Парламентська спецкомісія по захисту інвесторів провела перше засідання у 2024 році, яке було присвячене виконанню Указу Президента України за підсумками засідання РНБО по захисту бізнесу.

Це було перше засідання у новому складі та форматі, зазначила під час його відкриття голова ТСК з питань захисту прав інвесторів, член Комітету з питань економічного розвиту Галина Янченко.

До участі у засіданні запросили народних депутатів України - членів ТСК, найбільших бізнес-асоціації, а також представників всіх правоохоронних органів - Офісу генерального прокурора, Національної поліції, СБУ, ДБР та БЕБ.

“Сьогодні рівно місяць від моменту, як було прийнято Указ Президента України і відповідно розпочався тримісячний термін, з одного боку полегшення для бізнесу у вигляді «передишки» від тиску правоохоронців, з іншого боку «перевірки» системи наскільки вона об’єктивно може сама себе очистити та поремонтувати”. Тому сьогодні ми здійснюємо парламентський контроль за виконанням правоохоронцями указу Президента України”, - сказала голова ТСК.

Під час засідання народні депутати України заслухали звіт кожного з правоохоронних органів. А також розглянули кілька резонансних звернень бізнесу. Також учасники засідання від бізнес-асоціацій могли поставити питання правоохоронцям.


Як зазначив під час засідання начальник управління захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора Олександр Максименко, наразі ОГП супроводжує розслідування 11,000 проваджень у сфері економічної діяльності.

За минулий рік 126 прокурорів притягнуто до адміністративної відповідальності, 31 звільнено. Також були ухвалені низка кадрових рішень і в Національній поліції України.

“Дані, які ми почули сьогодні, свідчать, що почався більш активний процес передачі справ до БЕБ від Національної поліції. Очікується передача 1,600 кримінальних проваджень. Щодо інших правоохоронних органів, найближчим часом понад 30 кримінальних проваджень щодо бізнесу, які розслідувалися ДБР, імовірно будуть закриті. З одного боку, це говорить про серйозність ставлення силових органів до Указу Президента України, а з іншого - демонструє, що проблеми необґрунтованих кримінальних проваджень щодо бізнесу дійсно існують. І рішення  реформувати лише БЕБ не вирішить всієї проблеми тиску на бізнес”, - підсумувала засідання Голова Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів Галина Янченко.

Вона також закликала всіх присутніх допомагати ідентифіковувати проблеми, які виникають у зв'язку з тиском на бізнес, та на базі Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів одразу шукати рішення, як їх законодавчо врегулювати.

І додала, що одне з законодавчих рішень вже було розроблено ТСК спільно з Мінцифри - це законопроект реєстр. № 9211, спрямований виправити недоліки процесуального законодавства, що унеможливить використання правоохоронцям своїх повноваження для тиску на бізнес.

Слід зазначити, 22 лютого 2024 року Верховна Рада України продовжила мандат Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів ще на рік. До нового складу ТСК увійшли народні депутати України Лариса Білозір, Ігор Фріс, Олександр Ковальчук, Денис Маслов, Олег Макаров, Сергій Мандзій, Андрій Жупанін, Юрій Заславський, Михайло Лаба, Олег Синютка, Сергій Лабазюк, Андрій Ніколаєнко та інші.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18