Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха узяв участь у Форумі регіонального розвитку, який відбувся 14 грудня 2023 року у м. Львів. Зазначений захід було організовано з метою порозуміння та співпраці усіх зацікавлених сторін, залучених до розробки та реалізації державної регіональної політики, у контексті євроінтеграційних процесів за напрямками євроінтеграційних інструментів регіонального розвитку, посилення спроможностей місцевих інституцій та  впливу євроінтеграційних процесів на українське бізнес-середовище.

 «У мене є особливий привід для гордості, це наша ініціатива по підтримці індустріальних парків. Ще до початку вторгнення нам вдалося розпочати реформу, - зазначив у своєму виступі Дмитро Наталуха.

Ми ухвалили головний, рамковий законопроект, який фактично дозволив стимулювати індустріальні парки, і робити це не на папері, а реальними грошима.

 Вже тоді ми бачили, що головний інтерес йде у першу чергу від громад, які розглядають парки, як магніти для інвестицій. Більш того, ми побачили бажання окремих з них самостійно інвестувати у розбудову інфраструктури, щоб долучати до себе бізнеси.

Вже після вторгнення ми зрозуміли, що парки не тільки магніт для інвестицій, але й інструмент для релокації бізнесу. Це саме те, що нас має цікавити, як державу. Ми маємо працювати над тим, щоб релокований бізнес, яких тисячі, переміщувалися не до сусідніх країн, а до інших областей. Це в прямому сенсі наша економічна безпека, збереження коштів всередині країни, збереження робочих місць для наших громадян, збереження податків для держави.

З моменту ухвалення нашого закону до середини 2023-го Україні було створено 17 індустріальних парків. Це саме під час повномасштабної війни. Тобто загальна їх чисельність зросла до 63. Зараз — ще більше. Індустріальні парки допомогли залучити 260 мільйонів інвестицій, навіть під час вторгнення. На мою думку це дуже хороший результат.

І ми працюємо, щоб розширювати ці історії успіху. Розширювати програму 5-7-9, створювати нові стимули для релокації бізнесів, для надання нових стимулів.

Але цей процес має дві смуги руху. З однією сторони ми намагаємося забезпечити ефективну законодавчу рамку. Але реалізація цих ініціатив, як правило, залежить від місцевих влад. Там, де очільник громади, мер, голова ОДА чи ВЦА розуміють значення таких ідей, вони всіляко сприяють. І там ми бачимо тисячі робочих місць, мільйони податків, мільйони інвестицій.

Тому разом ми зможемо реалізувати весь наш потенціал на повну. Ми зможемо використати, навіть в цей скрутний час, наші можливості. Особливо, коли євроінтеграція відкриває для нас нові ринки, нові можливості, нові партнерства.

 Співпраця допоможе Україні закріпитися на європейському ринку, а регіони стануть ще одним драйвером зростання нашої економіки.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01