технічного університету Естонії, очолює в Норвегії міжнародний фонд «Другий канон» (The Other Canon Foundation). 

Його дослідження та публікації фокусуються на теорії нерівномірного розвитку, історії економічної думки та політик, а також ролі держави в економічному розвитку країни. У якості радника він робить акцент на індустріальну та економічну політику, передумови інноваційного розвитку та управління інноваціями, а також співвідношення фінансового та виробничого капіталу.

Має ступінь бакалавра університету Санкт-Галлен, Швейцарія, та ступінь магістра ділового адміністрування (МВА) Гарвардського університету. Доктор економічних наук Корнелльського університету.

Ерік працював в 54 країнах світу, досліджуючи їх економіки, та має неабиякий досвід підприємницької діяльності. 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку