«Уряд представив у Верховній Раді України проект державного бюджету на 2024 рік. Це бюджет держави, яка продовжує боротьбу за незалежність - половина витрат, а це 1,6 трильйона гривень, на потреби оборони. З них безпосередньо на озброєння і техніку 540 мільярдів, решта - на зарплати і інші потреби сил оборони, - розповідає заступник Голови Комітету з питань економічного розвиту Дмитро Кисилевський.

Від того, як будуть використані кошти державного оборонного замовлення, значною мірою залежатиме стан економіки і рівень життя українців в умовах війни. Можна віддати ці гроші на турецькі куртки, польську їжу та інші іноземні товари і цим зробити багатшими іноземців. А можна використати принцип “якщо виробляємо своє - треба використовувати своє”, який перед призначенням оголосив новий Міністр оборони України. І тоді додаткові замовлення отримають українські підприємства, а українські громадяни - робочі місця та гідні зарплати.

Виділення на 2024 рік 55 мільярдів гривень на організацію виробництва зброї та боєприпасів демонструє світоглядний зсув в мисленні уряду. Нарешті практичними діями підкріплюються слова про те, що варто і самим виробляти, а не тільки просити іноземців. Цього року Мінстратегпром вже зміг зупустити виробництво ряду оборонних позицій. Наступного року мають суттєво наростити обсяги.  Ще близько 48 мільярдів гривень будуть витрачені на Армію дронів. Тисячі українських інженерів, ІТ-шників і робітників будуть задіяні у створенні цієї армії.

Близько 30 мільярдів гривень сумарно передбачено на реалізацію різних державних програм для стимулювання економіки. 18 мільярдів з них - на кредитну програму “5-7-9”, яка вже довела свою ефективність. Це кошти на зниження кредитних ставок. І, фактично, ця програма є єдиним джерелом доступного кредитування. Нещодавно Уряд затвердив нові пріоритети використання цих коштів. Тепер у фокусі - переробна промисловість. І це правильно, оскільки переробка дає максимальний мультиплікаційний ефект і дає максимальну зайнятість з гідними зарплатами для українців.

Серед інших державних програм економічного стимулювання варто відзначити оновлення парку шкільних автобусів - 1 млрд. грн. В 2022 році більшість парку була передана силам оборони і його потрібно відновити. На цей товар розповсюджується вимога локалізації при публічних закупівлях - у 2024 році не менше 20% української складової. Кожний замовлений український автобус - це робота для десятків підприємств, задіяних у виробництві необхідних деталей.

Надзвичайно важливим кроком є поновлення фінансування програми компенсацій аграріям за купівлю української с\г техніки - 1 млрд грн. Це одна з найбільш ефективних програм стимулювання економіки, яка в попередні роки дозволила вдвічі збільшити обсяги виробництва с\г техніки. Окрім с\г техніки уряд планує розширити її на інші високотехнологічні товари, на що передбачено ще 3 млрд грн. Відновлення програми по с\г техніці і її розширення на інші товари - робота для тисяч українців від Сумі Дніпра до Закарпаття.

2024 рік має стати першим, коли держава заклала суттєві кошти - 1 млрд. грн, на розвиток інфраструктури індустріальних парків. Це будівництво підстанцій, мереж електро-, водо- і газопостачання - тобто державні інвестиції у розвиток промислової інфраструктури громад і створення нових робочих місць. Кожен гектар індустріального парку у середньому дасть роботу 50 українцям. Але на практиці, скажімо в Білій Церкві, бачимо кращі результати.

Загалом, наявність цих позицій у проекті бюджету-2024 означає, що відбулась певна трансформація у розумінні керівництвом держави, що працює на інтереси держави, а що - ні. Уряд нарешті обрав правильний фокус: витрачати бюджетні кошти на товари внутрішнього виробництва там, де це можливо. І в ті сектори, які мають найбільший мультиплікаційний ефект. Це дозволить повернути назад в бюджет до 40% коштів податками і створити робочі місця для громадян в своїй країні.

Багато хто не в курсі, що зовнішня фінансова допомога наших іноземних партнерів не використовується на ЗСУ. Вона йде переважно на підтримку соціальної сфери - такою є умова надходження цих коштів. А на армію фінансування йде з податків українських підприємств. Саме тому ефективні державні програми стимулювання економіки - це не тільки про робочі місця й зарплати. Це про Перемогу.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11