Комітет з питань економічного розвитку разом з Міністерством економіки України за підтримки Української Академії Корпоративного Управління (UCGA) та European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) учора, 23 жовтня 2023 року, провів воркшоп щодо розвитку реформи корпоративного управління, організований з метою пояснення принципів корпоративного управління, у якому взяли участь народні депутати України, міжнародні та вітчизняні експерти та інші стейкхолдери.

Проведений захід стосувався законопроєкту реєстр. № 5593-д, який є вимогою меморандуму з Міжнародним валютним фондом (МВФ) на отримання макроекономічної допомоги. Тому реалізація реформи корпоративного управління та зазначеного проекту закону надзвичайно важлива для залучення іноземних інвестицій.

Подія пройшла в форматі навчання та дискусійних панелей.

Навчальну частину провів професор корпоративного управління INSEAD Франції Людо Ван дер Хейден, який поділився із парламентарями презентацією на тему “Вступ до сучасного управління державною власністю: акціонери і зацікавлені сторони, основні виклики та важливість національної культури". У навчанні в якості спікерів також взяли участь Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, заступник Міністра економіки України Олексій Соболєв, заступник Міністра фінансів України Денис Улютін, директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

Під час дискусійної панелі учасники обговорили пріоритети та виклики реформи корпоративного управління, положення законопроєкту реєстр. № 5593-д та статус його підготовки до другого читання.

Основні положення законопроекту, які обговорювали учасники:

введення поняття політики державної власності та надання повноважень Кабінету Міністрів України її затверджувати;

розширення повноважень членів наглядових рад приймати ключові операційні рішення в управлінні державними підприємствами та затверджувати планові документи;

ключові моменти оцінки роботи наглядових рад та перелік підстав для звільнення їх членів.

Голова Комітету з питань  економічного розвитку Дмитро Наталуха зазначив, що одним із найважливіших елементів безпеки України є присутність в українських стратегічних галузях інвестиційного капіталу.

“Корпоративне управління відіграє критичну роль в реалізації цієї безпекової функції. Ми розуміємо, що Україна буде відбудовуватись за рахунок інвестиційного капіталу і ми маємо навчитись правильно його скеровувати для отримання ще більших результатів та зміцнення довіри партнерів до української системи управління держвласністю. Прийняття законопроєкту реєстр. № 5593-д закладає фундамент для залучення в економіку довгострокових інвестицій, зрілості та готовності країни грати за правилами розвинених країн. Ми мусимо пройти цей іспит успішно, і перший крок - це зміна законодавства.” - пояснив Дмитро Наталуха. 

Заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан наголосив на важливості згаданого  законопроєкту, а також виокремив особливості, на які народним депутатам України варто звернути увагу при його розгляді.

“У нас немає вибору, адже Україна знаходиться у стані війни і ми маємо робити все, щоб зміцнювати економіку. Законопроект реєстр. 5593-д - це закон країни, що стрімко розвивається. Він забезпечує перехід від радянського бачення планового управління до ефективного управління державними підприємствами. Прийняття закону є нашою відповідальністю  та надвисоким пріоритетом для повернення можливостей, які держава втратила через брак активного просування реформи корпоративного управління,” – зауважив Олексій Мовчан. 

Комітет з питань економічного розвитку планує найближчим часом провести засідання щодо розгляду підготовленого до другого читання законопроекту реєстр. № 5593-д.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11