Голова Комітету Віктор Галасюк взяв участь у зустрічі з європейськими дипломатами

Опубліковано 06 листопада 2015, о 14:03

Голова Комітету Віктор Галасюк взяв участь у зустрічі з європейськими дипломатами

 

У Верховній Раді відбулася зустріч Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб, на чолі з Петом Коксом, та експертної групи з питань координації технічної (донорської) допомоги та підвищення інституційної спроможності ВРУ, її органів та Апарату.

 

Однією з ключових тем обговорення стало реформування українського парламенту за європейською практикою.

 

Погоджуючись із порадами П.Кокса з даного питання, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк наголосив на важливості для оптимізації роботи Верховної Ради декількох складових. Зокрема, В. Галасюк вказав на необхідність запровадження щільного діалогу “влада-суспільство-бізнес” та забезпечення його прозорості. “Влада не має ізолюватись від реальної ситуації в країні. Парламент повинен мати більше інструментів впливу на виконавчу владу, більше взаємодії з Адміністрацією Президента. Революції в незалежній демократичній європейській країні свідчать про запит суспільства на новий формат розвитку. Нам спільно потрібно шукати вектор, що є вигідним для України та її суспільства”, - зазначив парламентар.

 

В.Галасюк також підкреслив потребу у систематизації роботи парламенту. “Рада затвердила План законодавчого забезпечення реформ, до якого увійшли ключові законопроекти, які ми маємо прийняти. Разом з тим, замість його дотримання – знову спостерігаємо “гасіння пожеж” та “ручне керування” з боку окремих міністерств. Маємо поновити дію цього Плану та зробити його більш інтерективним і прозорим”, - заявив голова Комітету.

 

Окрім зазначеного, народний депутат України звернув увагу на визначальність характеру реформ, що проводяться. За його словами, переваги парламентсько-президентської форми державного правління мало відчутні для українських законодавців. “Важелі впливу Ради обмежені – більше де факто, ніж де юре. Ми категорично проти зменшення ролі парламенту. Там, де це можливо, слід переходити до прямої демократії – кращої євпропейської практики”, - заявив В.Галасюк.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку