Верховна Рада України 6 лютого 2024 року прийняла проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України (реєстр. №9627). Зазначений проект, у якому йдеться  про кардинальне спрощення процедури зміни цільового призначення землі для цілей економічного відновлення, є одним з елементів Плану розвитку переробної промисловості в Україні. Ініціативи, передбачені цим Планом, поступово перетворюються на проекти законів і закони, нормативні акти Уряду, тези політиків і угоди між підприємствами.

«Головна мета Закону: ліквідація зайвих бюрократичних перепон для людей, які хочуть побудувати в Україні новий завод або інший промисловий чи енергетичний об’єкт. Замість 1-3 років отримання всіх необхідних дозволів займатиме не більше 1,5 місяця, -  розповідає автор законопроекту, заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

А ще прибираються можливості для чиновників регіонального рівня пускати підприємця, який не хоче платити хабарів, «по великому колу» збирання довідок. Цього багатомільярдного ринку «подяк у конвертах» більше не буде.

Звичайно і зараз, коли йде війна, і після Перемоги Україна просто не може собі дозволити відлякувати промислових інвесторів складними та довгими процедурами і корупцією. Навпаки, кожен хто вміє будувати заводи, має отримати від держави максимальне сприяння.

Після того, як Президент України підпише Закон і він набуде чинності, зміна цільового призначення землі відбуватиметься на підставі висновку уповноваженого органу містобудування та архітектури місцевої ради щодо можливості розміщення запланованого об’єкту. Без обов’язкового розроблення містобудівної документації та документації із землеустрою.

Насправді вже півтора року така спрощена процедура вже діє для релокованих підприємств, мультимодальних терміналів, портів на Дунаї, житла для ВПО, інженерно-комунікаційних мереж, об'єктів дорожньо-транспортної інфраструктури. Тепер ми розширюємо її дію на об’єкти промисловості та енергетики.

Важливо зауважити, що спрощена процедура стосуватиметься земель за межами населених пунктів, щодо яких ще немає розробленої містобудівної документації. Розповсюджуватиметься на перелік об’єктів промисловості на енергетики, визначений законом. І діятиме на період воєнного стану плюс п’ять років. Тобто умовний період відбудови.

Ця ініціатива є одним з елементів Плану розвитку переробної промисловості в Україні. Продовжуємо повертати здоровий глузд у державну економічну політику.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18